KORONAVIRUS

Testirali šesterico, ki je bila v stiku z okuženim zdravnikom, kažejo znake vnetja

Če bodo zmogljivosti v Ljubljani, Mariboru in na Golniku zapolnjene, bodo odprli tudi periferne bolnišnice, vključno z novomeško.
Fotografija: FOTO: Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
FOTO: Getty Images, Istockphoto

V Splošni bolnišnici Novo mesto so, potem ko se je s koronavirusom okužil zdravnik iz Zdravstvenega doma Metlika, uvedli stroge ukrepe. Prepovedali so obiske in uvedli strog režim za bolnike. Šestim ljudem, ki so bili v stiku z okuženim zdravnikom in kažejo znake vnetja, so odvzeli bris, zdaj čakajo na izvid.

Poseben koridor

Kot je za STA pojasnil strokovni direktor novomeške bolnišnice Milivoj Piletič, je bolnišnica pripravila poseben koridor, po katerem bolnike, ki na vratih pozvonijo, usmerijo na mesto, kjer jim bodo odvzeli bris.

To je tudi enotna vstopna točka, ki so jo pripravili skupaj s štirimi zdravstvenimi domovi in koncesionarji Bele krajine in Dolenjske. Ljudje najprej pokličejo osebnega zdravnika, ki jih nato napoti na odvzem brisa, tako da ti po njegovih besedah pridejo že napovedani na vstopno točko.

»Vzamemo jim bris, in če so neprizadeti, gredo v samoizolacijo domov, če pa so bolni, jih zadržimo v teh prostorih, dokler ne dobimo rezultata brisa. V primeru negativnega brisa jih hospitaliziramo v naši bolnišnici, v primeru pozitivnega brisa pa jih prepeljemo na infekcijsko kliniko v Ljubljano,« je dejal Piletič.

Tam je tudi zdravnik, pri katerem so v petek potrdili okužbo z novim koronavirusom in dela v metliškem zdravstvenem domu. Po navedbah medijev naj bi se počutil dobro.

Odprli bodo tudi periferne bolnišnice

Če bodo zmogljivosti v Ljubljani, Mariboru in na Golniku zapolnjene, bodo odprli tudi periferne bolnišnice, vključno z novomeško, je povedal Piletič. Bolnišnica že ima pripravljene izolacijske prostore, za zdaj je pripravljenih 20 postelj. Zdravstveni dom Metlika je zaprt, vsi zaposleni so doma in jim bodo po enem tednu odvzeli bris. Ljudje se lahko obrnejo na Zdravstveni dom Črnomelj, je povedal Piletič.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije