Pred vročino pobegnite na štart Toura

Tadej Pogačar opravil zadnji ogled trase, danes na vrsti predstavitev ekip s štirimi Slovenci.
Fotografija: Tadej Pogačar se je po DP v Kopru podal v Francijo ter si ogledal trasi 1. in 5. etape. FOTO: Voranc Vogel/DElo
Odpri galerijo
Tadej Pogačar se je po DP v Kopru podal v Francijo ter si ogledal trasi 1. in 5. etape. FOTO: Voranc Vogel/DElo

Mesto Brest in pokrajina Bretanja že živita za 108. Tour de France. Pred sobotnim štartom se je tam zbralo vseh 23 ekip in 184 kolesarjev, ki se bodo danes ob 18.30 predstavili javnosti. Med njimi bo tudi četverica Slovencev Tadej Pogačar (UAE), Primož Roglič (Jumbo Visma), Matej Mohorič (Bahrain Victorius) in Luka Mezgec (BikeExchange). Prvi je bil na prizorišču lanski šampion Pogačar, ki je, preden si bo nadel štartno številko 1, opravil še zadnji ogled trase.

Pogačar se je skupaj s slovenskim selektorjem in športnim direktorjem pri ekipi UAE Andrejem Hauptmanom v Francijo podal po nedeljskem državnem prvenstvu v Kopru, na katerem so se kolesarji »kuhali« kot ves slovenski živelj v zadnjem tednu. Na cilju so ju pričakale prav osvežujoče razmere.»Ravno končujemo ogled trase prve etape, še nekaj kilometrov imamo do cilja. Je pa prav prijetno, sonce in okoli 15 stopinj Celzija,« je za Delo v času včerajšnjega kosila, ko so termometri v Ljubljani kazali več kot 30 stopinj, povedal Hauptman, ki si je pred tem s Pogačarjem ogledal tudi traso prve vožnje na čas. Ta bo na sporedu v 5. etapi. »Ta trasa je dokaj razgibana, veliko gre navzgor in navzdol in je kar tehnično zahtevna, precej bolj kot kronometer v 20. etapi. Vsekakor bo zanimiva,« je Hauptman orisal 27,2 km ceste od Changeja do Lavala, s katero se bodo kolesarji spopadli prihodnjo sredo.
 

Na nož za prvo rumeno majico


Ta čas so v ekipi UAE tako kot tekmeci sicer precej bolj osredotočeni na sobotno uvodno preizkušnjo od Bresta do Landerneaua (187 km). Njen prerez kaže šest gorskih ciljev, sicer le 4. in 3. kategorije, vendar bodo morali biti na 3 km dolgem ciljnem vzponu na preži tudi kandidati za vrh v skupni razvrstitvi, torej Pogačar in Roglič.»Čaka nas izjemno živčen začetek Toura, prva etapa je razgibana, na ogledu je bilo tudi dokaj vetrovno, za soboto je za nameček napovedan dež. Vsi si bodo želeli prvo rumeno majico, zato bo šlo že prvi dan na nož. Sicer pa, kot kaže, kolesarjem v vseh štirih etapah v Bretaniji ne bo vroče,« Hauptman pričakuje nič kaj poleten začetek Toura.
 

Na štart in cilj s covidnim potrdilom


Kolesarji se bodo tako za nekaj dni izognili pripeki, ki je bo do cilja 18. julija v Parizu bržkone več kot dovolj, drugo leto zapored pa se ne bodo mogli izogniti strogim protikoronskim ukrepom. Vsi udeleženci Toura so že v tekmovalnem mehurčku, vsi so že morali opraviti dva predpisana testa pred štartom.

Naslednji bo po vožnji na čas v Lavalu. Sledita pa še testiranji ob prostih dneh po 9. etapi v Tignesu in po 15. etapi v Andori. Tudi rezultati teh testiranj lahko usodno vplivajo na potek dirke, tako kot lani je v veljavi pravilo, da dva pozitivna testa v sedmih dneh pomenita izločitev ekipe z dirke.Pomembna sprememba je v tem, da je to v letu 2020 veljalo za celotno ekipo s spremljevalci vred (vodstvom, mehaniki, maserji …), letos pa bi ekipo izključili le v primeru dveh okuženih kolesarjev v sedmih dneh. Naj spomnimo, lani na srečo ni bilo izključitev, po prvem dnevu počitka je bilo sicer pet pozitivnih primerov, štirje spremljevalci ekip in direktor Toura Christian Prudhomme, ki se je umaknil, vendar se je na dirko vrnil po enotedenski samoizolaciji. Med kolesarji v treh tednih ni bilo okužb.

Nova pa so pravila za gledalce, med katerimi bo tudi letos bržkone precej Slovencev. Predvsem za alpski konec tedna v začetku julija je pričakovati navijaško romanje. Kdor si bo želel ogledati štart ali cilj etape, bo moral pokazati negativni test, potrdilo o cepljenju ali prebolelosti. Kajpak ob celotni trasi v času, ko bo šla mimo kolesarska karavana, priporočajo nošenje mask.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije