KVALIFIKACIJE

Novosibirsk je boljši od Liverpoola

Objavljeno 10. november 2017 08.22 | Posodobljeno 10. november 2017 08.24 | Piše: Marko Uršič

ACH Volleyju se je oddaljila liga prvakov. Ruski velikan je slavil že v Ljubljani.

Nemški zvezdnik Georg Grozer je v napadu večkrat prelisičil blok oranžnih zmajev. Foto: Leon Vidic

LJUBLJANA – Sibirci so temperaturo v slovenski prestolnici spustili na minus tri. Lokomotiva iz Novosibirska je namreč v uvodnem dvoboju 3. kroga kvalifikacij za uvrstitev v skupinski del odbojkarske lige prvakov v Tivoliju s 3:0 (26, 22, 19) ugnala ACH Volley, povratna tekma bo v nedeljo, in s tem naznanila, da bo slovenski šampion evropsko sezono očitno moral nadaljevati v nižjem tekmovanju, pokalu CEV. Favorizirani igralci iz bogataškega kluba, katerega glavni pokrovitelj so ruske železnice, sicer niso prikazali igre, ki bi bila obilno bogata z vrhunskimi potezami, tudi grešilo se je, a se je na igrišču predvsem pokazala nedvomna kakovostna razlika med igralskima zasedbama obeh kolektivov.

Če bi bil, recimo, pravi Grozer, bi na servisu sam dal deset asov.

Pri tem je treba omeniti, da je ljubljansko vrsto pred sezono zapustilo več odličnih igralcev, tudi reprezentanta Jan Kozamernik in Žiga Štern. »Ne glede na vse bi fante pohvalil za bojevitost. V vsakem nizu smo bili blizu ruski ekipi, sam pri sebi imam občutek, da bi se dalo narediti več. Blok imajo postavljen zelo visoko, pri začetnem udarcu in sprejemu je bilo še kolikor toliko uravnoteženo, oni pa so več grešili, kar je normalno, saj so pritiskali z močnim vrtečim servisom. Zmagali so, ker so bili boljši vso tekmo, ni debate, njihova kompletna slika je bila boljša. Z obema našima blokerjema sem zelo zadovoljen, tako z Dikom Purićem kot Maticem Videčnikom, fantastično sta oddelala svoje, vrhunsko servirala, da smo sploh imeli priložnost, da smo bili v določenih segmentih tekme skupaj z njimi,« je menil trener ACH Volleyja Zoran Kedačič. Pri omembi nemškega zvezdnika Georga Grozerja, ta je bil z 18 točkami najučinkovitejši igralec dvoboja, da je slednji potrdil svojo kakovost, pa je dal zanimiv komentar. »... Ta njegova igra je bila neka povprečna, to je moje mnenje, zna odigrati..., ah, ne bom komentiral. Če bi bil, recimo, pravi Grozer, bi sam na servisu dal deset asov,« je sklenil Kedačič, ki je zaradi poraza z 0:3 in primerjav v moči med kluboma, podobnim tistim med nogometnima Mariborom in Liverpoolom v ligi prvakov, vijolični so povratno tekmo prav tako izgubili z 0:3, dodal, da je Novosibirsk boljši od Liverpoola.

»Na povratni tekmi moramo na začetnem udarcu še malce bolj pritiskati na njih, da bodo sprejem imeli stran od mreže in da bomo lažje igrali v bloku. A čeprav imajo sprejem malce stran od mreže, nekako izvlečejo drugi, tretji napad, ne zaključujejo brezglavo v blok. Poskušajo visoko, saj imajo višino, tako da imajo veliko prednost pred nami,« je analiziral bloker Matic Videčnik, z devetimi točkami skupaj z Janom Pokeršnikom najučinkovitejši domači član. Trener sibirske odbojkarske čete, Bolgar Plamen Georgijev Konstantinov, pa je ključno prvino za zmago podal z naslednjimi besedami: »Vedeli smo, da ne bo lahko, morebiti rezultat do ACH Volleyja tudi ni ravno najbolj pošten. V ključnih trenutkih v končnicah nizov smo bili mi odločnejši.« 



 

 

Deli s prijatelji