MOTO GP

Primerjal bi se z Nadalom, Messijem

Objavljeno 14. november 2017 10.27 | Posodobljeno 14. november 2017 10.27 | Piše: M. Š.

Španski motociklistični as Marc Marquez drvi od enega rekorda do drugega.

Marc Marquez je od nedelje še najmlajši šestkratni svetovni prvak v motociklizmu. Foto: AP

LJUBLJANA – Marc Marquez iz leta v leto dokazuje, da je pravi fenomen na dveh kolesih. Odkar je v sezoni 2013 presedlal v kraljevski razred motoGP, drvi od enega rekorda do drugega. Od nedelje je španski zvezdnik s 24 leti in 268 dnevi še najmlajši šestkratni svetovni prvak v zgodovini, pri čemer je skoraj za natanko leto prehitel Valentina Rossija, in obenem tudi najmlajši štirikratni šampion, če upoštevamo zgolj najmočnejšo kategorijo. Prejšnji rekorder je bil legendarni Američan Mike Hailwood (25 let, 114 dni). »Živim zgolj in samo za motorje, ki se mi cele dneve podijo po glavi. In vse, kar delam, delam za motociklizem,« je Marquez razkril izjemno predanost jeklenemu konjičku, s katerim je v 24. krogu, ko se je mojstrsko ognil padcu, poskrbel za enega od vrhuncev tudi na nedeljski veliki nagradi Valencie.

»Najbolj preprosto bi bilo, če bi dirko odpeljal normalno kot vse druge, vendar pa sem se težko obvladoval. Ko sem čutil, da mi Johann Zarco diha za ovratnik, sem ga spustil naprej, saj nisem želel tvegati trka z njim. A s tem sem se pravzaprav spravil v težave. Ko sem vozil za njim, sem namreč hitro spoznal, da bi lahko vozil hitreje, zaradi česar sem začel izgubljati zbranost in delati neumne napake. Bil sem nenatančen pri menjavanju prestav, v nekaj zavojev pa sem vstopil napačno,« se je posul s pepelom in pristavil, da je bil na tistem delu, na katerem mu je vzelo prednje kolo, preprosto prehiter.

Pogosto se podaja v neznano

»Ko mi je spodneslo prvi del motorja, sem si govoril, da ga nikakor ne smem izpustiti iz rok. Nekdo mi je pred dirko rekel, da samo pasti ne smem, kar sem imel ves čas nekje v podzavesti. Na srečo sem imel z zadnjo gumo dovolj oprijema, da sem se s komolcem in kolenom spet dvignil ter nadaljeval dirko,« je 24-letni šampion iz Cervere v Kataloniji opisal trenutek, ko mu je – tako kot njegovim številnim navijačem – zastal dih.

Takšnih je imel v letošnji sezoni, polni vzponov in padcev (skupaj so jih našteli kar 27, od katerih je večino resda doživel na treningih), precej, zato je bil nove lovorike še bolj vesel. »Čeprav največjo razliko v motoGP naredimo dirkači, je na koncu motor tisti, ki ga je treba razumeti. Treba je ugotoviti, kako daleč greš lahko z njim. Ko to ugotavljam, se pogosto podajam v neznano in tvegam padce, celo pet v enem koncu tedna, kot denimo v Barceloni. A takšen pač sem in se ne bom spreminjal. Rad se gibljem po skrajni meji mogočega, je pa res, da se potem vprašam: 'Le kaj si spet počel?'« je zaupal Hondin as, ki občuduje teniškega igralca Rafaela Nadala, ker je neizprosen borec. »Čeprav je že veliko osvojil, hoče vedno doseči še več. Z njim bi se rad primerjal; kakor tudi z Andresom Iniesto in Lionelom Messijem, ki sta prav tako najboljša v svojem športu,« je še dejal Marquez, ki je na najboljši poti, da izboljša vse rekorde v motociklizmu. 

Deli s prijatelji