Volilni drobiž

Začenja se konkretno politično povezovanje

Politična sredina: Po mesecu dni jutri spet skupaj predstavniki sedmih strank, med njimi tudi treh parlamentarnih - NSi in Konkretno, vabljen je tudi Desus.
Fotografija: Takole so se rokovali ob trideseti obletnici spomladanske koalicije Demos. Zdaj Peter Jambrek, nekdanji glavni ideolog desnice, in Ernest Petrič, zdaj svetovalec predsednika države (oba v sredini), sta dva od pobudnikov zavezništva slovenske politične sredine. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Takole so se rokovali ob trideseti obletnici spomladanske koalicije Demos. Zdaj Peter Jambrek, nekdanji glavni ideolog desnice, in Ernest Petrič, zdaj svetovalec predsednika države (oba v sredini), sta dva od pobudnikov zavezništva slovenske politične sredine. FOTO: Jože Suhadolnik

Po ustanovnem kongresu nove politične stranke Konkretno, v soboto nastale z združitvijo SMC in Gospodarsko aktivne stranke, se začenja tudi merjenje javnomnenjske podpore. Čez teden dni bomo v Delu objavili rezultat prve ankete, v kateri bomo preverili, kako v družbi drugih kotira nova stranka Zdravka Počivalška.

Janja Božič Marolt iz Mediane ocenjuje, da je ideja povezovanja modra, a bi se morali politiki za uspeh posredno opredeliti tako proti SDS kot proti Koaliciji ustavnega loka (Kul).

Ni ostalo neopaženo, da nastanka nove stranke niso pozdravili prvaki Počivalškovih koalicijskih kolegov, le Jožef Horvat, vodja poslanske skupine NSi, je po twitterju sporočil, da »pozdravljajo krepitev sredine in seštevanje manjših strank, saj imajo edino tako možnost prestopiti parlamentarni prag«.

Iz stranke pa so na njegov čivk odgovorili s poudarkom, da gredo na volitve samostojno, s kandidati v vseh 88 volilnih okrajih in s programom Verjamemo v sodelovanje.

Da očitno niso povsem prepričani, kako bi se opredelili, pa kaže tvit evropskih liberalcev iz Aldeja – Zavezništva liberalcev in demokratov za Evropo, ki so sobotni kongres svoje članice SMC pozdravili, nato pa objavo izbrisali. Kot je znano, si SAB prizadeva za izključitev Počivalškove stranke iz Aldeja.

Konkretno s kandidatno listo še letos

Sobotni združitveni kongres je bil po Počivalškovih besedah tudi prvi korak v pripravah na državnozborske volitve. Naslednji

Konkretno, ki bo po besedah njenega predsednika Zdravka Počivalška del evropske skupine Alde, bo brez ideološkega predznaka.

FOTO: Nareks
Konkretno, ki bo po besedah njenega predsednika Zdravka Počivalška del evropske skupine Alde, bo brez ideološkega predznaka. FOTO: Nareks
korak bo povezovanje z nekaterimi sorodnimi strankami, med drugim z Listo celjskega župana Bojana Šrota, ki sicer ne bo nastopila na parlamentarnih volitvah, bodo pa v sodelovanju z njimi oblikovali kandidatno listo. Stranka Konkretno naj bi bila vsem lokalnim listam partnerica na državni ravni, ob tem pa bodo lokalne liste ohranile samostojnost in vodile politiko na lokalni ravni.

Počivalšek je ob tem napovedal sodelovanje tudi z županoma Radelj ob Dravi in Ilirske Bistrice, prav tako pa bodo po njegovih besedah naredili vse, da se povežejo s strankami znotraj gibanja Povežimo Slovenijo. Kandidatna lista za državnozborske volitve bo po pričakovanjih pripravljena še letos.

Na volitvah računajo na glasove volivk in volivcev, ki so usmerjeni v prihodnost in se zavedajo, da se v svetu na novo mešajo karte. Podpredsednik nove stranke Alojz Kovšca je prepričan, da bodo Konkretno volili tisti, ki so izgubili voljo spremljati politiko in zaupanje v tiste, ki so državo razdelili.

Vabilo za sodelovanje tudi Desusu

Že jutri pa se bodo na ustanovnem sestanku zbrali predstavniki sedmih strank, ki so jih pobudniki – med njimi so tudi nekdanji glavni ideolog desnice Peter Jambrek, nekdanji politik SLS Janez Podobnik, pravnik Matej Avbelj ter nekdanji bančnik Marko Voljč – povabili k razmisleku o sklenitvi zavezništva slovenske politične sredine.

Pobudniki zavezništva ocenjujejo, da sedanja politična kultura v Sloveniji ni dobra, komunikacija med političnimi predstavniki, med njimi in mediji, med vladnimi in nevladnimi ustanovami je preveč enostranska in pristranska, tako da se že spreminja v vsestranski kulturni boj, ki ovira normalno delovanje države. Kot so še zapisali pobudniki, brez sredine kot prostora demokratičnega dialoga vključevanja in ne izključevanja ni in ne more biti zdrave ustavne demokracije.

Vabilo na srečanje je namenjeno tudi Desusu; njegov predsednik Ljubo Jasnič je namreč pred dnevi dobil pooblastilo za formalne pogovore o povezovanju.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije