VOZOVNICE

Za 600 tisoč Slovencev bo brezplačno, a morajo najprej nekaj narediti

Izdelava vozovnice bo stala tri evre.
Fotografija: Brezplačne vozovnice za upokojence uvajajo za medkrajevne avtobuse. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Brezplačne vozovnice za upokojence uvajajo za medkrajevne avtobuse. FOTO: Voranc Vogel

Upokojenci, imetniki invalidske evropske kartice, vojni veterani in starejši od 65 let bodo lahko medkrajevni potniški promet od 1. julija koristili brezplačno. Vlogo za vozovnico bodo lahko od srede oddali na prodajnih mestih ali po pošti.

S 1. julijem bo zagotovljeno vse potrebno za uvedbo brezplačnih vozovnic v medkrajevnem javnem potniškem prometu, so sporočili z ministrstva za infrastrukturo. Do brezplačne vozovnice so upravičeni tisti člani omenjenih družbenih skupin, ki niso v delovnem razmerju, ne opravljajo samostojne registrirane dejavnosti, niso poslovodne osebe gospodarske družbe ali direktorji zasebnih zavodov.

Upravičenci lahko vlogo za pridobitev vozovnice oddajo od 24. junija dalje na predpisanem obrazcu, ki ga vložijo na prodajnih mestih enotnih vozovnic, ali pa ga na ministrstvo za infrastrukturo naslovijo po navadni oziroma elektronski pošti.

Upravičencev do brezplačne vozovnice je v Sloveniji okoli 600 tisoč, zato na ministrstvu opozarjajo, da bi na prodajnih mestih lahko nastala velika gneča. Zaradi zmanjševanja tveganja okužbe s koronavirusom priporočajo, da vlagatelji obrazce za pridobitev vozovnice raje oddajo prek običajne oziroma elektronske pošte.

Veljavna bo eno leto

Prevozniki bodo redno sprejemali in obdelovali vloge, vozovnice pa bodo upravičenci na prodajnih mestih lahko prevzeli po hitrem postopku in v najkrajšem mogočem času.

Stroški izdelave vozovnice bodo za upravičenca znašali tri evre. Vozovnica bo veljavna eno leto od začetka meseca, v katerem je bila izdana (ali od začetka prihodnjega meseca). Priporočajo, da upravičenci s postopkom pridobivanja vozovnice ne hitijo in si vozovnico priskrbijo šele takrat, ko nameravajo medkrajevni javni potniški promet dejansko koristiti.

Vse uporabnike javnega potniškega prometa ob tem še opozarjajo, da je na avtobusih in vlakih še vedno treba upoštevati pravila in priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije