Pogačar ima poker asov, Roglič še skriva adute

Šampion Toura z zmago na domačih cestah potrdil dobro pripravljenost pred vrhuncem leta, vse kaže na veliki slovenski dvoboj.
Fotografija: Tadej Pogačar (v sredini, levo Diego Ulissi, desno Matteo Sobrero) je svoji bogati zbirki lovorik dodal zeleno majico dirke po Sloveniji. To je bila njegova 25. zmaga v dveh letih in pol med profesionalci. FOTO: Vid Ponikvar/Sportida
Odpri galerijo
Tadej Pogačar (v sredini, levo Diego Ulissi, desno Matteo Sobrero) je svoji bogati zbirki lovorik dodal zeleno majico dirke po Sloveniji. To je bila njegova 25. zmaga v dveh letih in pol med profesionalci. FOTO: Vid Ponikvar/Sportida

Pripravljalnih dirk pred Tourom, ki se bo 26. t. m. začel v Brestu, je konec. Tistim, ki se bodo borili za rumeno majico, pred vrhuncem sezone ostajajo samo še državna prvenstva in piljenje forme na sklepnih pripravah. Tadej Pogačar, ki bo na francoskih cestah branil lansko zmago, ve, da je na pravi poti. To je potrdil z izjemno zmago na dirki po Sloveniji. Forma na papirju njegovega najhujšega tekmeca Primoža Rogliča je neznanka, saj Zasavec ni dirkal od aprila, vendar se zdi, da je pred nami še en nepozaben slovenski dvoboj.

Dirka po Sloveniji še nikoli ni igrala tako pomembne vloge pred Tourom kot letos. Prvič jo je aktualni šampion izbral za generalko pred obrambo rumene majice in tudi storil, kar so od njega vsi pričakovali. Pogačar je bil z naskokom najmočnejši na petdnevni preizkušnji, ki se je v sredo začela na Ptuju in včeraj končala v Novem mestu. Vmes pa pripravila nepozaben spektakel za slovenske navijače. Izstopali sta 2. etapa z vzponoma na Svetino in Celjski grad, kjer je Pogačar z zmago odločil dirko, in kraljevska 4. etapa s ciljem na Sveti Gori, ki se ga ne bi sramovali prireditelji katerekoli od treh tritedenskih dirk.Z naskokom najmočnejši ni bil samo Pogačar, temveč tudi njegova ekipa UAE. Bila je vrhunsko pripravljena in visoko motivirana, svojega kapetana je morala pripeljati do prepričljive zmage, obenem so se njeni kolesarji borili za to, da ne bi tik pred zdajci ostali brez nastopa na Touru.

Delo so opravili brezhibno, to dokazuje dvojna zmaga, Pogačar pred Italijanom Diegom Ulissijem, zmagovalcem Svete Gore, ki je s štirimi etapnimi uspehi in dvema končnima (2011 in 2019) najuspešnejši tujec na dirki po Sloveniji. Ti so na naših cestah slavili 14 zmag, Pogačar je zabil 13. gol za gostitelje in stvari postavil na svoje mesto. Po treh belih majicah najboljšega mladega kolesarja ter 5. (2017) in dvema 4. mestoma (2018 in 2019) v končni razvrstitvi je osvojil zeleno majico zmagovalca, za povrh še modro kralja gora.


 

Zmaga za lep spomin


»Že nekaj časa sem si želel te zmage, končno mi je uspelo. Težko je povedati, kam bi jo uvrstil, ker je vsaka zmaga od prvenca v Algarveju do Toura lepa, gotovo bo ta dirka po Sloveniji ostala med lepšimi spomini,« je povedal 22-letni zvezdnik, za katerega je ta uspeh prišel spotoma, veliki cilj je Tour.

»To je bila dobra pripravljalna dirka, imeli smo se res 'fajn', ekipa je bila izjemna in uživali smo na naših cestah s toliko gledalci. Zdaj bo nekaj počitka, nato sledi državno prvenstvo, še kakšen trening, potem se začne Tour. Bomo videli, če se bo forma še kaj dvignila ali ne, ampak ta čas se dobro počutim. Bomo videli, kako bo čez nekaj tednov,« je v napovedih še previden Pogačar, čeprav se zdi, da ima v kolesarskem partiji kart v rokah poker asov. Pred Tourom ga čakata še nastopa na DP v Kopru, v četrtek v vožnji na čas, v nedeljo v cestni vožnji.

Phil Bauhaus je dirko začel z zmago v Rogaški Slatini in jo končal z zmago v Novem mestu. FOTO: Matic Klanšek Velej/Sportida
Phil Bauhaus je dirko začel z zmago v Rogaški Slatini in jo končal z zmago v Novem mestu. FOTO: Matic Klanšek Velej/Sportida


Dirka po Sloveniji je sicer potrdila, da je prepad med ekipami svetovne serije in zasedbami nižjega ranga vse večji. Izjema, ki potrjuje pravilo, je bila zmaga baskovskega šprinterja Jona Aberasturija (Caja Rural) v 3. etapi. Ko je šlo za vrh v skupnem seštevku, so imeli vse pod nadzorom pri ekipi UAE, pri šprintih je prednjačil Bahrain Victorious, ki se je tako kot v Rogaški Slatini tudi v Novem mestu veselil zmage Phila Bauhausa. In ne nazadnje tudi rdeče majice najboljšega po etapnih uvrstitvah Mateja Mohoriča. Nagrada za domače kluba je bila bela majica na plečih obetavnega Kristjana Hočevarja (Adria Mobil).

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije