TRADICIONALNA SLOVESNOST

Pri Ruski kapelici slavnostni govornik Počivalšek: Povezani smo po slovanski krvi, kulturno in gospodarsko

Fotografija: FOTO: Twitter
Odpri galerijo
FOTO: Twitter

Pod Vršičem je danes potekala tradicionalna slovesnost pri Ruski kapelici, s katero so obeležili tudi prvi dan slovensko-ruskega prijateljstva. Slavnostni govornik je bil gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je izpostavil, da bi Slovenija lahko bila točka prijateljstva in miru ter igrala vlogo povezovalca.
                                   
Počivalšek je dejal, da je spomin na dogodke med prvo svetovno vojno, ko je pod Vršičem snežni plaz zasul ruske vojne ujetnike, na kar zdaj opominja Ruska kapelica, priložnost za nov razmislek o miru in tem, kako ga ohranjati. Obe svetovni vojni, dve veliki tragediji, sta po njegovem svet hkrati tudi povezali v prizadevanjih, da se kaj takega nikoli več ne ponovi. Obe vojni sta hkrati tudi motivirali začetek povezovanja Evrope in sodelovanja med narodi, ki nam zagotavlja najdaljše obdobje svetovnega miru.Zavzel se je za nadaljnje povezovanje in sodelovanje, da bi bil mir še trajnejši in v tem kontekstu podprl nadaljevanje širitve EU na zahodni Balkan. Spomnil je, da je to tudi prioriteta slovenskega predsedovanja Svetu EU. »Pomembno pa je tudi nadaljevanje dialoga med unijo in Rusijo,« je poudaril.

»Poseben odnos do Rusije«

Slovenija ima po ministrovih besedah do Rusije poseben odnos. »Povezani smo po slovanski krvi, kulturno in gospodarsko,« je poudaril. Simbol tega posebnega odnosa je prav vsakoletna slovesnost pod Vršičem. Slovenija ceni, da enak pomen temu posveča tudi Rusija.

Dogovor med predsednikoma obeh držav, Boruta Pahorja in Vladimirja Putina, da bi vsakoletno slovesnost ob Ruski kapelici poimenovali v dan slovensko-ruskega prijateljstva, je po Počivalškovih besedah še en korak sodelovanja in dialoga naših dveh narodov v prid miru in prijateljstva.

Počivalšek je kot gospodarski minister izpostavil pomen gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Rusijo, kjer si želi nadaljnje rasti, a to po njegovem ni vse. »Pomembno je izpostaviti tudi področje kulture, športa in diplomacije. Pri vseh teh vprašanjih je Slovenija kompetentna sila, da odigra pomembno vlogo povezovalca,« je poudaril podpredsednik slovenske vlade.
Slovenija bi lahko »odigrala aktivno vlogo« tudi pri reševanju geopolitičnih vprašanj, kjer so ključne velesile. »Naša država ima dovolj znanja in še več gospodarskih rezultatov, da se aktivno vključi v to igro velikih,« je izjavil Počivalšek.


»Kombinacija naše zgodovine in našega dolgoročnega gospodarskega napredka na samem zahodu slovanskega sveta nam daje pogum, da se ponudimo za točko prijateljstva in miru,« je dejal. »Na koreninah nekdanjih spopadov lahko gradimo mir in novo prijateljstvo,« je dodal in znova izpostavil simbolični pomen Ruske kapelice, ki je nastala med prvo svetovno vojno.
Slovesnosti, ki je letos posvečena več obletnicam, med njimi 200. obletnici udeležbe ruskega carja Aleksandra I. na ljubljanskem kongresu in 30-letnici samostojnosti Slovenije, se je osebno udeležil tudi slovenski predsednik Borut Pahor. V spomin na ruske vojake je položil venec.

Pahor izpostavil pomen dogovora s Putinom

Po koncu slovesnosti je Pahor za medije ponovno izpostavil pomen dogovora s Putinom, da se dan slovesnosti pri Ruski kapelici pod Vršičem, zadnjo soboto v juliju, razglasi za dan slovensko-ruskega prijateljstva. Kljub razlikam v političnih stališčih med državama sta se s Putinom strinjala, da si je treba prizadevati za dialog v prid miru in prijateljstva, je poudaril.

Rusko delegacijo na slovesnosti je letos vodil podpredsednik zgornjega doma ruskega parlamenta Konstantin Kosačev. Rusko pravoslavno cerkev pa je predstavljal nadškof Ruzskij Tihon, vodja Berlinsko-nemške škofije.

Rusko kapelico pod Vršičem so leta 1916 zgradili preživeli ruski vojni ujetniki v spomin na umrle tovariše, ki jih je med gradnjo ceste čez Vršič zasul snežni plaz. V spomin na umrle v plazu so postavili leseno kapelico v pravoslavnem slogu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije