MXGP

Gajser pokoril Španijo, konkurenca prestrašena

Objavljeno 30. maj 2016 11.12 | Posodobljeno 30. maj 2016 11.12 | Piše: Damir Gorjanc

Po polovici sezone je Tim Gajser trdno na prvem mestu v seštevku svetovnega prvenstva. Tokrat do zmage tudi zavoljo sprememb na motorju, ki jih je svetoval oče.

Slovenski as Tim Gajser je v tem hipu premočan in prehiter za vso konkurenco, ki ga lahko spremlja le še v hrbet. Foto: hondaproracing.com

TALAVERA DE LA REINA V mestu Talavera de la Reina, ki je bilo leta 1936 prizorišče krvave bitke španske državljanske vojne, so se na motokrosistični dirki razreda MXGP za točke borili gladiatorji na dveh kolesih. Slovenec Tim Gajser (Honda Gariboldi) je v špansko mesto prišel kot vodilni v skupnem seštevku svetovnega prvenstva in tam tudi ostal.

Napovedal sanjsko nedeljo

Po osvojeni kvalifikacijski dirki in možnosti izbire najboljšega startnega položaja je prvo dirko odpeljal najhitreje, brez napak. Za njim sta se s sedemsekundnim zaostankom zvrstila Maximilian Nagl (Husqvarna), še dodatne štiri sekunde zaostanka je pridelal Clement Desalle (Kawasaki). Le štiri točke je pred dirko v skupnem seštevku za Gajserjem zaostajal Romain Febvre (Yamaha), ki pa jo je skupil že v kvalifikacijah, ko je padel. Za dodatne bolečine v roki je poskrbel Antonio Cairoli (KTM), ki se na tleh ležečemu Francozu ni mogel ogniti in je zapeljal čez levo roko. »Ta vikend bom poskušal čim hitreje pozabiti, saj mi ne bo ostal v lepem spominu. Nič nimam polomljenega, vendar me zelo boli, zato ne morem k sebi potegniti krmila in še dodatno bolj obremenjujem desno roko,« je Febvre tarnal nad bolečinami pred drugo dirko dneva, potem ko mu je na prvi uspelo priti do devetega mesta.

Tim je šel po svoje

Cairoli je po slavju na prejšnji dirki v Italiji pristal na zanj podpovprečnem petem mestu. Tudi v drugo je Gajser vse na svoje mesto postavil že v uvodnem krogu. Ob koncu prvega kroga je prehitel Nagla in odšel po svoje, saj ni želel, da mu v čelado in dirkaška očala letijo kamni in grude zemlje izpod koles drugih. Zmaga ni bila nikoli ogrožena in tudi v drugo je Gajser prikazal perfekcijo ter v zadnjem krogu že pred ciljnim skokom mahal navijačem in gledalcem ob stezi. »Ta vikend sem bil resnično sproščen in sem lahko užival v dirkanju. Na preteklih dveh dirkah sem napravil nekaj napak, zato sva se z očetom vmes veliko pogovarjala o tem. Naredila sva nekaj sprememb, kar mi je pomagalo k popolnim vožnjam,« se je veselil Gajser, ki je tudi tokrat skrbel za to, katera himna bo igrala na zmagovalnem odru. Nagl se je medtem sprijaznil z drugim mestom, Gautier Paulin (Honda) pa s tretjim. Takšen je bil tudi vrstni red v seštevku obeh dirk. Cairoli bo poskušal izbrisati iz spomina deveto mesto in skoraj minutni zaostanek na drugi dirki, obliž na bojne rane pa si je s četrtim mestom prilepil Febvre, ki je ostal tik pod stopničkami. Polovica prvenstva je za njimi, vodstvo v skupnem seštevku pa je Gajser povečal na 24 točk pred Febvrejem, ki mu je edini tesno dihal za ovratnik. Že čez šest dni se bodo dirkači gnali po razriti progi v francoskem mestu Saint Jean d'Angely.
 

Deli s prijatelji