KORONAVIRUS

Zbudite se: Nizozemec (16) brez prejšnjih težav v kritičnem stanju

V Italiji je v zadnjem dnevu zaradi koronavirusa umrlo 175 ljudi, Španija je v karanteni.
Fotografija: Najstnik je v umetni komi (simbolična fotografija). FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Najstnik je v umetni komi (simbolična fotografija). FOTO: Reuters

Če ste se morda doslej tolažili, da je koronavirus nevaren predvsem za starejše in/ali tiste z zdravstvenimi težavami, bo morda novica iz Nizozemske presenečenje. Iz Brede na jugu države poročajo o 16-letnem Sehrazu, okuženim s koronavirusom sars-cov-2, ki je na intenzivni negi in respiratorju. Ta je najmlajši na intenzivni negi, so pa okužbo ugotovili tudi pri petletnici in 10-letniku.
 
Preberite tudi:
Preverite, kakšna je verjetnost, da umrete zaradi koronavirusa

Najstnik pred tem po trditvah staršev ni imel zdravstvenih težav, pravzaprav ne pomnijo, da bi sploh kdaj imel vročino. Oče in mati sta prestrašena, vsem pa sporočata: »Zbudite se in ne šalite se glede tega virusa.« Zdaj sta v karanteni skupaj s še enim sinom in hčerjo.
 
Preberite tudi:
Srhljiva napoved Merklove, ob kateri je utihnila soba: do 70 odstotkov okuženih

Sehraz je zbolel 5. marca. Začelo se je s slabostjo in glavobolom. Prejšnji petek je obiskal zdravnika, ki mu je rekel, da ima trebušno gripo, zato se je vrnil domov. Stanje pa se mu je le slabšalo, cele dneve je preležal v postelji. Čedalje težje je dihal, zato so ga odpeljali v bolnišnico. Testirali so ga na več bolezni, v sredo pa je prišel rezultat: bil je pozitiven na novi koronavirus. Kje se je okužil, ni znano. Dali so ga na napravo, ki mu je pomagala dihati, a ker se mu je stanje slabšalo, so ga premestili na intenzivno nego v Rotterdamu, kjer je trenutno v umetni komi.
 
Preberite tudi:
Ko koronavirus napade: »Zalije pljuča in ne morete dihati. Tako ljudje umirajo« (VIDEO)V Italiji, ki velja za svetovno žarišče koronavirusa, je doslej umrlo 1441 ljudi, od tega v zadnjem dnevu 175. To je sicer manj kot včeraj, ko je virus zahteval 250 smrtnih žrtev. Na intenzivni negi je 1518 ljudi.

Francija pa je postala zadnja v nizu držav, kjer javno življenje ugaša. V državi imajo skoraj 4500 potrjenih primerov okužbe, zato zapirajo vse nenujne dejavnosti in pozivajo ljudi, naj, če se le da, ostajajo doma.
 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas