Slovenija izvaja kontrolo potnikov iz Italije

Na meji z Italijo je odprtih šest kontrolnih točk; Rateče, Robič, Vrtojba, Fernetiči, Krvavi potok in Škofije, preostali mejni prehodi bodo zaprti.
Fotografija: Na mejnem prehodu Škofije še ni nadzora, kljub temu je prometa zelo malo. FOTO: Nataša Čepar/Delo
Odpri galerijo
Na mejnem prehodu Škofije še ni nadzora, kljub temu je prometa zelo malo. FOTO: Nataša Čepar/Delo

Danes se začenja kontrola vstopa v Slovenijo iz Italije, ker, tako odhajajoči primer Marjan Šarec, prebivalci Italije ne upoštevajo karantene. Nadzor ob vstopu iz Italije v Slovenijo uvajajo po vzoru Avstrije, izvajajo pa ga pri osebah, ki niso slovenski državljani oziroma v Sloveniji nimajo prijavljenega stalnega ali začasnega prebivališča, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje (Ukom).

Potniki iz Italije morajo ob vstopu v Slovenijo pokazati potrdilo o negativnem izvidu na novi virus sars-cov-2, ki jim ga je izdal pristojni organ. Potrdilo mora biti v slovenskem, angleškem ali italijanskem jeziku in ne bo smelo biti starejše od treh dni. Osebi brez ustreznega potrdila lahko prepovejo vstop v Slovenijo. Kot smo že poročali, se kontrola vstopa ne bo izvajala za tovorni promet.
 

Šest kontrolnih točk


Kontrola potnikov na meji med Slovenijo in Italijo se bo po besedah ministra v odhajanju Aleša Šabedra pričenja danes. Napovedanih je šest kontrolnih točk; Rateče, Robič, Vrtojba, Fernetiči, Krvavi potok in Škofije, preostali mejni prehodi so zaprti.

V kontrolo ne bo vključen tranzitni promet.

In kako je bilo na mejnem prehodu Vrtojba v današnjih jutranjih urah? »Prehod na Vrtojbi je odprt, nikjer ni niti policije niti zdravstvenega osebja. Je pa občutno manj prometa. Avtocesta je skoraj prazna, manj je tovornega prometa, osebnih avtomobilov ni,« nam je stanje opisal voznik v Italiji.

Tudi na mejnem prehodu Škofije za zdaj še ni kontrole, kljub temu pa je prometa komaj kaj, poroča Nataša Čepar.

Mejni prehod Vrtojba danes zjutraj. FOTO: Gorazd Ličen
Mejni prehod Vrtojba danes zjutraj. FOTO: Gorazd Ličen


Posebne ukrepe ob izbruhu novega koronavirusa je med drugim sprejela Upravna enota (UE) Ljubljana, ki je pozvala stranke, naj na enoto pridejo le v primeru nujnih in neodložljivih upravnih storitev. Z današnjim dnem so omejili število strank v čakalnicah v sektorju za upravne notranje zadeve. Zaprti bodo glavni vhod in s tem dostop do glavne pisarne, oddelka za javni red, oddelka za promet in oddelka za matične zadeve ter oddelek za tujce. Mladoporočencev na obredih za sklenitev zakonske oziroma partnerske zveze naj ne spremlja več kot deset oseb, so še pozvali iz UE Ljubljana.


Odpovedani leti z letališča Jožeta Pučnika in nanj, ekonomsko-socialni svet o nadomestilu plač 


Na brniškem letališču zaradi novega koronavirusa medtem do konca meseca velja prepoved pristajanja letal z ogroženih območij. Aleš Šabeder je napovedal, da bodo v kratkem pričeli merjenje temperature pri potnikih na letališču. Zaradi koronavirusa sta odpovedani popoldanski povezavi z Beogradom, dopoldanski let v Frankfurt in iz njega, popoldanski odhod in prihod iz Bruslja ter leta iz Podgorice in nazaj.

Državni sekretar na ministrstvu za delo Tilen Božič je napovedal, da bodo na današnjem zasedanju ekonomsko-socialnega sveta obravnavali osnutek zakona o interventnem ukrepu delnega povračila nadomestila plače, ki ob širjenju novega koronavirusa predvideva subvencioniranje čakanja na delo doma in v določenih primerih tudi karantene. V četrtek ga bo nato predvidoma obravnavala vlada.

V Pomurju bo vzpostavljena nova vstopna točka za odvzem brisa pri sumu na okužbo z novim koronavirusom, in sicer v prostorih nekdanje patronažne službe oziroma v zabojnikih pred Zdravstvenim domom Murska Sobota. Vhod v prostore bo iz Kopališke ulice.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije