MELITA, NA POMOČ!

Zdravilne začimbe za partnerski odnos

Par naj v svoj odnos vnese vsakodnevno mero humorja. Smeh je pol zdravja, v veliki meri in pomembno razbremeni vsakodnevno togo rutino.
Fotografija: Melita Kuhar. Foto: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Melita Kuhar. Foto: Dejan Javornik

Ste se kdaj res zamislili o tem, kakšen je vaš partnerski odnos, dragi moji bralci in bralke? Vem, da ste tisti, ki ste že nabavili in prebrali mojo prvo knjigo zbranih člankov Iskreno o partnerstvu, poglobljeno ugotavljali, v kakšnem stadiju je vaše partnerstvo. Mnogi pari mi namreč navdušeno poročate, da vam moja knjiga služi kot iztočnica za iskren partnerski pogovor, ki ga prej ni bilo. Oziroma kot mi je povedal neki par: »Sploh nisva razmišljala, da bi se bilo treba o najinem odnosu kaj pogovarjati, nekako sva ga živela iz dneva v dan, a sva oba čutila, da nekaj manjka, da potiskava pod preprogo marsikaj neizrečenega, a nisva vedela, kako to povedati.« Res iskreno sem vesela takšnih odzivov.

Omenjeni par si natoči vodo v kad, običajno v soboto, ko otroka že spita, zlezeta noter, gospa bere na glas obema katerega od mojih prispevkov, potem pa o njem razpravljata. Poročala sta mi, da tako v žaru razprave šele sedaj spoznavata, kako sta si različna. Ob mojih člankih iz knjige vidita, da se s podobnimi izzivi partnerstva ubada še veliko drugih parov, ne zgolj onadva. Rezultat do polovice prebrane knjige: drugače se vedeta drug do drugega, bolj sta ljubeča in pozorno poslušata sporočila, ki so zapakirana v stavkih, ki si jih govorita. Počutita se bolj enotno. In še en velik plus, za katerega vedno navijam, pa se običajno kar izgubi po začetni zaljubljenosti – po vsakem branju in razpravi se strastno ljubita in čutita, kako se tudi spolno zbližujeta, na kar sta že nekaj let pozabila, zlasti po rojstvu otrok, ko sta seveda prevzela pozornost in skrb zanje.


Katere so torej zdravilne začimbe za kvaliteten, strasten in ljubeč partnerski odnos? Saj veste, v vsako jed dodamo začimbe, ki imajo večinoma tudi zdravilne učinke, da ne govorim o polnosti okusa. Tako dobi jed svoj poseben okus, v katerem uživamo. Zakaj ne bi tudi v medsebojni odnos nadrobili kakšno začimbico ali dve?

Menim, da naj par v svoj odnos vnese vsakodnevno mero humorja. Smeh je pol zdravja. Malce nagajive in hudomušne pozornosti nikoli ne škodi, a lahko v veliki meri in pomembno razbremeni vsakodnevno togo rutino, ko se vedno mudi in se par prepira – ker se otrok noče obleči, kdo od njiju je za to odgovoren, mlajši kakav polije po hlačah, ko je že skoraj pripravljen za v vrtec, mi smo še nepočesani, maskaro si bomo namazale na trepalnice kar v avtu na poti v službo. Če znamo vse te izzive obrniti malce na smeh, je dan že veliko lažji.

Naslednja zdravilna začimba za odnos je, da mislimo drug na drugega od jutra, ko odpremo oči. Se objamemo, poljubimo, mogoče si lahko na hitro privoščimo tudi strastni petelinji zajtrk, ki se včasih res prileže. Čez dan si pošiljamo poredne misli ali stavek »Kako se veselim večera, ko boš samo moj!« ali ko on njej pošlje slikico svojega poljuba. No, podobnih seksi sporočilc si lahko pošljeta veliko, ker to krepi tisto strastno pripadnost, da si zvečer oba želita intimnosti, četudi sta crknjena od dela in gospodinjskih opravil in krotenja nadobudne mularije, ki ni seveda niti za hip pri miru. Zdrav partnerski odnos namreč vključuje spolnost, sicer sta sostanovalca, cimra, a to ni dovolj, da sta partnerja zadovoljena in mirna v odnosu.
Začimba odnosa je lahko tudi to, da si vzameta kakšen vikend zgolj za vaju. Otroke dasta v varstvo, sama pa odrineta nekam na lepše. Vzemita mojo knjigo s seboj, berita na glas in komentirajta moja stališča. Temu bo zagotovo sledil strasten seks in s tem bosta dodatno lepila vajin odnos. Kar pogumno!

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije