NEŽELENI UČINKI MED SLOVENCI

AstraZeneca, Pfizer, Moderna, Janssen: znani najnovejši podatki o neželenih učinkih

Večina prijavljenih neželenih učinkov po cepljenju splošne težave in bolečina na mestu vboda.
Fotografija: FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Na NIJZ so od začetka cepljenja proti covidu 19 do vključno 9. maja v register neželenih učinkov prejeli 2585 prijav neželenih učinkov po cepljenju s cepivom Pfizerja in Biontecha, 103 po cepljenju z Moderno, 1985 po cepljenju s cepivom AstraZenece in eno prijavo po cepivu Johnson & Johnson. V veliki večini gre za splošne težave in bolečine na mestu vboda.


Pfizer in Biontech: 1,7 odstotka prijav resnih neželenih učinkov


Iz poročila o spremljanju neželenih učinkov po cepljenju je razvidno, da so prejeli skupaj 2585 prijav neželenih učinkov po cepljenju s cepivom Pfizerja in BioNTecha, medtem ko je bilo v tem obdobju v Sloveniji najmanj 520.000 cepljenj s tem cepivom. Od tega so prejeli 43 prijav, ki so vsebovale neželene dogodke, klasificirane kot resne. Tako je bilo prijav resnih neželenih učinkov 1,7 odstotka glede na vse posredovane prijave.


V 15 primerih prišlo do smrti po cepljenju


Pri 15 starejših osebah s številnimi kroničnimi obolenji je prišlo do smrti po cepljenju, pri čemer je komisija pri ministrstvu za zdravje za pet primerov smrti ugotovila, da je povezava s cepljenjem malo verjetna oziroma ni verjetna. Preostali primeri so še v fazi preiskav.

Obravnavanih je bilo tudi osem prijav resnih neželenih dogodkov po cepljenju s cepivom Pfizerja in Biontecha, kjer je bila potrebna hospitalizacija, a je bila povezava s cepljenjem malo verjetna oz. ni bila verjetna. Ostali resni primeri so še v fazi zbiranja podatkov.

image_alt
Odpovedal bi termin za cepljenje. Se lahko prenaročim?


Moderna: 5,8 odstotka prijav resnih neželenih učinkov


S cepivom Moderne je bilo doslej opravljenih 78.226 cepljenj, na NIJZ so prejeli 103 prijave neželenih učinkov. Šest prijav po cepljenju so uvrstili med resne, kar je 5,8 odstotka vseh prejetih prijav s tem cepivom.

 

Dve osebi sta umrli


Pri dveh starejših osebah s kroničnimi obolenji je prišlo do smrti po cepljenju. V prvem primeru je bila oseba cepljena v času inkubacije in je nato zbolela za pljučnico, zaradi katere je umrla. Drugi primer je še v fazi preiskave.

Poleg tega so prejeli še štiri prijave neželenih dogodkov v časovni povezavi s cepljenjem, zaradi katerih je bila potrebna specialistična obravnava oz. hospitalizacija. V treh primerih je šlo za venske tromboze, v četrtem primeru pa za občutek težkega dihanja. Primeri so še v fazi zbiranja podatkov.


AstraZeneca: 1,3 odstotka prijav resnih neželenih učinkov


S cepivom AstraZenece je bilo do 9. maja v Sloveniji 142.883 cepljenj, prejeli so 1985 prijav neželenih učinkov. Prejeli so 25 prijav po cepljenju, ki jih označili kot resne, kar je 1,3 odstotka glede na vse posredovane prijave.

 


Tri osebe so umrle


Pri treh osebah s kroničnimi obolenji je prišlo do smrti v dneh po cepljenju, v enem primeru pri osebi z napredovalim malignim obolenjem v paliativni obravnavi. Ta primera sta še v fazi preiskav. Obravnavane so bile tudi štiri prijave resnih neželenih dogodkov po cepljenju, kjer je bila potrebna hospitalizacija, za tri povezava s cepljenjem ni verjetna.


Johnson & Johnson: En neželen učinek


S cepivom Johnson & Johnson je bilo 2162 cepljenj, prejeli so en neželen učinek, šlo je za glavobol in povišano temperaturo.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas