Zlom naftnega trga v ZDA

Če prevzamete nafto z dostavo v maju, v ZDA vam plačajo.
Fotografija: Naftna skladišča še niso bila tako polna. FOTO: David McNew/AFP
Odpri galerijo
Naftna skladišča še niso bila tako polna. FOTO: David McNew/AFP

Na svetovnih naftnih trgih se je danes zgodil tehnični zlom, predvsem pa velika izguba zaradi neprevidnih špekulativnih trgovcev z naftnimi pogodbami. Ker se danes neha trgovati s terminskimi pogodbami za maj, je vrednost teh pogodb strmoglavila in postala negativna.

Nekaj »srečnežem« je zadnji trenutek še uspelo prodati pogodbe za nafto, a je cena zahodnoteksaške nafte z dostavo v maju zdrsnila pod deset dolarjev za sod. Veliko vlagateljev pa se sploh ni moglo znebiti pogodb, saj jih nihče noče, skladišča v ZDA pa so povsem polna. Konec dneva so prodajalci nafte, bolje rečeno lastniki majskih terminskih pogodb morebitnim kupcem celo plačali, da prevzamejo odvečne količine nafte. V najslabšem poslu dneva je, tako Reuters, prodajalec plačal več kot 40 dolarjev, da se je lahko znebil zakupljenih količin nafte. V zadnjih poslih dneva so prodajalci majskih terminskih pogodb kupcem plačali 37,6 dolarja za sod nafte.Znižala se je tudi cena terminskih poslov za junij, ki od danes kaže uradno borzno ceno nafte, a je cena okoli 21 dolarjev za sod še vedno precej več, kot je petkova cena pogodb za maj (ko se te še predstavljale uradno borzno ceno nafte). Cena terminskih poslov za junij zahodnoteksaške lahke nafte se je znižala za 15 odstotkov.

Sedem odstotkov cenejša je tudi nafte vrste Brent, katere »domači« trg je londonska blagovna borza. Analitiki pri tem dodajajo, da je prostora za skladiščenje nafte Brent več, zato med trgovci ni bilo tolikšne panike.

Posli z nafto na finančnih trgih so terminski. Cene nafte, ki jih spremljamo na finančnih trgih, tako kažejo ceno nafte, ki bo dostavljena prihodnji mesec. Ker pa se je danes končalo trgovanje z majskimi posli in so se začeli sklepati posli s pogodbami za junij, je kar nekaj vlagateljev ostalo s papirjem, ki ga ne morejo več unovčiti.

V običajnih razmerah sicer ni težav z menjavo pogodb, tako da trgovci na primer majske pogodbe zamenjajo za junijske. A tokrat je drugače. Ker je nafte na svetovnih trgih bistveno preveč, dnevno povpraševanje znaša okoli 70 milijonov sodov, načrpa pa se je več kot sto milijonov sodov, ni uporabnikov, ki bi prihodnji mesec potrebovali nafto. Seveda pa lahko lastniki majskih pogodb nafto prevzamejo.

Naftne države razširjenega kartela Opec so se prejšnji konec tedna dogovorile o zmanjšanju črpanja nafte za več kot desetino. Omejitve bodo začele veljati v začetku maja, toda glede na trenutne razmere bodo države še vedno načrpale bistveno več, kot znašajo svetovne potrebe.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije