Tudi Tadej Pogačar je zgolj človek

Šampion Toura po enomesečnem dirkaškem premoru na VN Plouaya ni bil kos najboljšim. Jutri v Beneluksu na sceni tudi Matej Mohorič.
Fotografija: Tadej Pogačar bo kmalu spet oblekel slovenski dres ter po OI poskušal osvojiti kolajno še na EP in SP. FOTO: Matthew Childs/Reuters
Odpri galerijo
Tadej Pogačar bo kmalu spet oblekel slovenski dres ter po OI poskušal osvojiti kolajno še na EP in SP. FOTO: Matthew Childs/Reuters

Tadej Pogačar in Primož Roglič imata podobno dirkaško držo, na štart nikoli ne prideta le za to, da bi bila številki v glavnini, temveč zato, da se bosta potegovala za vrh. Računica se jima izide zelo pogosto, ne pa vedno. Pogačarju se ni na VN Plouaya, na kateri po enomesečnem dirkaškem premoru še ni bil konkurenčen najboljšim s presenetljivim zmagovalcem Benoitom Cosnefroyjem (Ag2r) na čelu.

Šampiona Toura in bronastega olimpijca smo prvič videli v akciji po 24. juliju, ko je na Japonskem osvojil prvo od petih kolajn izjemno uspešne slovenske odprave. Čeprav ga v karavani ni bilo 34 dni, se 251 km dolge preizkušnje v Bretanji ni lotil križem rok. Ni ga zapustil nos za pravi trenutek, saj je bil 60 km pred ciljem ob pravem času na pravem mestu, ujel je odločilno akcijo, napad Cosnefroyja in dvojca iz ekipe Deceuninck Quick Step, francoskega svetovnega prvaka Juliana Alaphilippa ter njegovega danskega pomočnika Mikkela Honoreja.Skupaj so si prikolesarili poldrugo minuto prednosti pred glavnino, nato pa se je izkazalo, da slovenski as, ki je letos slavil že 12 zmag in se na Touru na videz poigraval s tekmeci, po premoru še ni nared za velike dosežke. Na razgibani trasi je pokazal, da je tudi on le človek, imel je težave pri pokrivanju domala vsakega pospeška tekmecev, tako da je popustil in počakal na glavnino.
Omenjena trojica se je odpeljala boju za zmago naproti. Vse je bilo nared za Alaphilippovo slavje, saj mu je Honore dobro pripravil šprint, a ga je manj znani rojak ugnal za svojo najodmevnejšo zmago doslej.
 

Užival je v malih stvareh


Pogačar, ki je končal na 60. mestu, 6:30 za zmagovalcem, je svojo nekonkurenčnost malodane že napovedal na sobotni video konferenci z novinarji. »Po Touru sem si privoščil nekaj proslavljanja, zato nisem prepričan, kako dobro sem pripravljen. En teden nisem bil na kolesu, nato sem v miru začel trenirati. Kolesaril sem, a sem tudi užival v poletju, plaži in malih stvareh v življenju,« je povedal 22-letni kolesar s Klanca pri Komendi.Zanj je bila največja bretonska enodnevna dirka le ogrevanje v jesenski del sezone, v katerem bo poleg dresa ekipe UAE nosil tudi reprezentančnega. Njegova naslednja preizkušnja bo evropsko prvenstvo v Trentu, na katerem bo 9. septembra nastopil v vožnji na čas, 12. pa v cestni dirki. Nato ga čaka še svetovno prvenstvo v Flandriji (od 19. do 26. septembra), na katerem se bo, kot kaže, tudi preizkusil na obeh dirkah. »Rad bi nastopil na SP, v čast mi je dirkati za slovensko reprezentanco in vedno sem imel rad svetovna prvenstva,« je dejal Pogačar, ki bo sezono predvidoma končal na dirki po Lombardiji 9. oktobra.
 

Mohorič meri na vrh


Na sceno se vrača še eden od slovenskih junakov letošnjega Toura, zmagovalec dveh etap Matej Mohorič. Z ekipo Bahrain Victorious bo jutri štartal na enotedenski dirki po Beneluksu, na kateri je slavil zmago leta 2018, ko je še nosila ime BinckBank Tour.»Na dirko grem z ambicijami po vrhu skupnega seštevka. V zadnjih dveh mesecih mi gre dobro, verjamem, da je forma še vedno prava, računam pa, da bo na vrhuncu na svetovnem prvenstvu. Potrudil se bom, da si prikolesarim nekaj odbitnih sekund v zlatem kilometru v prvi etapi ter nato odpeljem dobro vožnjo na čas. Upam, da bom konkurenčen tudi v zadnjih najbolj zahtevnih etapah. Če bodo noge dobre, bom poskušal zmagati na dirki po Beneluksu,« je povedal Mohorič, ki je bil iz karavane odsoten dva tedna.

Izpustil je olimpijske igre, je pa uspešno nastopil na dirki po Poljski, ki jo je končal pri vrhu, čeprav so se mu zmage izmikale. V skupnem seštevku je bil drugi, potem ko je v etapah zasedel dve 2. in eno 3. mesto. Ta teden ga čaka zelo močna konkurenca, na čelu z belgijskim čudežnim dečkom Remcom Evenepoelom (Deceuninck Quick Step), ki je v zadnjih dneh slavil dva zmagi na enodnevnih dirkah v domovini.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije