SOFTBOL

Punce so 
krive za vse

Objavljeno 16. september 2012 11.26 | Posodobljeno 16. september 2012 11.27 | Piše: Drago Perko

Softbol bi se rad vrnil v olimpijsko družino, kjer je bil do leta 2008.

Rokavica, kij in žogica. Foto: Shutterstock

Ko so Slovenci Angležem lani in letos dali vetra, so se zavedli, da so res dobri, druge pa je bilo krepko sram. Ni jim bilo jasno, še manj pa v ponos, da jih je premagala ekipa iz države, ki ima 50-krat manj ekip kot oni. »Bojijo se nas,« ponosno pove Aleš Mravlje, eden od igralcev in pomočnik trenerja pri kranjskih Lisičkah, uradnih evropskih klubskih prvakih v softbolu v različici slowpitch.

Za fante ščitnik za moda

Ponosen na uspeh hitro doda nekaj za nas, laike: »Morda je najlažje, da šport opišem kot približek bejzbola,« nadaljuje, potem pa hitro potegne vzporednico z bratrancem. Žogica za bejzbol je manjša, po navadi bele barve, za softbol je rumena, prav tako trda. Igrišče je nekoliko manjše, kiji so kovinski, bejzbolisti uporabljajo lesene. »Za fante je priporočeno, da imajo ščitnik za moda. Če te žogica zadane in ga nimaš, ni fino,« opozori Mravlje, tudi sekretar Zveze za baseball in softball Slovenije.
 Gre za igro dveh ekip, ki se borita v napadu in obrambi. Točke dobivajo v napadu v sedmih izmenjavah. Poznamo dve različici, v Sloveniji je najprej kraljeval fastpitch, v zadnjem času pa slowpitch. Razlika je pri metu žogice in številu tekmovalcev: pri prvi jih je devet, metalec žogo v igro pošilja hitro – s tem želi preprečiti udarce napadalcev odbijalcev –, druga različica pa je številčnejša (deset igralcev, pol od njih je igralk), žoga v igro prihaja počasi, igra je dinamičnejša. Točke si ekipa nabira z osvajanjem baz. Cilj odbijalca je, da žogico pošlje čim dlje – tako si pridobi čas za tek od baze do baze (te so štiri). Ko osvoji vse štiri ali pa pošlje žogico izven stadiona, ekipa prejme točko.

Lisičke iz Kranja so še vedno aktualni državni prvaki, letošnje tekmovanje za naslov najboljšega v Sloveniji pa se končuje. Pozimi se igralke in igralci potijo v dvoranah. Reprezentanca je dobra, lani je zasedla drugo mesto, prihodnje leto bo na evropskem prvenstvu na Češkem ciljala na eno do kolajn. »V zadnjih šestih letih smo napredovali, zanima nas le vrh,« sklene naš sogovornik o športu, ki je bil nekoč tudi olimpijski šport (med letoma 1996 in 2008), predstavniki pa si želijo, da ga zopet vrnejo v olimpijsko družino za leto 2020.

Koliko evrov za opremo?

Za igranje potrebujete dobro rokavico, ki stane od 50 do 250 evrov. Za čevlje s posebnimi klini je na spletu treba odšteti do 40 evrov, v slovenskih prodajalnah pa okoli 70. Kije igralke in igralci po navadi dobijo v klubih, če želijo imeti svoje, jih to olajša za vsaj 100 evrov.

V mehko in trdo

Zakaj ime softbol, ni točno znano. Mnogi menijo, da so za to kriva dekleta, saj so se ga lotile prve, fantje pa so dolgo vztrajali pri bejzbolu.

Deli s prijatelji