Vuelta 2021: Spremljali smo v živo

Roglič je prvi na zidu, Roglič je pol človek, pol stroj

Roglič se je spet poigral s tekmeci. Ni prevzel rdeče majice, jih je pa skoraj ponižal. Tekmeci so dobili povsem drugi čas v cilju.
Fotografija: Pol človek pol stroj: Primož Roglič. FOTO: Jose Jordan Afp
Odpri galerijo
Pol človek pol stroj: Primož Roglič. FOTO: Jose Jordan Afp

Cela 11. etapa je bila v znamenju petih ubežnikov, jumbovcev, ki so nadzorovali glavnino, in vprašanja, ali bo Norvežan Odd Christian Eiking (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) obdržal rdečo majico. 

V etapi, ki se konča na taki strmini, proti vrhu je cesta zavihana kar na 30 odstotkov naklona, je Roglič prav gotovo med glavnimi favoriti za zmago. To je dokazal tudi danes. Najprej smo ugibali, ali so posledice včerajšnjega padca le toliko hude, da se bo danes potuhnil v glavnini in tako pridobil še eno etapo za regeneracijo, potem pa smo kmalu videli, da mu spet gori pod sedežem. 

Presenetljivo dobro se je na zadnjem klancu izkazal tudi Enric Mas, ki je, kot kaže, zdaj edini resni Rogličev tekmec za končni uspeh na Vuelti. Nekaj časa je celo kazalo, da bo ugnal Rogliča, a takrat šele je Primož prižgal motorje. V cilj je prišel več koles dolžine pred drugim in še več pred ostalimi kolesarji. Zmaga, ki vzame sapo gledalcu, Rogliču pa sploh ne. V cilju je izjavil, da je vedno treba zmagati, ko se ti ponudi priložnost, kajti nikoli ne veš, ali je zadnja ali ne. Cort Nielsen mu ni zameril, da je mimo njega švignil v zadnjih metrih potem, ko je ta bil v begu celo etapo. Cortu se enostavno ni izšel beg, Rogliču pa se je enostavno pokazala priložnost za novo zmago. Tako enostavno je to videti, na cesti pa je bilo pravo kolesarsko mesarsko klanje.  
 

Rezultati 11. etape:


1. Primož Roglič (Jumbo-Visma)
2. Enric Mas (Movistar Team), +3 sekunde
3. Miguel Angel Lopez (Movistar Team), +5
4. Jack Haig (Bahrain Victorious), +7
5. Adam Yates (Ineos Grenadiers),
 

Skupni vrstni red po 11. etapi:


1. Odd Christan Eiking (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux)
2. Guillaume Martin (Cofidis), +58
3. Primoz Roglic (Jumbo-Visma), +1:56
4. Enric Mas (Movistar Team), +2:31
5. Miguel Angel Lopez (Movistar Team), +3:28
 

Spremljali smo v živo


17:33
Roglič je prvi na zidu! Kakšna moč, kakšna predstava ...

17:31
Kuss
in Roglič sta napadla že na začetku klanca! Mas je zraven ...

17:29
Movistar pospešuje. Cort je pod zidom ...

17:27
Samo še 3 km do cilja, 2 km do rampe! Cort ima 28 sekund prednosti. 

17:25
Rezultati na gorskem cilju:
Puerto de Locubin
1. Magnus Cort Nielsen (EF Nippo), 5 točk/3 sekunde
2. Damiano Caruso (Bahrain Victorious), 3/2
3. David De la Cruz (UAE Team Emirates), 1/1

17:23
Rdeča majica je na repu ostanka glavnine. Preživel bo tale klanec. Dober je, presenetljivo dober. Cort Nielsen je že čez gorski cilj, 25 sekund prednosti ima pred De la Cruzom in še malce več pred glavnino.

17:22
Rdeča majica je tik za Rogličem. Presenetljivo, kajti ostanki glavnine gredo na vso moč! Tratnik tudi še drži.

17:21
Polanc je odpadel, De la Cruz pa napadel. Toliko o Polancu in njegovih pomočnikih.

17:20


17:17
Ne gre pretiravati, ampak vsi trpijo razen Rogliča, ki je videti kot da bi se mu snela veriga ... s tako lahkoto vrti pedale. Edini, ki ima ob tej hitrosti in takem naporu ... zaprta usta.

17:15
Magnus Cort
(EF Education-Nippo) gre solo.

17:11
Puerto de Locubin: 8.8km, 5-odstoten povprečen naklon. Še 5 km do vrha imajo prvi kolesarji. Rdeča majica zaostaja za ubežniki za 42 sekund.

17:10
Cilj današnje etape ni na vrhu edinega kategoriziranega klanca, ampak šele po zapletenem spustu, se začne vzpon na zid, cesta je tako strma, da ji rečejo rampa ... 

17:06
Kolesarji so na edinem kategoriziranem klancu današnje etape. Dolg je 9 km.

17:05
Prednost petih ubežnikov je samo še 40 sekund! 

17:00
Jumbovci se ne bomo ubijali za današnjo zmago, je pred startom izjavil Roglič. Dobro nas je potegnil. Trenutno jumbovci tako vlečejo glavnino, da se ta trga po vseh šivih. No, zdaj jim pomaga tudi Movistar. Enajsta etapa se je začela zares!

16:55
Čas za zadnje okrepčilo. Roglič je videti izvrstno, tudi na klancih se drži za spodnji del krmila. Že smo vajeni, da če se tako drži na klancih, potem bo v cilju še zanimivo. Največkrat potem kar zmaga ...

16:50
Samo Bike Excange in Jumbo Visma vlečeta glavnino, nobena druga ekipa ne pomaga. Še 24 km do cilja, 1:20 je prednost ubežnikov.

16:45
11. etapa se bliža vrhuncu. Do cilja je še 30 km, Edward Planckaert (Alpecin-Fenix), Jonathan Lastra (Caja Rural-Seguros RGA), Magnus Cort (EF Education-Nippo), Joan Bou (Euskaltel-Euskadi), Harm Vanhoucke (Lotto Soudal) imajo še 1:46 prednosti. 

16:40
Kako jo bo prevozil Primož Roglič? Po tistem, kar smo včeraj videli in kar gledamo že nekaj časa, se nam je strah zanj zažrl do kosti. Izjavil je, da včerajšnji padec, bolje zdrs, ni bil hud in da nima nobenih posledic. Vendar asfalt je trd in vsak padec odnese nekaj kože, če že ne polomi kake kosti. Upajmo na najboljše in upajmo, da bo rdeča majica kmalu spet na njegovih plečih.Danes je idealen dan za povrnitev majice. Samo en gorski cilj 2. kategorije ob koncu, vendar je do tja cel kup nekategoriziranih vzponov, strmih in tehnično zahtevnih spustov. V 133-kilometrih bodo morali premagati 2774 višinskih metrov. Na koncu jih čaka devet kilometrov dolg klanec na Locubin. Ni prestrm, najbrž bo Odd Christian Eiking (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux), nosilec rdeče majice zdržal, ampak samo zaradi super moči, ki jo oddaja rdeča majica. Potem, ko se bodo spustili z Locubina pa jih čaka rampa, zid, strmina z maksimalnim 30-odstotnim naklonom!

​Skoraj prepričani smo lahko, da Eiking ne bo v cilju z ramo ob Rogličevi rami. Je rdeča majica lahko že danes spet na Rogliču, ki zaostaja za 2:17? Težko, bolj mogoče je, da bo Francoz Martin Guillaume (Cofidis), ki za rdečo majico zaostaja za 58 sekund in je veliko boljši plezalec kot Norvežan. 

16:35
Roglič je pred startom izjavil, da čuti posledice včerajšnjega padca, da pa ga nič ne ovira na kolesu. Dejal je še, da se jumbovci ne bodo ubili za zmago v etapi in da bo vse odvisno od njegovih nog in počutja med dirko. No, da se ne bodo ubili, ne drži povsem, kajti že celo etapo vidimo jumbovce navijati tempo. Res je, da ne ujamejo ubežnikov, a videti je, da so najbolj zagnani.

16:29


16:25
Zanimivo je tudi, da Ineos danes prav nič ne sodeluje v ospredju glavnine. Poniknili so v trebuh pelotona. Prevečkrat so se že opekli s svojo napadalno taktiko. Kaže, da je danes dan za nekaj drugačnega.

16:20
Tudi moštvo Bike Excange sodeluje pri lovu na ubežnike. Michael Matthews mora končno zmagati v eni etapi. Luka Mezgec je njegov pomočnik, zvesti pomočnik. Najbrž ima Luka z njim ogromno dela, kajti letos Michaelu res nič ne uspe. Še 45 km do cilja, 1:35 je prednost ubežnikov in spet so na klancu.

16:15
Egan Bernal je še vedno favorit za končno zmago. FOTO: Jorge Guerrero Afp
Egan Bernal je še vedno favorit za končno zmago. FOTO: Jorge Guerrero Afp


16:10
Norvežan Odd Christian Eiking je presenečenje letošnje dirke po Španiji. FOTO: Jorge Guerrero Afp
Norvežan Odd Christian Eiking je presenečenje letošnje dirke po Španiji. FOTO: Jorge Guerrero Afp


16:05
Ubežniki so spet nekoliko povečali prednost. 56 km pred ciljem imajo 1:50 prednosti. Glavnina je še vedno raztegnjena, povprečna hitrost v etapi je 44,2 km/h, kar je za tako hribovito traso izjemno!


16:00
Hribovita enajsta etapa z enim samim gorskim ciljem od Antequere do Valdepenasa de Jaena je dolga samo 133 kilometrov, ampak je polna zank in težav.

15:55
62 km pred ciljem, ubežniki imajo 1:38 prednosti. Še vedno so jumbovci na čelu glavnine. Danes gredo na vso moč, pripravljajo izhodišče za Rogliča, to je že več kot očitno. Mnogi kolesarji imajo že zdaj težave s sledenjem.

15:50
Ubežnike bodo ujeli najkasneje na 9 km dolgem klancu 2. kategorije, ki je na vrsti ob zaključku etape.


15:45
Večina je prepričana, da je današnja etapa že odločena, da bo Primož zmagovalec. Bernal bo danes spet na preizkušnji. Yates bo najbrž od danes naprej vozil zase in se ne bo tako kot včeraj oziral na Bernala.

15:43
V begu so: Edward Planckaert (Alpecin-Fenix), Jonathan Lastra (Caja Rural-Seguros RGA), Magnus Cort (EF Education-Nippo), Joan Bou (Euskaltel-Euskadi), Harm Vanhoucke (Lotto Soudal), 73 km pred ciljem imajo 1:25 prednosti.

15:40
Tako dirkanje radi gledamo, vseskozi cesta pelje navzgor, peloton pa je raztegnjen, drug za drugim sledijo jumbovcem, ki na čelu vlečejo glavnino ... jo trgajo.

15:35
Daleč od tega, da je Odd Christian Eiking (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) slab kolesar, vendar prihodnosti v rdeči majici res nima na letošnji Vuelti. Že danes bo imel precej dela, da jo obdrži. No, privoščimo mu jo vsaj do 14. etape ...

15:30

15:25
Ubežniki so pridni, nabrali so si že 2:10 prednosti, 83 km pred ciljem. 

15:20
Pravkar nam je sporočilo poslal novi predsednik Kolesarske zveze Slovenije:
Na Kolesarski Zvezi Slovenije so v zadnjih tednih potekali razgovori o nadaljnjem sodelovanju Andreja Hauptmana s KZS, ki mu je sicer pogodba že potekla in je že pred lanskimi nerealiziranimi Olimpijskimi igrami pričel razmišljati o odhodu. Hauptman se je odločil, da vendarle ne bo obnovil pogodbe. V klubu UAE ima vedno več obveznosti, hkrati pa dvojna vloga delovanja v klubu ter na reprezentančnem nivoju predstavlja vedno več možnosti konflikta interesov.

Pavel Marđonović, predsednik KZS: «Veseli bi bili, če bi Andrej podaljšal selektorsko pogodbo, imel je absolutno podporo celotne zveze, vsekakor pa spoštujemo odločitev, da se po Olimpijadi, ki je bilo do sedaj najuspešnejše tekmovanje za slovensko kolesarstvo, umakne. Andreju se zahvaljujemo za njegov doprinos k uspehom slovenskih kolesarjev.«
Odbor za cestno kolesarstvo je včeraj sklenil, da bo reprezentančne ekipe na evropskem in svetovno prvenstvu vodila ekipa Marko Polanc, Gorazd Štangelj in Andrej Cimprič, ki bo poskrbela, da se tekmovanja izpeljejo na najvišjem strokovnem nivoju. Ob tem se predsednik zveze zahvaljuje tudi omenjeni ekipi slovenskih kolesarskih strokovnjakov.

15:15
Norvežan v rdeči majici Odd Christian Eiking (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) bo danes mogoče še obdržal majico, kajti 2:17 prednosti pred Rogličem je veliko, tudi za 30-odstotni klanec, ki jih čaka v zadnjih metrih današnje 11. etape. Mogoče je drugouvrščeni  Martin Guillaume (Cofidis), večja nevarnost zanj, saj zaostaja 58 sekund in je veliko boljši klančar. 

15:10
Roglič
je pred startom izjavil, da se počuti dobro, da bolečin ni, so samo odrgnine in da bo danes spet poskušal zmagati. Torej, čakamo zid na koncu etape.

15:05
Prvih 33 km je povprečna hitrost 51,3 km/h! Danes bo še pestro. Seveda je glavni favorit za etapno zmago - Roglič! 

15:00
Enajsta etapa je že v teku. Edward Planckaert (Alpecin-Fenix), Jonathan Lastra (Caja Rural-Seguros RGA), Magnus Cort Nielsen (EF Education Nippo), Joan Bou (Euskaltel-Euskadi) in Harm Vanhoucke (Lotto Soudal) imajo skoraj minuto prednosti pred glavnino, 100 km pred ciljem. Upajmo, da ne bo tako stresna kot včerajšnja, čeprav je na koncu spet rampa in zgodi se lahko marsikaj.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije