M KOT MED

Tudi kavo pijejo z medom

Z ekipo čebelarskih kuharjev smo okušali medene jedi in ugotavljali, kako lahko brez zajca spečemo gorenjskega zajca.
Fotografija: Čebelarski kuharji iz Radovljice: Sandi Marolt, Vida Kajtezovič, Jelka Ažman in Vili Luznar, na fotografiji manjka Edo Tržan. FOTO: Špela Ankele
Odpri galerijo
Čebelarski kuharji iz Radovljice: Sandi Marolt, Vida Kajtezovič, Jelka Ažman in Vili Luznar, na fotografiji manjka Edo Tržan. FOTO: Špela Ankele

Narava je zbujena, tu je visoka pomlad in z njo 20. maj, ki so ga Združeni narodi na pobudo Čebelarske zveze Slovenije konec lanskega leta razglasil za svetovni dan čebel. Ko govorimo o čebelah, seveda ne moremo mimo medu. Danes smo ga previdno, s spoštovanjem in občutkom vmešali v našo Kulinarično abecedo.

Pri sukanju kuhalnice, ki ga je spremljalo brenčanje čebelic, so nam pomagali čebelarski kuharji, ki so že nekajkrat dokazali, da odlično obvladajo medene recepte: s tekmovanj Čebelarske zveze Slovenije so doslej prinesli že več prvih mest. »Dvakrat smo že zmagali, a lahko napišeš, da imamo že tri prva mesta, kajti tudi letos nameravamo pomesti s konkurenco,« je med smehom kuharsko-čebelarskih kompanjonov rezultat letošnjega srečanja napovedal Sandi Marolt, najzgovornejši člen ekipe Coolinariki.

Jelka Ažman pred domačim čebelnjakom v vasi Brda, ki je del radovljiške občine. FOTO: Špela Ankele
Jelka Ažman pred domačim čebelnjakom v vasi Brda, ki je del radovljiške občine. FOTO: Špela Ankele

Ta usklajena druščina, ki ob pomoči Čebelarske zveze Gorenjske deluje v sklopu Čebelarskega društva Radovljica, zmaga skoraj vsakokrat, ko čebelarji prekrižajo kuhalnice. Mi smo jih obiskali v vasi Brda pri Radovljici, kjer so na domačiji Jelke Ažman ravno poskušali, kaj bi kazalo izboljšati v najnovejšem medenem receptu. Z novo jedjo nameravajo očarati že konec tedna, ko bo v Žirovnici redno letno srečanje slovenskih čebelarjev, tokrat prvič dopolnjeno z nizom prireditev ob svetovnem dnevu čebel.

Mesne kroglice in zajec z medom

Če bi mislili, da radovljiški čebelarji pečejo samo medenjake in z medom prežete sladice, bi usekali krepko mimo. »Prvič smo zmagali z mesnimi kroglicami v zelenjavni juhi, ki smo jih pripravili s kostanjevim medom. Drugo leto se nam je zmaga žal izmuznila. Tistikrat smo navdih poiskali pri chefu Urošu Štefelinu, ki v Vili Podvin obožuje suhe tepke. Mi smo jih pripravili z ješprenjem, kranjsko klobaso in lipovim medom. Lani smo si prvo mesto zakuhali z gorenjskim zajcem, ki pravzaprav ni zajec, ampak rulada iz mešanega mesa, v katero smo vpletli gozdni med,« se med medenimi dobrotami sprehodi Sandi Marolt.

»Več v tiskani izdaji. Dobite jo v bližnji trafiki in na drugih prodajnih mestih.«

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije