V GLOBINO

V vodi ni le deset dni na leto

Pri prostem potapljanju olimpijsko načelo višje, hitreje, močneje ne velja, pravi ekstremni potapljač Samo Jeranko.
Fotografija: Še malo in vdih. FOTO: Osebni arhiv
Odpri galerijo
Še malo in vdih. FOTO: Osebni arhiv

Prelomni zgodovinski dogodek v potapljanju na vdih se je zgodil leta 1976, ko se je Francoz Jacques Mayol prvi na svetu spustil sto metrov globoko. Leta 2007 je svetovni rekord z 214 metri postavil Avstrijec Herbert Nitsch. Danes smo Slovenci ena od vodilnih nacij v potapljanju na vdih.

Prestižne globinske tekme

Jacques Mayol in njegov največji konkurent Enzo Majorca sta rekorde nizala v disciplini potop brez omejitev (no limits). V desetletjih se je prosto potapljanje razvijalo in danes potapljači tekmujejo v osmih disciplinah. Te se delijo na tekmovanja v bazenu ter globinska tekmovanja. V bazenih potapljači tekmujejo v statični in dinamični apneji. V prvi šteje čas, ki ga zdržijo pod vodo, v drugi pod vodo preplavana dolžina. Najbolj prestižna so globinska tekmovanja, ki vključujejo discipline potopa s plavutjo, brez nje in z vlečenjem ob vrvi. Najbolj ekstremni in nevarni sta disciplini brez omejitev in potop s spremenljivo obtežitvijo.
V disciplini potop s konstantno obtežitvijo in z monoplavutjo (CWT) je lani z dosežkom 100 metrov postala svetovna prvakinja Alenka Artnik, Samo Jeranko pa je bil leta 2015 v isti disciplini z globino 108 metrov drugi na svetu. Tekmovalci običajno nastopajo v vseh disciplinah prostega potapljanja.

Sproščenost pod vodo je ključna. FOTO: Alenka Artnik
Sproščenost pod vodo je ključna. FOTO: Alenka Artnik

Jeranko je treniral plavanje, ukvarjal se je s podvodnim lovom, postal magister strojništva, potapljaški inštruktor in se posvetil prostemu potapljanju, ki je postalo njegov poklic. Slovenija je majhna, ljudi, ki bi se ukvarjali s potapljanjem na vdih, ni veliko, zato je s to dejavnostjo težko preživeti. »Kot vrhunski športnik sem zaposlen na policiji, sam pa vodim treninge v bazenu, kjer se ljudje učijo plavanja, hitrostnega plavanja s plavutmi in prostega potapljanja, tečaje prostega potapljanja, individualne delavnice tehnik dihanja pri izjemnih naporih ter program aktivnih počitnic Freedive Yachting.« Njegove delavnice tehnike dihanja sta se že udeležila biatlonec Jakov Fak in odbojkar Tine Urnaut. Treniral je tudi profesionalno kolesarsko ekipo BTC Cycling team.

Kdo je hitrejši? FOTO: Alenka Artnik
Kdo je hitrejši? FOTO: Alenka Artnik

Podoben je delfinu

Le kakšnih deset dni na leto ni v vodi. Pod vodo (statična apneja v bazenu) zdrži osem minut in osem sekund, svetovni moški rekord je neverjetnih enajst minut in petintrideset sekund. V bazenu je svetovni rekord za moške s plavutmi 300 metrov preplavane dolžine, Jerankov rekord podvodnega plavanja brez plavuti pa je 175 metrov. Za vrhunsko potapljanje na vdih mora tekmovalec poznati fiziologijo ter mehanizme regeneracije in tveganja posamezne potapljaške discipline.

Prosto potapljanje je šport, ki se izjemno hitro razvija. Nedavno je v Ljubljani organiziral potapljaški dogodek, ki so se ga udeležili svetovni prvaki Alenka Artnik, Aleksej Molčanov, Goran Čolak ter vodilni podvodni fotograf v regiji Marjan Radović. Številni publiki so predstavili svoje izkušnje. Vsi prvaki so tudi pravi prijatelji in si izmenjujejo skrivnosti za doseganje boljših rezultatov.

Velemojstri potapljanja so se pred kratkim predstavili v Ljubljani. FOTO: Vane D. Fortič
Velemojstri potapljanja so se pred kratkim predstavili v Ljubljani. FOTO: Vane D. Fortič

Pravi, da pri prostem potapljanju olimpijsko načelo višje, hitreje, močneje ne velja. »Potapljač gre nižje, počasneje in umirjeno. Bolj kot fizična priprava je pomembna psihološka. Vsak potop začnem sproščeno in umirjeno. S tehnikami dihanja in avtohipnoze se osredotočim na ujeti trenutek. Ne razmišljam o preteklosti niti o prihodnosti. To je velik izziv, misli nehote uhajajo drugam. Ni me strah. Spoštujem okolje, v katero se spuščam, in se zavedam nevarnosti. Na globinah, večjih od 20 metrov, se sprožijo refleksi, ki umirijo vse procese v mojem telesu. Misli se osredotočijo na malenkosti, ki jih moram nadzorovati za uspešen in varen potop.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije