Spektakel v Toskani

Pogačar in Mohorič sanjata o belih cestah

Toskanski spektakel danes z dvema slovenskima adutoma, Roglič jutri na dirki proti soncu.
Fotografija: Mathieu van der Poel (desno) ne bo branil lanske zmage na Strade Bianche, prva favorita sta Julian Alaphilippe (levo) in Tadej Pogačar. FOTO: Fabio Ferrari/LaPresse
Odpri galerijo
Mathieu van der Poel (desno) ne bo branil lanske zmage na Strade Bianche, prva favorita sta Julian Alaphilippe (levo) in Tadej Pogačar. FOTO: Fabio Ferrari/LaPresse

Ta konec tedna se začenja kolesarska sezona na najvišjih obratih. Karavana svetovne serije bo v marcu zasedla italijanske, francoske, španske in belgijske ceste. Tudi makadamske na današnji poslastici, dirki Strade Bianche, ki si jo med osvojenimi lovorikami močno želita Tadej Pogačar in Matej Mohorič. Od jutri pa bo Primož Roglič poskušal poravnati račune z asfaltom med Parizom in Nico.

Ko so na sporedu toskanske »bele ceste«, je spektakel zagotovljen. Zaradi izjemno razgibane in zahtevne 184 km dolge trase, na kateri je 11 makadamskih odsekov v skupni dolžini 63 km, so to dirko s komaj 16-letno tradicijo hitro vzljubili tako gledalci kot kolesarji. »To je moja najljubša dirka v sezoni. O zmagi v Sieni sanjam, odkar sem dirko prvič spremljal po televiziji. Še posebej bom pazil na opremo in upal na več sreče kot lani, ko mi je trikrat počila guma,« je pred lansko dirko povedal Mohorič, ki bi te besede lahko ponovil tudi te dni.

Tudi lani je imel tehnične težave in je končal na 56. mestu, letos pa bo spet med vodilnimi kolesarji ekipe Bahrain Victorious, ki jo bo vodil športni direktor Gorazd Štangelj. »Ta dirka ni le pisana na kožo našim kapetanom Pellu Bilbau in Mohoriču, oba tudi z užitkom nastopata tu. Sezono sta začela izvrstno, dobro pa gre tudi njunim pomočnikom Janu Tratniku, Heinrichu Hausslerju in Harmannu Pernsteinerju. Ključni odsek na Monte Sante Marie se začne 43 km pred ciljem, zato je treba imeti na tej dirki poleg močnih nog tudi nos za pravi položaj v skupini in podporo ekipe,« je ambicije svoje zasedbe predstavil Štangelj.

Brez zadnjih zmagovalcev

Na vrh kajpak meri tudi Pogačar, ki je lani prestal selekcijo na Monte Sante Marie, ne pa tudi odločilnih skokov kasnejšega zmagovalca Mathieuja van der Poela na zadnjem makadamskem odseku na Le Tolfe 12 km pred ciljem in na peklenskem ciljnem vzponu proti znameniti Piazzi del Campo v Sieni.

»Ni skrivnost, da mi je ta dirka zelo všeč in bi na njej zelo rad zmagal, vendar imamo v ekipi tudi Alessandra Covija, ki je v izvrstni formi, pa tudi izjemno izkušenega Diega Ulissija. S takšno zasedbo lahko pokrijemo več taktičnih scenarijev,« je pred svojim četrtim poskusom (odkar je leta 2019 postal profesionalec, še ni izpustil te dirke) povedal lani 7. Pogačar, ki bo tudi poskušal zmagati s slovenskim taktičnim zaledjem. Iz avtomobila ekipe UAE ga bo vodil Andrej Hauptman.

Tokrat as s Klanca pri Komendi ne bo imel opravka z zadnjima zmagovalcema, lanskim van der Poelom, ki okreva po poškodbi, in predlanskim Woutom van Aertom, ki letos vse stavi na belgijske klasike, pričakovati pa je srdit boj z lani drugouvrščenim in leta 2019 prvouvrščenim svetovnim prvakom Julianom Alaphilippom (Quick Step).

Primož Roglič je bil lani najboljši na dirki Pariz–Nica, vendar je zaradi dveh padcev v zadnji etapi izgubil rumeno majico. FOTO: Anne-Christine Poujoulat/AFP
Primož Roglič je bil lani najboljši na dirki Pariz–Nica, vendar je zaradi dveh padcev v zadnji etapi izgubil rumeno majico. FOTO: Anne-Christine Poujoulat/AFP

Če bi bil na štartu, bi med favorite sodil tudi Primož Roglič (Jumbo Visma), ki pa bo v naslednjem tednu dni poskušal dokončati lansko delo. Na Pariz–Nica 2021 je bil najmočnejši kolesar, dobil je že tri etape in brez enakovrednega tekmeca nosil rumeno majico, ki pa mu jo je po dveh padcih v zadnji etapi speljal Maximilian Schachmann. Jutri se Rogla spet podaja na osemdnevno dirko proti soncu, na kateri se mu bosta po robu poskušala postaviti Pogačarjev novi moštveni kolega João Almeida (tudi s pomočjo Jana Polanca) in Adam Yates (Ineos), ki dvakratnemu zmagovalcu Toura ni bil kos na nedavni dirki po ZAE.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije