Slovenija zapira mejo z Italijo

»Vemo, da je Italija razglasila karanteno, vendar ljudje tega ne upoštevajo, zato je čas, da ukrepamo,« je sporočil Šarec.
Fotografija: Meja z Italijo se bo zaprla, ko bodo izpolnjeni tehnični in administrativni pogoji. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Meja z Italijo se bo zaprla, ko bodo izpolnjeni tehnični in administrativni pogoji. FOTO: Jure Eržen/Delo

V Sloveniji je po najnovejših podatkih 34 potrjenih primerov okužbe s koronavirusom. Večina primerov je sekundarnih. Predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec je danes sporočil, da po vzoru naših severih sosedov predlaga zaprtje meje z Italijo. V skladu z dogovorom o skupnem in sorazmernem ukrepanju je tako ministrstvu za zdravje ter ministrstvu za notranje zadeve naročil sprejetje ustreznih ukrepov. »Vemo, da je Italija razglasila karanteno, vendar ljudje tega ne upoštevajo, zato je čas, da ukrepamo,« je sporočil Šarec v izjavi za javnost. 

Omejitev bo sprva veljala le za potniški pomet. Tovornega prometa Slovenija ne bo zaprla, saj bi s tem povzročili dodatno gospodarsko škodo. Meja z Italijo se bo zaprla, ko bodo izpolnjeni tehnični in administrativni pogoji, je še sporočila vlada. Na zunanjem ministrstvu v luči aktualnih dogodkov slovenskim državljanom, ki so še v Italiji, svetujejo, da se na varen način in v lastni organizaciji potovanja vrnejo v domovino. »Gre za to, da se prepove vstop bolnim v državo,« je po pisanju STA dejal premier in poudaril, da meja ne bo hermetično zaprta. Pojasnil je, da bosta ministrstvi zdaj pripravili vse potrebno, sledil bo sklep vlade in najava Evropski komisiji.​ »Če se hočemo uspešno spopadati s tem virusom, so potrebni tudi takšni ukrepi. Zagotovo se bodo pojavila vprašanja, kot tudi pri drugih ukrepih. Vendar za vse nikoli ne bo prav,« je še dodal premier.​

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP se je na zaprtje meje z Italijo odzval tudi francoski predsednik Emmanuel Macron. »Mislim, da so to zelo slabe odločitve,« je dejal po telekonferenci z voditelji EU. Kritičen je bil tudi do ukrepov Avstrije, ki je prva prepovedala potniški promet iz Italije. Letalski promet je Slovenija sicer omejila že pred tem. Kot je pojasnil Šarec, ljudje iz Italije namreč mejno območje prehajajo tudi z zasebnimi letali. 

Z današnjim dnem so v Sloveniji prepovedani pristanki zrakoplovom z italijanskih letališč, ki so z ogroženih območij. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Z današnjim dnem so v Sloveniji prepovedani pristanki zrakoplovom z italijanskih letališč, ki so z ogroženih območij. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

 

Vsi hospitalizirani bolniki v stabilnem stanju


Včeraj so iz UKC Ljubljana sporočili, da je zbolel eden od njihovih zaposlenih, zdaj pa potrdili, da je zbolel eden od njihovih zdravnikov. Njegovi kontakti so popisani. Okužena oseba je iz vodstva ene od klinik naše največje bolnišnice, ni pa imel pacient stika z bolniki, so dodali. V UKC Ljubljana so zagotovili, da primer ne bo vplival na režim in delovanje bolnišnice. 

Danes so sicer imeli sejo, na kateri so bili vsi ključni kadri UKC Ljubljana, je na tiskovni konferenci povedala predstojnica klinike za infekcijske bolezni UKC Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc. Vsi bolniki, ki imajo nekoliko težji potek bolezni, so starejši, je potrdila predstojnica. Pri njih so hospitalizirali 18 bolnikov, od katerih jih gre pet danes že domov. Preostali bolniki so stabilni, nihče ne potrebuje intenzivne terapije, so pa kljub temu še vedno pod natančnim nadzorom. Običajno je zaključno testiranje 14 dni, odvisno pa je od kliničnega poteka bolezni, je pojasnila Tatjana Lejko Zupanc. Koliko ljudi je trenutno v samoizolaciji, za zdaj ni znano. Minister za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Aleš Šabeder, je na tiskovni konferenci danes potrdil, da je precej vzorcev še v delu. Za vse informacije so vzpostavili klicni center, a opažajo, da kličejo tja tudi zdravniki in pediatri, zato je stroko prosil, naj ne zaseda linij, ker so namenjene le civilnemu prebivalstvu. 

Zdravstveno stanje vseh okuženih je sicer dobro, hospitalizirani so v UKC Ljubljana, UKC Maribor in v Splošni bolnišnici Novo mesto. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so priporočili karanteno za približno petdeset ljudi. Da bi zajezili okužbo in nepotrebno izpostavljanje okužbi s covidom-19, pa so na območju celotnega UKC Maribor prepovedali osebno naročanje pacientov na zdravstvene storitve. 


Prepoved dogodkov ne velja za nakupovalna središča, manjše lokale, poroke, pogrebe in verske obrede


Glede dogodkov, ki jih je ministrstvo z odredbo prepovedalo, je dodal, da so prepovedani vsi dogodki, kjer se zadržuje več kot sto ljudi. To ne velja za poroke, pogrebe, verske obrede in nakupovalne centre. S Pošto Slovenije bodo v prihodnjih dneh po državi razposlali zloženko z natančnimi navodili o ravnanju s covidom-19. Na njej bodo kontaktne številke, navodila, kako ravnati, če nekdo zboli, kakšni so vidni znaki oziroma simptomi, kakšen je postopek za obolele, in informacije glede potovanj v tujino.

Kar se tiče meje z Italijo, je Šabeder dejal: »Sestavili smo delovno skupino, ki pripravlja ukrepe za mejo s sosednjo Italijo. Dogovor je, da se vzpostavijo ad hoc kontrolne točke na podlagi zakona o nalezljivih boleznih. Kako bo sam proces potekal, več jutri, ko se bomo natančno pogovorili o ukrepih.« O ostrih ukrepih Avstrije, ki je mejo z Italijo zaprla, zdravstveni minister ni hotel razpravljati, ker nadzora še niso preučili. 


Strokovnjaki pozivajo k odgovornemu ravnanju


Kup težav je v ZD Koper danes zjutraj povzročil moški, ki je bil v stiku z okuženo osebo in je mimo vseh pravil in opozoril z vidnimi znaki prehlada vstopil v stavbo. Takoj so začeli z razkuževanjem stavbe, je za Delo povedala strokovna direktorica koprskega ZD Ljubica Kolander Bizjak

Že med zapiranjem pa je nato vstopil še vidno obolel mladenič, ki dela v Italiji, in tako ogrozil zaposlene, ki so na vhodu ljudem posredovali obvestila o zapori ZD, poročajo Primorske novice. Testi so pokazali, da sta oba moška negativna. Nekaj zatem se je prizor ponovil še v dežurni ambulanti v ZD na Bonifiki: moški z vidnimi znaki obolenja je samovoljno vkorakal v dežurno ambulanto. Tudi njega so takoj napotili na vstopno točko - zabojnik pred vhodom, na odvzem brisa za testiranje, je za primorski časnik povedala strokovna direktorica. »Vsi, ki kažejo znake okužbe zgornjih dihal, naj ne prihajajo v zdravstveni dom, ampak najprej pokličejo svojega izbranega zdravnika. Naj bodo odgovorni in neegoistični, saj lahko tako okužijo starejše s kroničnimi boleznimi, ki so takrat v čakalnici,« je k odgovornemu obnašanju pozvala Ljubica Kolander Bizjak. 

Moškega so testirali na prisotnost koronavirusa, na rezultate še čakajo. Potem bo epidemiolog obdelal vse kontakte, je povedala strokovna direktorica. Stavbo ZD Koper so zaprli in razkužili, ko se bo posušila, bodo lahko ljudje vanjo ponovno vstopili. Minister Šabeder je glede omenjenega dogodka dejal, da je šlo znova za neupoštevanje navodil in opozoril, še enkrat je apeliral na prebivalstvo, naj ne prihaja z vidnimi znaki okužbe v zdravstvene ustanove. 

Kazenski zakonik sicer predvideva, da je za ogrožanje zdravja zaradi malomarnosti možna izdaja kazen, a potrebno bo raziskati vsak posamičen primer s pomočjo pravne službe. 

Pacienti naj pred odhodom v bolnišnico pokličejo svojega izbranega zdravnika. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Pacienti naj pred odhodom v bolnišnico pokličejo svojega izbranega zdravnika. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Včeraj se je sicer sestal tudi svet za nacionalno varnost in zaradi hitrega širjenja bolezni sprejel več ukrepov. Tako bodo začeli na brniškem letališču meriti temperaturo potnikom, vrata so zaprle univerze oziroma fakultete po državi, medtem ko na ministrstvu za zdravje ter na NIJZ potrebe za zaprtje osnovnih in srednjih šol ter vrtcev za zdaj ne vidijo, zapirali jih bodo po presoji. Večje športne prireditve v Sloveniji bodo potekale brez gledalcev, od danes so v zaprtih prostorih prepovedane prireditve z več kot sto udeleženci.

»​Smo v občutljivi fazi, ko poteka bitka s časom in s predvidevanji. Jasno je, da širjenja virusa ni mogoče ustaviti z danes na jutri. Gre za vprašanje, ali virus lahko upočasnimo in omejimo, da nevarnost ne bo presegla kapacitet našega zdravstvenega sistema,« je včeraj dejal premier Janez Janša

Z današnjim dnem so v Sloveniji prepovedani pristanki zrakoplovom z italijanskih letališč, ki so z ogroženih območij. Prav tako ne bodo smela pristati letala iz Južne Koreje, Irana in Kitajske. Vsi potniki, ki bodo prispeli iz tujine, bodo ob prehodu meje dobili SMS-sporočilo o preventivnih ukrepih na območju Slovenije. 

Z NIJZ so sporočili, da bo eden od preventivnih ukrepov najverjetneje tudi zaprtje maloobmejnih prehodov ter preusmerjanje potnikov na večje mejne prehode. Priprave na ta ukrep so že začeli. Ministrstvo za zdravje bo po besedah ministra Aleša Šabedra, ki opravlja tekoče posle, sprostilo proračunske rezerve za nabavo zaščitne opreme, naročili bodo pol milijona kosov zaščitnih mask. Na ministrstvu za delo prav tako pripravljajo interventni zakon, ki bo posegel v nadomestilo za bolniško odsotnost v primeru karantene.

Z današnjim dnem so v Sloveniji prepovedani pristanki zrakoplovom z italijanskih letališč, ki so z ogroženih območij. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Z današnjim dnem so v Sloveniji prepovedani pristanki zrakoplovom z italijanskih letališč, ki so z ogroženih območij. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Pazljivo pri oglasih, odsvetovana potovanja v Italijo


Vladni urad za komuniciranje je v sodelovanju z ministrstvoma za zdravje in javno upravo, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje in infekcijsko kliniko UKC Ljubljana vzpostavil klicni center za posredovanje zanesljivih informacij o novem koronavirusu. Prebivalci lahko informacije dobijo na brezplačni telefonski številki 080 1404 med 8. in 20. uro.

Na vprašanja bodo odgovarjali študentje višjih letnikov medicinske fakultete pod mentorstvom ustreznih strokovnih služb/strokovnjakov, navaja ministrstvo za zdravje na spletni strani. NIJZ in pristojni resorji so sicer pripravili tudi natančna navodila za različne ciljne javnosti. Pri tem so sporočili, da opažajo povečano število oglasov, ki ponujajo zdravila ali preventivne učinkovine kot zaščito pred okužbo z novim koronavirusom. Na NIJZ vse tovrstne oglase prijavljajo na tržni inšpektorat, pri tem pa pozivajo tudi vse druge, naj ravnajo enako.

Na ljubljanski univerzi je večina fakultet danes za 14 dni odpovedala vse oblike pedagoškega procesa oz. predavanja za skupine z več kot sto študenti. Predavanja bodo nadomestili z drugimi oblikami pouka, ki ga bodo izvajali na daljavo. Odpovedana je tudi športna vzgoja za študente in zaposlene, uradne in govorilne ure opravljajo po telefonu, povzema STA.

Vse fakultete pa svojim študentom in zaposlenim odsvetujejo obiske na ogroženih območjih in obiske iz tujine s teh območij, ukinjajo vsa srečanja, kjer je v tesnem stiku več ljudi, kot so kongresi, akademije, podelitve diplom in podobno, zagovore zaključnih del izvajajo brez občinstva, odpovedujejo vse nenujne sestanke in kontakte, komunikacija pa se opravlja preko telefona ali elektronskih medijev (e-pošta, skype, GoToMeeting, Bluejeans).Na Univerzi v Mariboru so zaradi novega koronavirusa prepovedali zbiranje več kot sto ljudi v zaprtih prostorih in vsa zbiranja, ki niso vezana na tekočo izvedbo pedagoškega procesa. Za splošno odpoved predavanj pa se niso odločili. »Za takšen ukrep se ne bomo odločili, dokler ni na nacionalni ravni razglašenih izrednih razmer,« so sporočili. Prav tako je do preklica odpovedan ves pedagoški proces na fakulteti za matematiko in fiziko ter na fakulteti za družbene vede. 

Zunanje ministrstvo je ponovilo opozorilo in odsvetovalo potovanja na območje celotne Italije, da bi se zajezilo širjenje novega koronavirusa. Zunanje ministrstvo s tem sledi tudi ponedeljkovi odločitvi italijanske vlade, ki je razglasila karanteno za celotno državo

Infografika: Delo
Infografika: Delo


Število okužb v Sloveniji narašča počasneje kot v sosednjih državah


Direktorica NIJZ Nina Pirnat je na včerajšnji novinarski konferenci sicer pojasnila, da je Slovenija trenutno še vedno na prvi stopnji širjenja okužbe. To je faza, ko iščejo vsak izvor okužbe in jo poskušajo omejiti. »Se pa epidemiološka situacija razvija, saj število obolelih narašča,« je dejala. Ob tem je poudarila, da število okužb narašča počasneje kot v sosednjih državah.

Druga faza širjenja bolezni nastopi takrat, ko se začne virus širiti v skupnosti. Ta faza se bo po navedbah Pirnatove zagotovo zgodila tudi pri nas, v tej fazi bodo ukrepi usmerjeni v preprečevanje hitrega širjenja okužb. Ti bodo usmerjeni predvsem v preprečitev zbiranja itd. Tretja faza pa pomeni prehod iz izbruha bolezni v epidemijo. Takrat nastopijo ukrepi, kot je spreminjanje kapacitet zdravstvenega sistema, aktiviranje dodatnih kapacitet v zdravstvu ter zapiranje vrtcev in šol.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je včeraj opozorila, da je možnost pandemije novega koronavirusa zelo verjetna. FOTO: Leon Vidic/Delo
Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je včeraj opozorila, da je možnost pandemije novega koronavirusa zelo verjetna. FOTO: Leon Vidic/Delo

 

»V tem trenutku je pomembno, da podpremo domače pridelovalce«


»Z današnjim dnem so se tudi razmere na področju živilskopredelovalne verige poslabšale ter postale zaskrbljujoče,« je v izjavi za javnost povedala ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki opravlja tekoče posle, Aleksandra Pivec. Razlog za skrb je predvsem včeraj napovedana karantena, ki velja za celotno Italijo, saj vpliva na predelovalce, ki se usmerjajo predvsem v izvoz. Trenutno je najbolj prizadet sektor predelave mleka, vendar na kmetijskem ministrstvu pričakujejo, da bo do težav prišlo tudi v drugih sektorjih. 

Na ministrstvu so zato oblikovali koordinacijsko skupino, ki bo dnevno spremljala dogodke ter okoliščine. Ukrepe, s katerimi bodo pomirili situacijo, bodo oblikovali sproti. Poleg tega so oblikovali kontaktno točko, na katero se lahko obračajo vsi deležniki. 

Ministrica, ki opravlja tekoče posle, je poziv namenila tudi potrošnikom. »Slovenija v tem trenutku ni motena ali ogrožena v preskrbi s prehranskimi izdelki. Na tem mestu apeliramo na potrošnike, naj se poslužujejo izdelkov domačih proizvajalcev ter jih tako podprejo,« je v luči težav, s katerimi se soočajo v izvoz usmerjena podjetja, dejala Pivčeva ter zagotovila, da pripravljajo tudi podlage za krepitev blagovnih rezerv. 

Pregledujejo tudi možnosti pomoči de minimis za izvozno usmerjene pridelovalce, ki bodo utrpeli ekonomsko škodo. So v stiku z Evropsko komisijo glede morebitnega zvišanja zgornje meje pomoči de minimis ter pregledujejo možnosti za podaljšanje različnih subvencijskih shem, je še pojasnila ministrica. 

 

Celotna Italija v karanteni


Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je včeraj opozorila, da je možnost pandemije novega koronavirusa zelo verjetna, a jo je z odločnim in pravočasnim ukrepanjem proti širjenju okužb še mogoče upočasniti. V Evropi je zaradi koronavirusa sicer najhuje prizadeta Italija, kjer je po zadnjih podatkih skoraj 8000 okuženih, 463 ljudi je umrlo za covidom-19. Za 16 milijonov Italijanov velja karantena, poroča STA. Iz Italije se virus širi drugod po Evropi. Na avstrijskem Tirolskem zato od danes na mejnih prehodih z Italijo potnikom, ki želijo v Avstrijo, merijo telesno temperaturo. Mobilne zdravstvene ekipe bodo pregledovale železniške in cestne potnike.Na Hrvaškem morajo vsi tuji državljani, ki prihajajo iz žarišč koronavirusa, v 14-dnevno karanteno, vsi hrvaški pa v samoizolacijo. Vse prireditve z več kot tisoč udeleženci so odpovedane. Na Slovaškem pa morajo od danes vsi državljani, ki se bodo vrnili v domovino iz Italije, Kitajske, Južne Koreje ali Irana, v 14-dnevno karanteno. Enak ukrep bo po poročanju STA veljal za vse, ki živijo z njimi v istem gospodinjstvu.

Evropski voditelji bodo o soočanju z novim koronavirusom prek telekonference govorili danes popoldne. Novi koronavirus bo tudi ena od le štirih tem, ki jih bodo danes v Bruslju na močno skrajšanem plenarnem zasedanju, omejenem le na današnji dan, obravnavali evroposlanci.

Dezinfekcija rok je izjemno pomembna. FOTO: Leon Vidic/Delo
Dezinfekcija rok je izjemno pomembna. FOTO: Leon Vidic/Delo

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije