NOGOMET

Pingpong Guberca in Mandarića zaradi koprskega nogometa

Predsednika nogometnih klubov Kopra in Olimpije pereta umazano perilo. Primorci upajo na hitro vrnitev med elito, Ljubljančani v negotovosti.
Fotografija: Milan Mandarić ima grenke izkušnje s koprskim klubom in občino v obdobju županovanja Borisa Popoviča. FOTO: Mavric Pivk
Odpri galerijo
Milan Mandarić ima grenke izkušnje s koprskim klubom in občino v obdobju županovanja Borisa Popoviča. FOTO: Mavric Pivk

KOPER – Rezultat nedavnih vznemirljivih volitev za župana v Mestni občini Koper je dodobra razburkal tudi nogometno sceno v največjem mestu na Obali. Nekdanji župan Boris Popovič je izgubil boj za oblast v občini, s tem pa se je bil tudi prisiljen umakniti kot odločilni mož v Nogometnem klubu Koper, ki v tej sezoni tekmuje v tretji ligi – zahod. Marionetni predsednik Valter Valenčič je na klubski skupščini 10. decembra odstopil, vodenje rumeno-modrih pa je po treh letih spet prevzel Ante Guberac. To ni ušlo niti predsedniku Olimpije Milanu Mandariću, velikemu nasprotniku Popoviča še iz časov propadlih nepremičninskih poslov v pristaniškem mestu, ko je vlagal in pozneje terjal svoj denar tudi od nogometnega kluba. Začelo se je medijsko obračunavanje med Mandarićem in Gubercem, ki je s svojim gradbenim podjetjem tesno poslovno sodeloval z županom Popovičem in občino, ni pa želel biti v španoviji z njim pri vodenju nogometašev, saj se preveč razhajata v pogledu na upravljanje kluba.

Nekdanji dolg Kopra

Ante Guberac se je vrnil na Bonifiko, da bi spet ustvaril močnega prvoligaša. FOTO: FC Koper
Ante Guberac se je vrnil na Bonifiko, da bi spet ustvaril močnega prvoligaša. FOTO: FC Koper
Mandarić je že večkrat izjavil, da bi se lahko vrnil v koprski nogomet, a šele takrat, ko Popovič ne bo več župan. Zdaj se je izkazalo, da se na Bonifiko še ne more vrniti, saj je vodja postal Guberac, ki je jasno povedal, da si je Mandarić s svojim načinom poslovanja (posojanjem denarja) zaprl vrata njihovega kluba. Šefa Olimpije je to močno zbodlo, zato se je odzval: "Pomembno je vedeti, da Milan Mandarić ni odšel iz NK Koper po svoji volji, temveč zaradi nasilniškega in uzurpatorskega vedenja zdaj že bivšega župana Borisa Popoviča, ki je želel spremeniti nogometni klub zgolj v sredstvo za lastno promocijo. Kljub temu je Mandarić ob odhodu odpisal del dolga v višini 600.000 evrov, za preostali del dolga (900.000 evrov), ki ga je vložilo njegovo podjetje, pa je bilo dogovorjeno, da mu ga bo klub odplačeval postopno. To dobro ve Ante Guberac, ki je prevzel klub in terjatve in se v celoti strinjal s predlogom Mandarića za urejanje dolžniškega razmerja." Mandarić pa je novemu šefu Bonifike sporočil še: "Nekaj denarja, ki ga je Guberac sam vložil v NK Koper, je simboličnega pomena v primerjavi z več kot 33 milijoni evrov, ki jih je njegovo podjetje Grafist v času Popovičevega županovanja zaračunalo samo njegovi občini."

Na Bonifiki ni več dolgov

Po naših podatkih je v tistem času Guberac res obročno odplačeval dolg vsak mesec v manjšem znesku, večji obroki pa so bili dogovorjeni z določenim odstotkom odškodnin pri prodaji posameznih igralcev. A novembra 2015 je na čelo kluba prišel Popovič in denarni tok je bil prekinjen. Pozneje je vse terjatve do Kopra od Mandarića odkupil Hrvat Boško Županović, ki je postal direktor takratnega koprskega petoligaša, saj je klub izgubil tekmovalno licenco in se je moral preseliti v najnižje tekmovanje. Županović je uradno še vedno v upravi Kopra, a nima tako rekoč nobene moči in vpliva, zato gre v kratkem pričakovati tudi njegovo slovo. Kot nam je zatrdil Guberac, klub do njega nima nobenih obveznosti, ko gre za omenjene terjatve. Koper danes po njegovih besedah posluje pozitivno in je za tretjeligaša v odlični finančni kondiciji. Cilj Guberca in njegovih sodelavcev (najtesnejša sta Andrej Poljšak in Novica Nikčević) je, da se ekspresno vrnejo v prvo ligo.

Guberac v bran poziva tudi NZS

Guberca je močno zmotil zgornji Mandarićev očitek, kakor tudi njegov poziv v Delu, da bi se moral novi koprski župan Aleš Bržan vmešati v dogajanje v domačem nogometnem klubu. Zato se je oglasil z obširno izjavo za javnost. "Milan Mandarić je z izjavami, ki jih je podal v članku, grobo posegel v avtonomijo odločanja našega društva in presegel pristojnosti, ki pritičejo športnemu delavcu iz konkurenčnega društva NK Olimpija iz Ljubljane. Ob tem apeliram na vodstvo Nogometne zveze Slovenije, naj, kolikor je v njeni pristojnosti in moči, v bodoče prepreči takšne in podobne ekscese ... V odgovoru na vprašanje novinarke Nataše Čepar je šel g. Mandarić tako daleč, da poziva župana MO Koper g. Aleša Bržana, naj se na mojo izvolitev ustrezno odzove oz. ukrepa. Sprašujem se, kaj je imel Mandarić v mislih. Sprašujem se tudi, kakšno pristojnost ima g. Mandarić, da kot predsednik Nogometnega društva Olimpija iz Ljubljane komentira legitimno izvolitev predsednika drugega športnega društva. Osebno sem prizadet, saj v športu in nogometu nisem novinec. FC Kopru sem že predsedoval v letih 2012–2015, v katerih smo zabeležili kar nekaj uspehov. Dvakrat smo osvojili naslov pokalnega zmagovalca, enkrat bili podprvaki in trikrat igrali v evropskih tekmovanjih. Uspehov bi bilo po moji oceni še veliko več, a nam je na poti do teh zmanjkalo nekaj športne sreče in vselej prepotrebnega denarja. Tega nam je odtrgal prav moj predhodnik Mandarić, ki je v FC Kopru deloval v letih 2006/07 in po svojem odhodu klub pahnil v globoke dolgove, ki smo jih v času mojega predsedovanja morali odplačevati," je sporočil Guberac.

Mandarićeva pomoč ni dobrodošla

Nato je še podrobneje razkril stanje v klubu po odhodu Mandarića: "Kar nekaj let smo potrebovali, da smo z Mandarićem sploh dosegli dogovor o izplačevanju omenjenega dolga (šlo je za skoraj milijon evrov), ki ga je mimogrede ustvaril prav Mandarić s svojimi sodelavci. Jasno je treba povedati, da v FC Koper leta 2006, kot je pokazal čas, ni prišel pomagat, temveč zadolževat klub. Osebno menim, da takšna pomoč v slovenskem športu ni dobrodošla in si je tudi v prihodnje v FC Kopru ne želimo. Tudi sam sem klubu veliko let finančno 'pomagal', a te pomoči nikoli nisem terjal nazaj. Ko smo se počasi začeli izvijati iz primeža dolgov, ki jih je ustvaril prav Mandarić s sodelavci, sem predsedniški stolček kluba zapustil. Ob mojem odhodu je imel FC Koper veljaven in podpisan dogovor o odplačevanju dolga z Mandarićem, ki smo ga spoštovali in izvrševali. Kaj se je zgodilo po tem, ko sem zapustil FC Koper, ne vem, vsi pa vemo, kako se je FC Kopru obrestovala 'pomoč' Mandarića. Nazadoval je v najnižjo ligo."

Verjetno si ni težko predstavljati, kakšni pritiski bi spremljali medsebojne dvoboje Olimpije in Kopra, če bi bili Primorci danes tretjeligaši. Morda bomo spremljali vroče medijske dvoboje Guberca in Mandarića v sezoni 2020/21, a le pod pogojem, da bo Koper resnično napredoval v prvo ligo in da bo Mandarić še vedno na čelu Olimpije. Njegov domnevni bližnji odhod iz zmajevega gnezda sproža obilo negotovosti v klubu in okrog njega. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije