MLADI UPI

V Švici bo vihtel meč in skalpel

Objavljeno 03. avgust 2014 09.50 | Posodobljeno 02. avgust 2014 22.28 | Piše: Drago Perko

Najboljši slovenski sabljač odhaja v Švico. V Zürichu in Aarauu bo na kirurški praksi, vendar svojega športa ne bo zanemaril.

Kljub nezadovoljstvu bo Jan Bidovec še nastopal za Slovenijo.

Slovenskega sabljača Jana Bidovca je sila malo ločilo od preboja med 32 najboljših tekmovalcev z mečem na svetu. V Kazanu v Rusiji mu je s tesno zmago 15:14 sanje vzel Španec Jose Luis Abajo. A poraz 24-letnega Ljubljančana ni potrl. »Rusi so se izkazali, svetovno prvenstvo so organizirali brezhibno, pa naj gre za logistiko, torej treninge in prevoze ter namestitve, ali za samo tekmovanje,« Bidovec ne skopari s pohvalami na račun organizatorjev.

»Vesel in ponosen sem, ker sem prišel tako daleč. Ostalo je nekaj razočaranja, ker sem bil blizu velikemu mejniku,« pravi član SD Tabor in 156. na lestvici Mednarodne sabljaške zveze. »Z nekaj več izkušnjami in zbranosti v končnici bi mi uspelo.«

Po prvenstvu se je z dekletom odpravil v Švico, najprej za dva meseca v Zürich, potem pa bo še pol leta v kantonu Aarau opravljal prakso asistenta na kirurgiji univerzitetne bolnišnice.

Jan študira medicino, na tujem si želi pridobiti prepotrebne izkušnje. »Gre za karierno odločitev,« pravi, ob tem pa izrazi navdušenje, da prihaja ravno v državo, kjer je sabljanje cenjen in razvit šport. »V Švici je veliko klubov, poslal sem nekaj prošenj, z veseljem so me sprejeli. V veliko pomoč mi je nemški trener Swen Strittmatter, ki deluje v klubu Akademischer Fechtclub Zürich. Spoznavala sva se aprila letos. V meni vidi velik potencial, zdaj pa skupaj trenirava,« razloži Jan.

Komedija na zvezi

Da bi nastopal za Švico, (še) ne razmišlja. Ne nazadnje je tam tudi konkurenca zelo velika, Švicarji so aktualni evropski ekipni prvaki. Poleg tega bi težko dobil državljanstvo. Si pa še kako želi, da se razmere za sabljanje uredijo v Sloveniji: s prstom pokaže na Sabljaško zvezo Slovenije.

»Na zvezi so nujne spremembe! Predvsem pa je treba preveriti distribucijo denarja. Dejansko sem srečen, ker se mi je uspelo izviti iz tega vrtinca slovenskih težav. Odločitve zveze so komične, preveč je politike. Zaradi njenega slabega delovanja smo skoraj ostali brez nastopa na svetovnem prvenstvu,« je piker in neposreden Bidovec, ki mu ni vseeno za slovenske sotrpine. »Ko gledam reprezentančne kolege, vidim, da premorejo velik potencial,« pravi. Ravno zaradi tega ter spoštovanja in kolegialnosti do njih bo še nastopal za Slovenijo. Prepričan je, da bi že 10.000 pametno razporejenih evrov pomagalo vsem fantom in dekletom, ki se borijo za našo državo, ki ji sam kot velik domoljub ostaja zvest. Čeprav mu je zaradi sabljanja domovina bolj mačeha kot mati.

Deli s prijatelji