Spremljamo dogajanje

V Sloveniji cepljenih dobrih 50 odstotkov polnoletnih

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju zdravstvenih razmer v zvezi s covidom-19.
Fotografija:  Z enim odmerkom cepiva je bilo doslej cepljenih 46 odstotkov vseh prebivalcev. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
 Z enim odmerkom cepiva je bilo doslej cepljenih 46 odstotkov vseh prebivalcev. FOTO: Leon Vidic/Delo

18.50 V Sloveniji cepljenih dobrih 50 odstotkov polnoletnih

Število polno cepljenih proti covidu-19 med odraslimi v Sloveniji je preseglo 50 odstotkov, je na družbenih omrežjih objavila vlada. Obenem je pozvala k zaščiti sebe in ostalih pred težjim potekom bolezni. 

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je bilo po podatkih vlade doslej cepljenih skupno 972.305 prebivalcev Slovenije oz. 46 odstotkov. Med starejšimi od 18 let je bilo z enim odmerkom cepljenih 953.250 oz. 55 odstotkov prebivalcev, med starejšimi od 50 let pa 599.456 oz. 68 odstotkov.

Z drugim odmerkom pa je bilo doslej cepljenih 872.106 prebivalcev Slovenije oz. 41 odstotkov prebivalstva. Med starejšimi od 18 let je bilo z drugim odmerkom cepljenih 859.451 oz. 50 odstotkov prebivalcev, med starejšimi od 50 let pa 551.834 oz. 63 odstotkov, je vlada dopoldne objavila na Twitterju. Glede na odstotek cepljenih je Slovenija sicer med slabše precepljenimi državami v Evropski uniji.

18.20 Pfizerjevo cepivo v ZDA dobilo dokončno dovoljenje za uporabo

V ZDA so danes cepivu proti covidu-19 proizvajalca Pfizer/BioNTech izdali dovoljenje za uporabo pri osebah, starejših od 16 let. Omenjeno cepivo je imelo doslej začasno dovoljenje za uporabo, zdaj pa ga je ameriška agencija za hrano in zdravila FDA dokončno potrdila ter to odločitev označila za pomemben mejnik v boju proti pandemiji covida-19.

Omenjeno cepivo je kot prvo v ZDA dovoljenje za začasno uporabo dobilo decembra lani, z njim so cepili več deset milijonov ljudi, maja pa je proizvajalec zaprosil za izdajo dovoljenja za promet za ljudi, starejših od 16 let.

Za pridobitev tega dovoljenja je potrebnih desetkrat več podatkov kot za začasno dovoljenje. FDA je sporočila, da so dovoljenje za uporabo izdali na podlagi podatkov iz kliničnih preizkusov in ocen, pri čemer je sodelovalo več kot 40.000 ljudi. Začasno dovoljenje za uporabo imata v ZDA še cepivi Moderne in družbe Johnson & Johnson. 

18.15 V ZDA obvezno cepljenje vojakov, v New Yorku tudi učiteljev

Potem ko je cepivo proti covidu-19 proizvajalca Pfizer/BioNTech danes v ZDA dobilo dokončno dovoljenje za uporabo, je ameriška vojska sporočila, da bo cepljenje obvezno za vse njene pripadnike, vključno z rezervno sestavo. V mestu New York pa je cepljenje obvezno za učitelje.

Mesto New York pa je napovedalo, da bo cepljenje obvezno za vse učitelje in drugo osebje javnih šol. Kot je dejal župan Bill de Blasio, mora vsak zaposleni do 27. septembra dobiti vsaj en odmerek cepiva proti covidu-19.

18.10 Golnik in celjska bolnišnica ponovno sprejemata covidne bolnike

Zaradi naraščajočega števila okužb od danes poleg UKC Ljubljana in Maribor covidne bolnike sprejemata tudi Klinika Golnik in bolnišnica Celje. V slednji so danes že sprejeli prve tri bolnike. Največja težava je negovalni kader, ki ga je v celjski bolnišnici manj kot v drugem in tretjem valu.

V Sloveniji je danes zaradi koronavirusa hospitaliziranih 75 bolnikov. Od tega 51 v UKC Ljubljana, 24 pa v UKC Maribor; 18 bolnikov potrebuje intenzivno nego, od tega deset v UKC Ljubljana in osem v UKC Maribor.

V državi je 3.496 aktivnih primerov okužb z novim koronavirusom. FOTO: Jure Eržen/Delo
V državi je 3.496 aktivnih primerov okužb z novim koronavirusom. FOTO: Jure Eržen/Delo


16.15 Med maturanti, ki so se vrnili iz Grčije, potrdili že 42 okužb

S covidom-19 je okuženih že 42 mladih, ki so se prejšnji teden vrnili z maturantskega izleta v Grčiji. Okužbe naj bi potrdili tudi med tistimi, s katerimi so bili maturanti v stiku. Direktor NIJZ Milan Krek okužene poziva, da se držijo izolacije.

Skupaj se je maturantskega izleta udeležilo več kot 600 mladih. Vsi okuženi so že v izolaciji, vse ostale pa so na NIJZ opredelili kot rizične stike, zato bodo danes z ministrstva za zdravje prejeli karantensko odločbo. Pred tem se je sicer 28 dijakov že samoprijavilo.

Epidemiologi zdaj iščejo sekundarne stike. Vsi svojci, prijatelji in drugi, ki so bili v stiku s pozitivnimi maturanti, bodo prejeli karantensko odločbo. Neuradno so okužbe med sekundarnimi stiki že potrdili, na vprašanje koliko, pa Krek ni odgovoril.

10.40 Italijanskim učiteljem brez covidnega potrdila grozi suspenz

Italijanske oblasti si prizadevajo, da bi se septembra pouk začel v šolah. Minister za izobraževanje Patrizio Bianchi je ob tem napovedal, da bodo učitelji morali predložiti covidno oziroma zeleno potrdilo. Če ga ne bodo imeli, jim grozi suspenz, poročajo tuje tiskovne agencije.

»Pripravljamo se na to, da bodo otroci in mladi znova šli v šole. Vendar pa bo to mogoče samo ob sodelovanju vseh,« je povedal minister.

Italijanske oblasti si prizadevajo, da bi se septembra pouk začel fizično v šolah. FOTO: Filippo Monteforte/Afp
Italijanske oblasti si prizadevajo, da bi se septembra pouk začel fizično v šolah. FOTO: Filippo Monteforte/Afp


»Kar se tiče osebja in učiteljev, imamo jasna pravila. Vsakdo, ki bo imel zeleno potrdilo, bo septembra ob začetku šole lahko prisoten, medtem ko bo vsakdo, ki ga ne bo imel, suspendiran,« je v nedeljo zvečer pojasnil Bianchi.

Zavrnil je navedbe, da je covidno potrdilo, s katerim Italijani dokazujejo, da so covid-19 preboleli, da so bili proti tej bolezni cepljeni ali pa da so testirani na novi koronavirus, »kazenski ukrep«.

Glede uporabe mask v šolah je povedal, da jih bodo morali otroci, starejši od šest let, še naprej nositi. Povedal je še, da mladim zaupa glede cepljenja proti covidu-19. Pojasnil je, da je cepljenih več kot 60 odstotkov mladostnikov, starih od 16 do 19 let.

V Italiji bodo sicer 1. septembra zaostrili ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. Od tedaj bo potrdilo o cepljenju, prebolelosti ali negativnem testu obvezno za vstop na letalo, hitri vlak, avtobus in trajekt.

9.55 Ob 754 PCR-testih, 116 potrjenih okužb, delež pozitivnih 15,4

Epidemične razmere v državi se še naprej slabšajo, kažejo podatki Sledilnika Covid-19. Pri 754 opravljenih PCT-testih, so včeraj okužbo potrdili pri 116 ljudeh, kar je 15,4-odstoten delež pozitivnih testov.

Opravljenih je bilo 11.114 hitrih antigenskih testov. Pričakovati gre, da bo slednjih danes opravljenih manj, saj so po novem plačljivi.

V državi je zdaj 3.496 aktivnih primerov okužb z novim koronavirusom. Povprečje novih primerov v zadnjih sedmih dneh je naraslo za tri odstotke, in zdaj znaša 309. Za dva odstotka je narasla tudi 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev, zdaj se giblje okoli 166.9.00 Na Novi Zelandiji podaljšali ustavitev javnega življenja

Novozelandske oblasti so danes podaljšale ustavitev javnega življenja, saj izbruh koronavirusne različice delta še ni dosegel vrhunca, je povedala novozelandska premierka Jacinda Ardern.

»Mislim, da še nismo dosegli vrhunca tega izbruha,« je dejala Ardernova. Dodala je, da so zabeležili 35 novih primerov okužbe, v tem izbruhu pa skupaj 107, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zaradi hitrega širjenja različice delta še ne morejo odpraviti ukrepov za zajezitev virusa, ki so jih uvedli pretekli teden, je dejala premierka. Ustavitev javnega življenja na območju celotne države bi se moralo izteči v torek, a se bo nadaljevalo do petka. V Aucklandu, kjer so zabeležili izbruh, pa bo v veljavi do 31. avgusta.
Najbolje je, da nadaljujemo po tej poti. Tako bomo lahko pridobili dodatne podatke in videli, ali se je virus razširil, je povedala novozelandska premierka Jacinda Ardern. FOTO: Mark Mitchell/Afp
Najbolje je, da nadaljujemo po tej poti. Tako bomo lahko pridobili dodatne podatke in videli, ali se je virus razširil, je povedala novozelandska premierka Jacinda Ardern. FOTO: Mark Mitchell/Afp


»Najbolje je, da nadaljujemo po tej poti. Tako bomo lahko pridobili dodatne podatke in videli, ali se je virus razširil,« je povedala.

Branila je tudi novozelandski pristop k spopadanju z epidemijo covida-19, ki vključuje strog nadzor na mejah in stroge omejitve gibanja ljudi ob že najmanjšem številu okužb. Tega je v luči različice delta pod vprašaj postavil minister za soočanje s covidom Chris Hipkins. »Naš načrt je deloval v preteklosti in skupaj lahko dosežemo, da bo znova uspešen,« je poudarila premierka.

Cepljenje proti koronavirusni bolezni 19 sicer v državi poteka počasi. Polno cepljenih je zgolj okoli 20 odstotkov prebivalcev, kar je ena najnižjih stopenj v razvitem svetu, navaja AFP.

7.05 Testiranje s hitrimi antigenskimi testi po novem plačljivo

Testiranje s hitrimi antigenskimi testi na covid-19 je z določenimi izjemami od danes plačljivo. Hitri testi še naprej ostajajo brezplačni za vse dejavnosti, kjer je testiranje obvezno. V ljubljanskem zdravstvenem domu bo cena testiranja 12 evrov, v Mariboru deset. V Ljubljani bo možno plačati izključno z bančno kartico, na mestu testiranja.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Vlada je v petek spremenila uredbo o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb z novim koronavirusom, s čimer na novo določa dejavnosti, za katere bo tudi v prihodnje stroške hitrega antigenskega testiranja kril državni proračun.

Gre za zaposlene v zdravstvu, socialnovarstvenih zavodih, v vzgoji in izobraževanju in osebe, ki izvajajo storitve ali prodajo blaga, organizirajo prireditve in izvajajo vzgojo in izobraževanje na področju verske svobode.Tako bo država stroške testiranja krila med drugim gostincem, prodajalcem, frizerjem, kozmetičarjem, zaposlenim v igralnicah in kongresnih dejavnostih, turističnih nastanitvah ter taksistom. Vsi ti se bodo morali testirati enkrat tedensko. Za testiranje je treba imeti s seboj potrdilo delodajalca o zaposlitvi v panogi, kjer stroške testiranja plača država.

V Ljubljani bo testiranje še naprej potekalo v mobilni enoti simulacijskega centra pred Mestno hišo, in sicer vsak delovnik od 8. do 14. ure.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije