ORGAN STRANKE

Nič dramatičnega v Desusu: poslanci ostajajo v stranki

Jurša je dejal, da se za izključitev poslancev iz stranke zavzema Krope.
Fotografija: Franc Jurša. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Franc Jurša. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Ob zasedanju organov Desusa, na katerih so obravnavali priprave na junijski kongres, je ponovno odmevalo vprašanje morebitnega odločanja o predlogu za izključitev poslancev iz stranke. A ker v statutu stranke ni nobenih določil na to temo, ostajajo člani stranke. 

»Imeli smo dolgo debato, teme so bile posvečene 13. kongresu, delovanju, vsebini, kak bo naš kongres. Zadeve smo tudi potrdili. V okviru aktualno političnih tem obravnavali situacijo v slovenskem političnem prostoru in delovanja poslanske skupine,« je dejala začasna vodja Desusa Brigita Čokl. Poudarila je, da so v dveh pokrajinskih odborih (za Dolenjsko in Belo krajino ter pokrajinski odbor Podravje) dali zahtevo za izključitev poslancev iz stranke. »Ni izpolnjen pogoj, da bi stvari predali na svet stranke. IO je sprejel sklep, o katerem je glasoval. Vsi glasovi so potrdili to ugotovitev.« Povedala je tudi, da ne napenjajo loka in da iščejo skupne imenovalce dela, kajti Desus je parlamentarna stranka. 

Vodja poslancev Desusa Franc Jurša je sicer ob prihodu na sejo izvršnega odbora novinarjem pojasnil, da je danes že zasedalo vodstvo stranke, kjer je bilo živahno in burno. »Prepričevali smo en drugega. Upam, da bomo našli skupni jezik, da stranka pride do kongresa, kjer bomo izvolili vodstvo, ki naj bi konsolidiralo stranko.« Na vprašanje, ali še ni gotovo, ali bodo danes odločali o predlogu za začetek postopkov za izključitev poslancev iz stranke, je odgovoril, da je začasno vodjo Desusa Brigito Čokl pozval, naj se enkrat že nekaj zgodi, ne le govori. Na vprašanje, ali izključitev poslancev zahteva tudi njegov matični lokalni odbor, pa je povedal, da ta odbor nima predsednika, ker je odstopil. Tako ne ve, kdo bo vodil postopek zoper njega. »To lahko naredijo, a morajo imeti utemeljitev. A te v nobenem primeru nimajo.«


Trije kandidati za predsednika stranke


Sicer pa ostajajo trije kandidati za predsednika stranke: Ljubo Jasnič, Srečko Felix Krope in Gorazd Žmavc. Jurša je dejal, da nima favorita, ki bi ga javno podprl. »Tisti, ki vztraja na izključitvi poslancev iz stranke in se zavzema za to, da postanemo neparlamentarna stranka, pa si ne zasluži podpore.« To je po njegovih navedbah Krope.

image_alt
Nemirom v stranki Desus ni videti konca


image_alt
Iz Desusa sporočili, da bodo desni in levi


Poslanec Ivan Hršak pa je ob prihodu na sejo izvršnega odbora ugotavljal, da vendarle imajo enega zaveznika, in sicer dež: »Še dež joče za poslanci Desus.«

Na poslansko skupino Desus sicer največkrat letijo kritike, češ da tudi po izstopu iz koalicije podpirajo vlado. Poslanci odgovarjajo, da so razumna opozicija, ki podpira dobre predloge katere koli strani. Med vodstvom in poslanci je sicer že dolgo napeto. Javno so si aprila prišli navzkriž tudi s Čoklovo. 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas