Pogačar in Mohorič na svojem terenu

Kljub okrnjeni zasedbi se bodo Slovenci na cestni dirki profesionalcev na evropskem prvenstvu borili za kolajno.
Fotografija: Matej Mohorič je na EP prišel v vrhunski formi. Foto Benoit Tessier/Reuters
Odpri galerijo
Matej Mohorič je na EP prišel v vrhunski formi. Foto Benoit Tessier/Reuters

Malo nas je, vendar smo zelo močni. S to mislijo se bodo jutri na štart cestne dirke na EP v Trentu podali slovenski reprezentanti. Lahko bi jih bilo osem, vendar se jih bo na 179,2 km dolgo preizkušnjo podalo le pet, med njimi pa sta kljub temu dva kandidata za kolajno, Tadej Pogačar in Matej Mohorič.

Profesionalci se bodo na severu Italije šele šestič potegovali za naslov evropskega prvaka. Ta lovorika pridobiva na prestižu, vendar je v karavani še niso dovolj ponotranjili, da bi zamikala vse najboljše. Boju zanjo so se med drugimi odpovedali vsi štirje Slovenci, ki so nastopili na Vuelti, z zmagovalcem Primožem Rogličem na čelu.

Tadej Pogačar je optimističen pred cestno dirko na EP. Foto Dare Rupar
Tadej Pogačar je optimističen pred cestno dirko na EP. Foto Dare Rupar


Ker pri nas poklicnih kolesarjev, ki bi bili sposobni dirkati na najvišji ravni, ni v izobilju, je bil to prevelik osip, da bi sestavili osmerico, ki Sloveniji pripada kot drugouvrščeni na jakostni lestvici Svetovne kolesarske zveze (UCI). Pogačarju in Mohoriču bodo jutri pomagali le Žiga Jerman, Domen Novak in David Per. To pa je še vedno bolje kot pri britanski in danski reprezentanci, ki ju ne bo na štartu.

Maloštevilčnost še ne pomeni nekonkurenčnost, to je ničkolikokrat dokazal Peter Sagan, ki je do treh naslovov svetovnega in enega evropskega prvaka prikolesaril malodane brez podpore drugih slovaških reprezentantov. Za Pogačarja in Mohoriča bo na razgibani trasi, na kateri bosta morala premagati 3765 višinskih metrov, bolj pomembno od pomoči drugih to, kako ju bodo nosile noge.

Prerez cestne dirke profesionalcev na EP. FOTO: Infografika Delo
Prerez cestne dirke profesionalcev na EP. FOTO: Infografika Delo


Pogačarja v četrtkovi vožnji na čas niso najbolje, saj je končal na 12. mestu. »Nisem bil najbolj zadovoljen po kronometru, a ko sem potegnil črto pod ta nastop, tudi nisem bil razočaran. Bolj bi se sekiral, če bi imel dober dan in bi tako končal. Naredil sem dober trening za cestno dirko in upam, da bodo noge vsaj približno prave. Merim visoko kot vedno,« je dejal 22-letni šampion s Klanca pri Komendi.
 

Napad iz ozadja


»Trasa je taka, da bo ekipa pomembna, čeprav nas je le pet, pa smo dobra ekipa, dobro delujemo skupaj, ne bomo potrebovali več od tega. Na krožni dirki bodo večje nacije narekovale dogajanje, mi pa bomo poskušali presenetili, napadali bomo iz ozadja,« Pogačar napoveduje, da Slovenci ne bodo po nepotrebnem razsipali z močmi pred odločilnimi trenutki.
Sodeč po zadnjih rezultatih je sicer največ ta čas premore Mohorič, ki je minulo nedeljo v velikem slogu dobil sklepno etapo dirke po Beneluksu.»S Tadejem imava zaupanje drug v drugega, to tudi potrebujeva na dirki. Bomo videli, kako se bo razpletala, zaključni klanec ni preveč zahteven, tudi cesta je dokaj široka. Težko se bo znebiti hitrejših kolesarjev, tudi če napademo v zadnjem krogu, bo težko obdržati prednost, vendar to moramo poizkusiti, drugače bomo težko premagati vse šprinterje. Krog v celoti sicer je tehnično zahteven, kar mi ustreza. Potrudili se bomo in bomo videli, kako se bo končalo,« pa je dejal Mohorič, ki je
včeraj prispel na prizorišče EP in se podal na spoznavanje krožnega dela trase, ki bo odločil zmagovalca.

Ker je na njem sila malo ravnine, zato pa dovolj vzpona in tehnično zahtevnih ovinkov, se zdi, da tako Pogačar kot on prihajata na svoj teren. Na njem bosta imela kljub okrnjeni konkurenci opraviti z zelo močnima reprezentancama Belgije, ki bo stavila na Remca Evenepoela, in Italije, katere kapetan bo Mohoričev moštveni kolega iz Bahraina Victoriousa in zmagovalec dirke po Beneluksu, Sonny Colbrelli.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije