Razvoj ali propad

Za ali proti jedrski energiji

Komisija je državam poslala osnutek taksonomije, čas za odgovor imajo do sredine januarja.
Fotografija: Je smiselno zapreti jedrske elektrarne, če to pomeni zamenjavo s plinskimi elektrarnami, ki bistveno bolj onesnažujejo? FOTO: Lukas Barth/Reuters
Odpri galerijo
Je smiselno zapreti jedrske elektrarne, če to pomeni zamenjavo s plinskimi elektrarnami, ki bistveno bolj onesnažujejo? FOTO: Lukas Barth/Reuters

Evropska komisija bo glede na izjavo komisarja za notranji trg Thierryja Bretona odločitev o seznamu zelenih virov energije, ki naj bi vključeval tudi jedrsko energijo in zemeljski plin, sporočila sredi januarja. Seznam, znan tudi kot evropska taksonomija, je pomemben zlasti zato, ker bodo naložbe v vključene vire energije upravičene do podpore, ki jo določajo pravila EU za prehod v podnebno nevtralno prihodnost.

Evropski komisiji do 22. decembra še ni uspelo premostiti razlik med pričakovanji držav članic glede smiselnosti uporabe jedrske energije in zemeljskega plina. Breton je za medije zadnje dni decembra povedal, da bosta jedrska energija in zemeljski plin EU pomagala pri doseganju podnebnih ciljev, zato bo komisija, ki je zelo blizu priprave dokončnega dokumenta, predstavila tako odločitev. Države članice so osnutek dobile konec leta. Zdaj imajo dva tedna časa za pripombe, nato pa bo komisija objavila seznam zelenih virov energije predvidoma z vključenima jedrsko energijo in zemeljskim plinom. Če bo seznamu nasprotovalo malo držav članic, bo ta postal predpis, ki ga ne bo treba dati v obravnavo evropskemu parlamentu.

Razmerja sil so precej znana. Na čelu 12 podpornic jedrske energije je Francija, odločno proti temu viru pa so Avstrija, Nemčija in Luksemburg. Avstrija je že napovedala, da bodo preučili odločitev in seznam, nato pa sprožili pravne postopke, da bi odločitev blokirali. Breton je odgovoril, da bo morala EU v prihodnjih 30 letih podvojiti proizvodnjo elektrike, kar je preprosto nemogoče brez jedrske energije.

Vzhodnoevropske države, ki so zelo odvisne od fosilnih goriv, denimo Poljska, pa vztrajajo, da mora na seznam tudi zemeljski plin, vsaj kot prehodni vir energije, kljub temu da je EU zelo odvisna od ruskih dobav. Breton je dejal, da plin ni idealno gorivo za dosego podnebne nevtralnosti, je pa boljši od premoga.

Olkiluoto-3 so zagnali pred tedni, z več kot desetletno zamudo in veliko podražitvijo. FOTO: Staff Reuters
Olkiluoto-3 so zagnali pred tedni, z več kot desetletno zamudo in veliko podražitvijo. FOTO: Staff Reuters

Novi trendi

Belgija se je odločila, da bo zaprla vseh sedem jedrskih elektrarn pred 2025, vendar ne bo zaprla vrat jedrski tehnologiji nove generacije. Vlada se je tako odločila, da bo investirala približno sto milijonov evrov v majhne modularne reaktorje. Precej burna razprava je potekala o tem, ali je smiselno zapreti jedrske elektrarne, če to pomeni zamenjavo s plinskimi elektrarnami, ki bistveno bolj onesnažujejo.

Na Finskem so z 12-letno zamudo sredi decembra zagnali jedrsko elektrarno Olkiluoto 3. To je prvi zagon jedrske elektrarne v EU v skoraj 15 letih. Leta 2007 so v Romuniji v omrežje vključili drugi blok jedrske elektrarne Černavoda. Nova finska elektrarna, pri gradnji sta sodelovala francoska Areva in nemški Siemens, bo z močjo 1650 megavatov sicer najmočnejša v EU, Finski bo zagotavljala 14 odstotkov elektrike. Hinkley Point na jugovzhodu Anglije naj bi začel proizvajati elektriko sredi 2026, desetletje kasneje od načrta.

Francija je na čelu držav, ki podpirajo tudi jedrsko prihodnost. FOTO: Stephane Mahe/Reuters
Francija je na čelu držav, ki podpirajo tudi jedrsko prihodnost. FOTO: Stephane Mahe/Reuters

Poljska se je tudi nagnila v smer malih modularnih reaktorjev. Konzorcij GE Hitachi Nuclear Energy (GEH), BWXT Canada in Synthos Greeen Energy (SGE) je napovedal postavitev vsaj desetih malih reaktorjev BVRX-300, vsakega s približno 300 megavati moči, do 2030 na Poljskem. V kanadskem Ontariu bo GEH BWRX-300 predvidoma postavil že do 2028. SGE je del največje zasebne industrijske skupine v srednji in vzhodni Evropi, ki je v lasti Michala Solowowa. Tako kanadska kot evropska podjetja si obetajo več sodelovanja in posla z malimi modularnimi reaktorji.

Vetrnice pred termoelektrarno na premog, ki jih Nemčija zapira za jedrskimi elektrarnami. FOTO: Reuters
Vetrnice pred termoelektrarno na premog, ki jih Nemčija zapira za jedrskimi elektrarnami. FOTO: Reuters

Večja varnost

Framatome in ameriška uprava za jedrsko varnost sta zagotovila 150 milijonov dolarjev za štiriletno sodelovanje pri razvoju tehnologije, ki bi zagotovila, da je jedrsko gorivo odporno na nesreče. Te rešitve imajo za posledico večjo varnost, pa tudi finančne koristi za upravljavce jedrskih elektrarn. Framatome in Rosatom pa sta pred kratkim podpisala dogovor o strateškem sodelovanju, tako pri razvoju proizvodnje goriva za jedrske elektrarne kot tehnologij za upravljanje in nadzor.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije