BIATLON

Začela tako, kot si je želela že nekaj let

Anamarija Lampič vzpodbudno odprla novo tekaško sezono. Biatlonski tabor mora popraviti uvod svetovnega pokala.
Fotografija: Anamarija Lampič je lahko za uvod v novo tekaško sezono zadovoljna. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Anamarija Lampič je lahko za uvod v novo tekaško sezono zadovoljna. FOTO: Matej Družnik

Potem ko so smučarski tekači sezono odprli s sprintom, so se na Finskem pomerili še na razdalji. Najprej na 10-kilometrski v klasičnem koraku. Zmagala je Norvežanka Therese Johaug pred Finko Kristo Pärmäkoski in Rusinjo Natalijo Neprjajevo. Slovenka Anamarija Lampič je zasedla 14. mesto.

»Na ogrevanju ni bilo vse po načrtu. Bila sem malce utrujena, niti s smučmi nisem bila ravno zadovoljna, a smo vse pravočasno uredili. Nato je šlo po načrtu. Že po prvem kilometru sem videla, da sem zraven, med dvajseterico, tako da sem le grizla in se borila do cilja,« je dejala Lampičeva. Tudi zasledovalno preizkušnjo na 10-kilometrski razdalji v prosti tehniki je prepričljivo dobila Johaugova. Tudi drugo in tretje mesto sta zasedli Norvežanki Heidi Weng in Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Lampičeva je pristala na 21. mestu.

»Bilo je ekstremno mrzlo, veter je dodal še dodaten minus. Prva dva kroga sem najbolj trpela, v tretjem me je ujela ena od skupin, preprosto se jih nisem mogla držati. Zadnji krog je bil najboljši. Petek (9. v sprintu) in sobota sta bila odlična dneva, tokratni malo manj, a vseeno sem res zadovoljna, da sem sezono začela tako, kot sem si želela že nekaj let,« je omenila Lampičeva.

Finec Iivo Niskanen je zmagal na 15 km v klasični tehniki, Norvežan Johannes Høsflot Klæbo je osvojil drugo mesto, tretje pa Norvežan Emil Iversen. Janez Lampič je po dobrih šestih kilometrih odstopil. V zasledovanju na 15-kilometrski razdalji v prosti tehniki je zmago slavil Klæbo, Iversna je ugnal v ciljnem sprintu. Tretji je bil Niskanen.
 

Dobra tekaška forma


Norveški biatlonec Johannes Thingnes Bø je dobil uvodni sprint nove sezone svetovnega pokala v Östersundu, drugo mesto je osvojil njegov starejši brat Tarjei Bø, na tretjo stopničko se je povzpel Rus Matvej Jelisejev. Najboljši od štirih Slovencev je bil Jakov Fak, ki je v stoječem položaju zgrešil dva strela in zasedel 23. mesto (+1:28,2). Do točk je prišel še Klemen Bauer, ki je leže zgrešil enkrat, stoje pa dvakrat in pristal na 34. mestu z zaostankom 1:47,1 minute.

Triintridesetletni Bauer in leto mlajši Fak sta prepričala predvsem s tekaško formo. Rok Tršan je v zadnjem krogu tekaško močno popustil in s 47. mesta po drugem streljanju nazadoval na 66. Miha Dovžan višje od 90. mesta ni zmogel. Ženski sprint je dobila Italijanka Dorothea Wierer pred Norvežanko Marte Olsbu Røiseland in Čehinjo Marketo Davidovo. Slovenske uvrstitve so bile: 80. Polona Klemenčič, 85. Nika Vindišar in 103. Nina Zadravec.

Tako slovenska ekipa mešanih parov kot tudi mešana štafeta sta tekmi po krogu zaostanka za najboljšimi sklenili predčasno. Med mešanimi je zmagala Švedska pred Nemčijo in Norveško. Vindišarjeva in Dovžan sta preizkušnjo predčasno končala na 19. mestu. Med mešanimi štafetami je slavila Italija, druga je bila Norveška, tretja Švedska. Slovenija se je predstavila le z ženskim delom štafete.

Klemenčičeva je predala kot 16., Zadravčeva pa ni zdržala visokega ritma. Potem ko je morala po drugem streljanju v kazenski krog, jo je pred predajo ujela vodilna Italija. Alex Cisar in Tršan tako sploh nista dobila priložnosti, ekipa je tekmo končala na 22. mestu. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije