ARSO IZDAL ORANŽNO OPOZORILO

Za ponedeljek napovedana huda ura: »Zdaj vsi nekoliko s strahom pričakujemo padavine«

Najbolj ranljiva so območja Kamniške Bistrice, Zgornje Savinjske doline in Mežiške doline, pojav pa je možen tudi v drugih porečjih, ki so bila prizadeta ob zadnjih poplavah.
Fotografija: FOTO: Blaž Samec, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Blaž Samec, Delo

Arso je za ponedeljek zaradi nevarnosti neurij izdal oranžno opozorilo za vso državo. Glavnina padavin bo namreč padla v razmeroma kratkem času, kar lahko povzroči hitro naraščanje posameznih hudourniških vodotokov in manjših rek ter poplavljanje in proženje zemeljskih plazov predvsem na območjih, ki so jih poplave prizadele že v začetku avgusta.

V ponedeljek bo nad severnim Sredozemljem nastalo ciklonsko območje, prek Slovenije se bo pomikala dokaj izrazita hladna fronta, so na Agenciji RS za okolje (Arso) danes zapisali na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju.

Padavine bodo zajele sprva zahodne kraje

Padavine, večinoma plohe in nevihte, bodo že zjutraj zajele zahodne kraje, čez dan pa bodo prešle celotno ozemlje Slovenije. Ob tem bodo možna krajevna neurja z močnimi sunki vetra, udari strel, nalivi in ponekod tudi točo.

Obstaja nevarnost proženja zemeljskih plazov

Glavnina padavin bo ob krajevnih nalivih padla v razmeroma kratkem času, v nekaj urah. V več delih države bo zato verjetno naraščanje posameznih hudourniških vodotokov in manjših rek ter poplavljanje padavinske in zaledne vode. Obstaja tudi nevarnost proženja zemeljskih plazov.

Zaradi spremenjenih odtočnih razmer, na odsekih, kjer so struge hudournikov in rek spremenjene in mestih, kjer so so še prisotni nanosi materiala in plazine, lahko padavinska voda odteka drugače kot običajno. »To se lahko zgodi predvsem ob kratkotrajnih močnejših nalivih,« pojasnjuje Arso.

Najbolj ranljiva območja so:

Najbolj ranljiva so območja Kamniške Bistrice, Zgornje Savinjske doline in Mežiške doline, pojav pa je možen tudi v drugih porečjih, ki so bila prizadeta ob zadnjih poplavah. Previdnost je potrebna tudi pri načrtovanju in izvajanju sanacijskih del v in ob strugah vodotokov, opozarja Arso.

»Ob spremenljivem vremenu zdaj vsi nekoliko s strahom pričakujemo padavine,« je za STA v petek pojasnil meteorolog Brane Gregorčič. Zaradi poplav v začetku avgusta so namreč razmere na terenu bolj ranljive. »Če bi se takšna situacija zgodila v običajnih razmerah, nas ne bi pretirano skrbelo,« je dodal.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije