Švicar na pragu 40, energijo bo črpal s tribun

Federer in Đoković v jutrišnjem četrtfinalu proti presenetljivima tekmecema. Obet ponovitve epskega dvoboja iz 2019. Pri dekletih prvi nosilki zlahka naprej.
Fotografija: Roger Federer ni daleč od svoje najboljše forme, vprašljiva je vzdržljivost. FOTO: Glyn Kirk/AFP
Odpri galerijo
Roger Federer ni daleč od svoje najboljše forme, vprašljiva je vzdržljivost. FOTO: Glyn Kirk/AFP

Na wimbledonski sveti travi je vse bolj verjetna ponovitev predlanskega epskega finala med Novakom Đokovićem in Rogerjem Federerjem, ki je trajal pet ur in ga je s 13:12 v petem nizu dobil Srb. Takrat se je zdelo, da Švicar ne bo več dočakal takšne priložnosti za osvojitev rekordnega 21. turnirja za grand slam. Toda tudi na pragu vstopa v peto desetletje življenja se Federer zdi dovolj dober tudi za veliki podvig.Lani je turnir v Wimbledonu odpadel zaradi covida-19, letos pa je prvi, na katerem so tribune maksimalno zapolnjene. Bile so že danes, ko so se v četrtfinalu merila dekleta. Jutri bodo mnoge oči uprte v Đokovića, ki bo v 50. četrtfinalnem nastopu nadaljeval lov na 20. veliki slam, s katerim bi se izenačil s Federerjem in Rafaelom Nadalom. Srečal se bo s presenetljivim Martonom Fucsovicsem, prvim Madžarom v četrtfinalu po letu 1948.Federer, ki bo 8. avgusta dopolnil 40 let, je že v svojem 18. wimbledonskem četrtfinalu in 58. na največjih štirih turnirjih. Njegova naslednja ovira bo Hubert Hurkacz, ki je presenetljivo izločil drugega nosilca Daniila Medvedjeva. Federer bo imel rahlo regeneracijsko prednost pred 15 let mlajšim Poljakom, ki je danes nadaljeval zaradi dežja prekinjeni dvoboj ter odigral del četrtega in peti niz.

Novak Đoković je po mnenju mnogih že zdaj najboljši v zgodovini. FOTO: Glyn Kirk/AFP
Novak Đoković je po mnenju mnogih že zdaj najboljši v zgodovini. FOTO: Glyn Kirk/AFP


Đoković je v Parizu postal šele tretji igralec, ki je vsakega od turnirjev za veliki slam osvojil vsaj dvakrat. Zdaj ima na muhi koledarski slam, ki je doslej uspel samo Donu Budgeu leta 1938 in Rodu Laverju v letih 1962 in 1969. Že zdaj imajo mnogi 34-letnega Beograjčana za najboljšega doslej.

Toda Federerjevi navijači se s tem ne bi strinjali. Če bi njihov ljubljenec osvojil še 21. slam, bi imeli še več argumentov. »Bomo videli, koliko energije mi je še ostalo,« noče preveč obljubljati Federer, najstarejši četrtfinalist v odprti eri.


 

Energijo bo črpal s tribun


Kjer koli igra, ima ogromno navijačev, mnoge zmage je dosegel tudi s pomočjo podpore s tribun. Zato se je še posebej razveselil odločitve o polni zasedenosti turnirja v Wimbledonu od četrtfinala naprej. Že danes zgodaj popoldne je bilo na dvoboju Hurkacza in Medvedjeva izjemno vzdušje.

Predlani sta Federer in Đoković uprizorila dih jemajoč finale v Wimbledonu. FOTO: Daniel Leal-olivas/AFP
Predlani sta Federer in Đoković uprizorila dih jemajoč finale v Wimbledonu. FOTO: Daniel Leal-olivas/AFP


»Če bi osvojil Wimbledon brez gledalcev, bi bila to zmaga z napako,« je povedal osemkratni prvak Wimbledona in dodal, da bi odsotnost navijačev iz njega vzela 70 ali 80 odstotkov veselja. »Seveda bi bil še vedno zmagovalec Wimbledona, ampak občutek ne bi bil enak. Zato sem srečen, ker so navijači nazaj, upam, da tako tudi ostane,« je dodal Švicar, ki je napovedal tudi nastop na olimpijskih igrah v Tokiu. Zlate olimpijske kolajne med posamezniki še nima. V Londonu 2012 je izgubil v finalu proti Andyju Murrayju. Je bil pa s Stanom Wawrinko zlat v Pekingu 2008.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije