Protestniki ponovno na ulice, tokrat s solzivcem in molotovkami

Policija je iz varnostnih razlogov prepovedala množični protestni shod, kljub prepovedi pa se je ulicah zbralo več deset tisoč ljudi.
Fotografija: FOTO: Tyrone Siu/Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Tyrone Siu/Reuters

Na ulice Hongkonga se je tudi danes kljub prepovedi podalo nekaj deset tisoč ljudi. Pri tem je prišlo tudi do izgredov nasilnejših protestnikov, pri čemer je policija uporabila solzivec in vodni top, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Protivladni protesti tako potekajo že 15. konec tedna zapored, policija pa je množične protestne shode iz varnostnih razlogov prepovedala. 

Skupine radikalnejših protestnikov so postavile cestne zapore, uničevale opremo na podzemni železnici ter metale kamenje in goreče predmete. Policija je odgovorila s solzivcem in vodnimi topovi. FOTO: Philip Fong/Afp
FOTO: Philip Fong/Afp


Sprva miren shod se je spremenil v nasilnega, ko je manjša skupina aktivistov, znani kot »pogumni«, poskušala vdreti v največjo vladno zgradbo v mestu. Policija jih je zaustavila s solzivcem, protestniki pa so jim odgovorili z molotovkami in metanjem kamenja. 

Po poročanju lokalnih medijev so protestniki zažigali tudi kitajske zastave ter plakate, ki oznanjajo prihajajočo 70. obletnico ustanovitve komunistične Kitajske. 

Izgredi v bližini avtobusne postaje Causeway Bay. FOTO: Abdallah Dalsh Reuters
Izgredi v bližini avtobusne postaje Causeway Bay. FOTO: Abdallah Dalsh Reuters


Prodemokratični protestniki so demonstrirali tudi pred britanskim konzulatom v Hongkongu in pri tem London pozvali, naj zaščiti prebivalce svoje nekdanje kolonije in okrepi pritisk na Peking zaradi kratenja svoboščin, še poroča AFP.

Več sto ljudi je prepevalo britansko himno Bog obvaruj kraljico in patriotsko pesem Vladaj Britanija ter mahalo z zastavami Združenega kraljestva in Hongkonga še iz časa, ko je bil ta pod britansko vladavino.FOTO: Isaac Lawrence/Afp
FOTO: Isaac Lawrence/Afp

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije