Spremljamo dogajanje

Študija: Prebivalstva ni treba cepiti s tretjim odmerkom

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
Fotografija: Cepiva so dovolj učinkovita pri preprečevanju hude oblike koronavirusne bolezni. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Cepiva so dovolj učinkovita pri preprečevanju hude oblike koronavirusne bolezni. FOTO: Blaž Samec/Delo

17.45 Študija: Prebivalstva ni treba cepiti s tretjim odmerkom

Cepiva so dovolj učinkovita pri preprečevanju hude oblike koronavirusne bolezni 19, tako da trenutno splošnega prebivalstva ni treba cepiti s tretjim odmerkom cepiv proti covidu, kaže danes objavljeno znanstveno poročilo. Ob pregledu kliničnih preizkusov in opazovalnih študij so avtorji poročila ugotovili, da cepiva ostajajo visoko učinkovita proti hudim oblikam covida-19 pri vseh glavnih koronavirusnih različicah, vključno z delto. So pa manj učinkovita pri preprečevanju asimptomatskega covida, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Trenutne različice se po ugotovitvah znanstvenikov niso razvile v zadostni meri, da bi se izognile imunskemu odzivu, ki ga zagotavljajo cepiva, ki so trenutno v uporabi. Če bi se v prihodnje razvile mutacije, ki bi se izognile imunskemu odzivu, bi bilo po njihovem mnenju bolje uporabiti poživitvene odmerke, prilagojene novejšim različicam. Več držav je zaradi koronavirusne različice delta, ki se hitro širi, začelo cepljenje s tretjim odmerkom cepiva proti covidu. Nekatere cepijo starejše in tiste z oslabljenim imunskim sistemom, Izrael pa poživitveni odmerek ponuja vsem, starejšim od 12 let.

17.15 Aktivno okuženih 390 učencev in 181 učiteljev

V vzgoji in izobraževanju je po podatkih Sledilnika za covid-19 z novim koronavirusom aktivno okuženih 390 učencev in 181 učiteljev. V karanteni je skupno 7353 učencev v 348 oddelkih, od tega se 173 oddelkov šola na daljavo. Največ, 229 aktivnih okužb je potrjenih med osnovnošolci. V osnovnih šolah je okuženih tudi 82 zaposlenih. V karanteni je 4679 učencev in 220 oddelkov, od tega se na daljavo šola 107 oddelkov.

V karanteni je več tisoč učencev. FOTO: Jure Eržen/Delo
V karanteni je več tisoč učencev. FOTO: Jure Eržen/Delo


V srednjih šolah je okuženih 118 učencev in 23 zaposlenih. Karantena je odrejena 2155 učencem in 84 oddelkom, od tega se jih 40 šola na daljavo. Aktivno je okuženih tudi 19 otrok in 51 zaposlenih v vrtcih. V karanteni je 463 otrok, prav tako 31 oddelkov.
V osnovnih šolah s prilagojenim programom je aktivno okuženih pet učencev in sedem zaposlenih. Karantena je odrejena 44 učencem in 10 oddelkom, od tega se jih polovica šola na daljavo. Okužbo so potrdili tudi pri 12 učencih v glasbenih šolah in 10 zaposlenih. V dijaških domovih je okuženih šest srednješolcev in noben zaposleni, v zavodih pa je okuženih osem zaposlenih in en učenec.

16.30 Inšpekcijski svet se je seznanil z Odlokom o načinu izpolnjevanja pogoja PCT

Minister za javno upravo in predsednik Inšpekcijskega sveta Boštjan Koritnik je člane na današnji seji seznanil z vsebino odloka o načinu izpolnjevanja pogoja PCT in pozval inšpekcije h koordiniranemu in usklajenemu delu. Predlagal je, da se vse inšpekcije, ki bodo od srede dalje izvajale nadzor nad spoštovanjem odloka, povežejo med seboj ter predvsem z Zdravstvenim inšpektoratom Republike Slovenije. Posebej je izpostavil, da je namen akcij preventiva, s katero naj spodbudijo spoštovanje odloka.

Ptujska bolnišnica. FOTO: Tadej Regent/Delo
Ptujska bolnišnica. FOTO: Tadej Regent/Delo


15.15 V ptujski bolnišnici začeli sprejemati covidne bolnike

Splošna bolnišnica Ptuj je z današnjim dnem postala tudi covidna bolnišnica. Sprejeli so tri covidne bolnike, je za STA potrdila direktorica bolnišnice Anica Užmah. Trenutno imajo na voljo deset navadnih postelj za bolnike s covidom-19, po potrebi bodo dodajali tudi postelje za intenzivno terapijo.

Užmahova je tudi pojasnila, da bodo verjetno glede na potek epidemije v tednu do desetih dneh morali vzpostaviti kapacitete za intenzivno zdravljenje covidnih bolnikov. Če bo potrebno, bodo ob slabšanju epidemiološkega položaja v državi dodajali dodatne navadne in intenzivne postelje. Glede na strategijo je predvidenih največ 25 postelj.

O morebitnem krčenju rednega programa zaradi sprejema covidnih bolnikov še ne razmišljajo. Če pa bodo vzpostavili intenzivni covidni oddelek, bodo verjetno morali krniti redni operativni program. Namreč omejitve so predvsem v kadrovski zasedenosti, ob odprtju intenzivnih postelj pa jim bo primanjkovalo predvsem intenzivistov, da bi lahko še izvajali nenujne operacije. Poleg ptujske trenutno covidne bolnike sprejema še deset bolnišnic v državi.

Ob 1657 PCR-testih so v nedeljo odkrili 282 novih okužb, delež pozitivnih testov je 17-odstoten, kažejo podatki sledilnika za covid-19. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Ob 1657 PCR-testih so v nedeljo odkrili 282 novih okužb, delež pozitivnih testov je 17-odstoten, kažejo podatki sledilnika za covid-19. FOTO: Voranc Vogel/Delo


11.59 Na Hrvaškem s 1. oktobrom obvezna covidna potrdila za zaposlene v zdravstvu

Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je v odprtem pismu zaposlenim v zdravstvu napovedal, da bodo s 1. oktobrom lahko prišli na svoje delovno mesto samo, če so cepljeni proti covidu-19, so prebolevniki ali imajo negativen test na novi koronavirus. Med drugim je zapisali, da ljudje hodijo v bolnišnice, da bi se pozdravili, in ne zboleli.

Beroš je pismo v nedeljo zvečer naslovil na zdravstveno osebje ter na vse druge zaposlene v zdravstvu. Opozoril je, da jesen prinaša nov val epidemije covida ter da je na Hrvaškem v bolnišnicah in na medicinskih ventilatorjih vse več covidnih bolnikov, raste tudi število mrtvih. Pojasnil je, da bo za prihod na delovno mesto v zdravstvenih ustanovah s 1. oktobrom potrebno evropsko digitalno covidno potrdilo oziroma izpolnjevanje enega od treh epidemioloških pogojev – cepljenje, prebolelost ali negativni test.

10.45 Velika Britanija prekinila pogodbo z Valnevo o dobavi cepiva

Francosko podjetje Valneva je danes sporočilo, da je britanska vlada z njo prekinila pogodbo o nakupu cepiva proti covidu-19, ki je trenutno v tretji fazi testiranja. London trdi, da naj bi podjetje kršilo svoje pogodbene obveznosti glede dobave, kar pri Valnevi odločno zanikajo. V nasprotju s trenutno v Evropi in marsikod po svetu najbolj uveljavljenimi cepivi proti covidu-19, ki uporabljajo različne metode za pripravo imunskega sistema na boj z novim koronavirusom, cepivo Valneve temelji na inaktivirani različici samega koronavirusa. Podjetje je konec avgusta nakazalo, da bi bila lahko na podlagi prve in druge faze testiranja učinkovitost cepiva, poimenovanega VLA2001, več kot 80-odstotna. Rezultate tretje faze testiranja, ki še poteka, namerava Valneva sporočiti v začetku zadnjega četrtletja tega leta.

10.32 Meh: Testiranje zaposlenih ne sme iti v breme delodajalca

Vlada je gotovo premislila, kako se bo izvajal novi odlok o izpolnjevanju pogoja PCT, sprejet v soboto, je za STA dejal predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Branko Meh. Poudarja pa, da strošek testiranja zaposlenih ne bi smel biti breme delodajalcev. Vlada je v soboto sprejela odlok, po katerem morajo pogoj prebolelosti, cepljenosti ali testiranja (PCT) za čas opravljanja dela izpolnjevati vsi delavci in osebe, ki na kakršnikoli drugi pravni podlagi opravljajo delo pri delodajalcu ali samostojno opravljajo dejavnost. Sredstva za testiranje zagotavlja delodajalec oziroma oseba, ki samostojno opravlja dejavnost. Pogoj PCT morajo izpolnjevati tudi vsi uporabniki storitev ter udeleženci izvajanja dejavnosti, ki pa stroške testiranja krijejo sami.

Porajajo se vprašanja in skrbi, kako se bo to v praksi izvajalo. »Vlada je gotovo premislila, kako se bo to izvajalo. Delodajalci pa vsekakor ne pristajamo na to, da gre testiranje v breme delodajalcev, ampak mislimo, da bi moralo iti v breme posameznika. Vsak ima namreč možnost, da se cepi, v kolikor pa ima okoli tega pomisleke, pa mislimo, da je prav, da si sam plača testiranja,« je prepričan Meh.

FOTO: Matej Družnik/Delo
FOTO: Matej Družnik/Delo


10.28 Raziskava: V bogatih državah do konca leta 1,2 milijarde odvečnih odmerkov cepiv

Samo v tem mesecu je v zahodnih državah na voljo 500 milijonov odmerkov cepiv proti covidu-19, ki jih te države ne potrebujejo in bi jih lahko donirale revnejšim državam, a jih večino, kar 360 milijonov, ne nameravajo. Do konca leta bo na voljo že 1,2 milijarde odmerkov, od tega jih države 1,06 milijarde za zdaj ne nameravajo donirati. To je pokazala analiza zalog cepiv proti covidu-19 v zahodnih državah, ki jo je opravila londonska znanstvenoanalitična družba Airfinity in je objavljena na spletni strani podjetja.

Analiza je zajela ZDA, Veliko Britanijo, države članice EU, Kanado in Japonsko. Izvedli so jo ob predpostavki, da bodo te države nemoteno nadaljevale svoje programe cepljenja za vse starejše od 12 let ter tudi cepljenje celotnega prebivalstva s tretjim, poživitvenim odmerkom. Poleg že razpoložljivih cepiv, ki na bogatem zahodu občutno presegajo potrebe oziroma povpraševanje, se vztrajno krepi proizvodnja in posledično dobava novih cepiv. Prejšnji mesec je bilo tako na svetu proizvedenih skupno že šest milijard odmerkov cepiv. Trenutno različni proizvajalci izdelajo 1,5 milijarde odmerkov na mesec, tempo pa se bo po pričakovanjih še stopnjeval. Za cepljenje celotne svetovne odrasle populacije je potrebnih 11,3 milijarde odmerkov in pri Airfinity napovedujejo, da bo ta količina dosežena in presežena že do konca tega leta.

09.48 V nedeljo potrdili 282 novih okužb, delež pozitivnih 17-odstoten

Ob 1657 PCR-testih so v nedeljo odkrili 282 novih okužb, delež pozitivnih testov je 17-odstoten, kažejo podatki sledilnika za covid-19. Poleg tega so opravili še 6374 hitrih antigenskih testov. Sedemdnevno povprečje znaša 844,9, 14-dnevna incidenca pa 464,4. V Sloveniji je trenutno aktivnih 9794 primerov okužb. V primerjavi z dnevom prej se je sedemdnevno povprečje potrjenih okužb povečalo za sedem, za prav toliko se je povečala tudi štirinajstdnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev.

V primerjavi s prejšnjo so to nedeljo potrdili 48 okužb več. Prejšnjo nedeljo so sicer opravili 1427 PCR-testov. Trenutno je v bolnišnični oskrbi 312 bolnikov s covidom-19, od tega 74 na intenzivni negi. V nedeljo je umrl en bolnik s covidom-19. Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je pri nas cepljenih 1.025.591 oseb, z vsemi odmerki pa 935.795 oseb, kažejo podatki NIJZ. Najmlajši covidni bolnik, ki ga zdravijo v bolnišnici, je star 24 let, najmlajši na intenzivni negi pa 28 let, je objavila vlada na twitterju.09.21 Sindikat obrti in podjetništva predlaga upoštevanje testov na protitelesa

Sindikat obrti in podjetništva Slovenije opozarja na težavo svojih članov, ki so covid-19 preboleli z blagimi simptomi in se takrat niso obrnili na zdravnika in nimajo potrdila o prebolelosti. Ker so po njihovem mnenju v neenakopravnem položaju s prebolevniki s potrjeno okužbo, vladi predlagajo, da bi jim omogočila teste na protitelesa in pridobitev potrdila. Kot so v današnjem pismu vladi, ministrstvu za zdravje in Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje zapisali v sindikatu, se nanje obračajo številni njihovi člani, ki so covid-19 preboleli z blagimi simptomi in takrat niso niti finančno niti s prisotnostjo v zdravstvenih domovih ali bolnišnicah obremenjevali zdravstvenega sistema, tako da zdaj nimajo potrdila o prebolelosti.

Sindikat vlado poziva, naj sprejme rešitev, s katero bo odpravila »diskriminacijo« teh oseb. »Druga skupina prebolelih, ki je imela zadostne zdravstvene težave zaradi okužbe, da je poiskala zdravniško pomoč, namreč to potrdilo ima, s tem pa tudi bistveno olajšano udejstvovanje v javnem življenju in pri uporabi storitev,« piše sindikat. »V osnovi so torej oboji preboleli okužbo in izpolnjujejo pogoj P, a so neenako obravnavani,« pravijo v sindikatu. Da morajo tisti brez potrdila testiranje plačati sami, je po mnenju sindikata »nedopustna diskriminacija znotraj iste skupine«. Vladi predlagajo, da v sodelovanju s posvetovalno skupino pod vodstvom Mateje Logar prebolevnikom omogoči testiranje na protitelesa, katerim bi nato, če bi imeli zadostno raven protiteles, pristojni organi izdali ustrezno potrdilo. Menijo, da bi s tem odpravili diskriminacijo med prebolelimi.

07.20 Necepljenim tudi ob 80-odstotni precepljenosti manj svobode

Premierka avstralske zvezne države Novi Južni Wales Gladys Berejiklian je opozorila, da necepljeni prebivalci tudi ob 80-odstotni precepljenosti še ne bodo v enaki meri kot cepljeni uživali svoboščin, poroča britanski Guardian. Povedala je, da so začrtali pravila oziroma sprostitve ukrepov ob 70-odstotni precepljenosti, a da to ne pomeni, da bodo imeli necepljeni pri 80-odstotni precepljenosti enake svoboščine oziroma pravice; lahko bi jim prepovedali dostop do nekaterih storitev oziroma jim odrekli svobodo gibanja.

»Vlada še ni dokončala svojih načrtov glede tega, kaj se zgodi pri 80-odstotni polni precepljenosti. In naše ključno sporočilo je – pridite in se cepite, ker ko bomo začeli odpirati pri 70-odstotni precepljenosti, bo bolje za nas, če bo stopnja precepljenosti odraslih, starih 16 let in več, čim višja«. Pri tem je poudarila, da bodo ob ponovnem odpiranju posebej ranljivi prav necepljeni. V zadnjih 24 urah so sicer v tej zvezni državi potrdili 1257 novih primerov okužbe in sedem smrti zaradi covida-19.

FOTO: Saeed Khan/AFP
FOTO: Saeed Khan/AFP


07.15 Auckland v strogem lockdownu še najmanj teden dni

Največje mesto v Novi Zelandiji, Auckland, bo še najmanj teden dni ostalo pod strogimi omejitvami, je napovedala premierka Jacinda Ardern ob širjenju hitreje nalezljive variante delta, navaja Guardian. Na Novi Zelandiji so sicer potrdili 54 novih primerov okužb čez konec tedna in 33 novih v ponedeljek. Trenutno je v državi aktivnih 955 primerov. Pristojni so zaskrbljeni, saj vseh okužb niso mogli povezati z drugimi. Ardernova je v ponedeljek dejala, da čeprav v Aucklandu ali v preostali državi ni bilo razširjenega prenosa, lahko ti nepovezani primeri kažejo, da obstajajo prenosne verige v širši skupnosti. Premierka je dejala, da je bilo 17 aktivnih nepovezanih primerov, vendar so bili uradniki zaskrbljeni predvsem zaradi treh ali štirih.06.00 Danes predvidoma podrobneje o pogojih PCT

Vlada je na sobotni dopisni seji sklenila zaostriti ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. S 15. septembrom bo pogoj PCT z redkimi izjemami obvezen za vse zaposlene in uporabnike storitev, zaščitne maske pa bodo morali nositi vsi v zaprtih javnih prostorih in tudi na prostem, če ni mogoče zagotoviti ustrezne razdalje. Spremenili so tudi čas, ko posameznik velja za prebolevnika, in sicer znova na šest mesecev od dne pozitivnega testa.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije