PORAZIL KONKURENTE

Mravljica iz Cervere še kraljuje v motoGP

Objavljeno 13. november 2017 15.00 | Posodobljeno 13. november 2017 15.00 | Piše: Damir Gorjanc

Španski motociklist Marc Marquez je v Valencii ubranil naslov svetovnega prvaka. Pri 24 letih postavlja nove mejnike v tem športu.

Marc Marquez je na domačih tleh bučno proslavil novi naslov svetovnega prvaka. Foto: AFP

VALENCIA – Kocka, ki je odločala o tem, kdo bo novi svetovni prvak, je padla na zadnji dirki motociklističnega razreda motoGP v Valencii in se ustavila na veliki šestici. Šestici, ki je označila, da je Marc Marquez (Honda) že šestič v karieri porazil svoje konkurente v boju za dirkaški prestol. Pri rosnih 24 letih je še četrtič postal vladar kraljevega razreda, v lovu za nesmrtnostjo pa zdaj zaostaja le še za Avstralcem Mickom Doohanom, ki se je v najmočnejšem razredu z naslovom najboljšega okitil petkrat, ter Italijanoma – Valentinom Rossijem (Yamaha) s sedmimi naslovi in Giacomom Agostinijem z osmimi. V Valencii sta bila zmagovalec dirke Dani Pedrosa (Honda) in drugouvrščeni Johann Zarco (Tech3 Yamaha) ob tretjem mestu Marqueza potisnjena v ozadje slavja, saj so bili kamere in fotografski aparati uperjeni v starega novega svetovnega prvaka s številko 93 na motociklu. Zgolj teoretične možnosti za kraljevi naslov je pred dirko v Španiji ohranil le Andrea Dovizioso (Ducati), ki pa bi na Iberskem polotoku moral zmagati pod pogojem, da bi Marquez končal dirko nižje od 11. mesta, kar pa se je zdelo misija nemogoče že pred začetkom dirke.

Mir in Morbidelli sproščeno

V šibkejših razredih, kjer sta bila naslova podeljena že pred Valencio (slavila sta Španec Joan Mir v najšibkejšem in Italijan Franco Morbidelli v moto2), sta se zadnjih zmag v sezoni razveselila domačin Jorge Martin in Portugalec Miguel Oliveira.

Neubogljivi Lorenzo

Marquez je bil odločen, da naslov pripelje v domačo Cervero, že v kvalifikacijah in tudi na dirki je s takojšnjim vodstvom pokazal, da ne sprejema kompromisov. Dovizioso je z devetega startnega položaja skočil na peto mesto, takoj za moštvenega tekmeca Jorgeja Lorenza (Ducati), ki pa mu v lovu na Marqueza ni prav nič olajšal dela. Pred rdečima iz Bologne sta se vozila še Pedrosa na tretjem in Zarco na drugem mestu. Zarco je nadležno dihal za vrat Marquezu, ko je Španec v seriji ovinkov glavo obrnil nazaj in uvidel, da je agresivnega Francoza bolje spustiti predse. Elegantno se mu je umaknil, sam pa nadaljeval na drugem mestu. Prav nasproten film pa se je odvijal v internem dvoboju ducatijev. Lorenzu so na obvestilno ploščo motocikla poslali sporočilo, da predlagajo nastavitve motocikla na številko osem, kar je bilo prikrito sporočilo, da mora Črna mamba predse spustiti Desmo Dovija. Lorenzu se je ta misel upirala in iz garaž je sporočilo prišlo še trikrat, preden so pri Ducatiju nehali ovinkariti in na ciljni ravnini izobesili tablo z jasnim navodilom, Dovizioso – 1. Niti to ni zaleglo. Morda bi pri Špancu zalegla le prekinjena pogodba, ker ne posluša navodil nadrejenih. Počasi sta začela izgubljati priključek z vodilno trojico in s tem, da bi Marqueza vsaj malo prisilila v napako, ni bilo nič. Razplet je ustrezal mravljici iz Cervere in tako se je sedem krogov pred ciljno črto odločil, da bi bilo za zaključek sezone vseeno lepo, če bi naslov proslavil v slogu, z vnovično zmago. Odpeljal je mimo Zarcoja, vendar je bil pri vhodu v prvi ovinek prepozen na zaviranju.

Z veliko hitrostjo je pripeljal v ovinek, ko mu je vzelo prednjo gumo, nato pa je prikazal, zakaj je vreden prav vsakega naslova prvaka. Ko je med vožnjo že ležal na tleh, se je z nadčloveško močjo dvignil in odpeljal motocikel skozi pesek izletne cone in se na stezo vrnil za ducatijema. Lorenzo si je očitno nakopal slabo karmo, saj je tudi sam sedem krogov pred ciljem dirko zaključil v pesku, zbranost pa je nekaj ovinkov pozneje popustila tudi Doviju. Ta je še pobral motocikel in se ob stoječih ovacijah počasi pripeljal v garaže, čeprav bi si tudi sam čisto upravičeno zaslužil naslov. Pedrosa je v zadnjem krogu preprečil, da bi Zarco pokazal znamenito salto ob proslavi zmage, saj so Francozu poslušnost odpovedale mehkejše pnevmatike. »To je res neverjeten občutek. Poskušal sem ostati miren in potrpežljiv, saj je bilo vse pod nadzorom. Tudi na motociklu sem se dobro počutil, zato sem poskušal odpeljati na zmago, nato pa sem prepozno zaviral, se rešil padca in odpeljal skozi pesek. Pač v Marquezovem stilu do konca, ha, ha, ha. Tukaj bi tudi rad čestital Doviju za odlične letošnje predstave in Ducatijev pošten boj do konca,« je bil prvi komentar šestkratnega svetovnega prvaka po prihodu v cilj. Do sredine marca prihodnje leto je napetih bojev na stezi konec, prava vojna za napredek pa se že danes začenja v delavnicah. 


MotoGP, končni vrstni red

1. Marc Marquez (Špa/Honda)       298
2. Andrea Dovizioso (Ita/Ducati)       261
3. Maverick Viñales (Špa/Yamaha)       230
4. Dani Pedrosa (Špa/Honda)       210
5. Valentino Rossi (Ita/Yamaha)       208

 

Deli s prijatelji