ANKETA POP TV

Podpora vladi ostaja nizka, NSi doživel največji padec

Med strankami bi največ vprašanih volilo SDS, sledijo SD, Levica in LMŠ.
Fotografija: FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jure Eržen, Delo

Delo trenutne vlade podpira 28,8 odstotka vprašanih, nasprotuje ji 63,1 odstotka, kaže anketa, ki jo je za Pop TV opravila agencija Mediana. Med strankami bi največ vprašanih volilo SDS, sledijo SD, Levica in LMŠ, največji padec je doživel NSi. Na mesto najbolj priljubljenega politika se je tokrat vrnil predsednik republike Borut Pahor.

Vlado tokrat podpira 28,8 odstotka vprašanih, 63,1 odstotka dela vlade ne podpira, 8,1 odstotka vprašanih pa je neopredeljenih.
Med strankami ima še vedno največjo podporo (15-odstotno) stranka SDS. Kljub temu bi jo volilo 1,1 odstotne točke manj vprašanih kot avgusta, kar je tudi najslabši rezultat SDS v zadnjem letu. Na drugem mestu je tudi tokrat SD, ki je z 9,6-odstotno podporo v primerjavi s prejšnjim mesecem izgubil 1,5 odstotne točke. Sledi Levica z osmimi odstotki. Na četrtem mestu je LMŠ, ki je po nekaj mesecih zaznal dvig podpore. Zanj bi volilo sedem odstotkov vprašanih, kar je 1,4 odstotne točke več kot prejšnji mesec. Podpora se je zvišala tudi SAB, ki bi prejel 5,2 odstotka glasov.

Za NSi bi volilo 3,9 odstotka vprašanih

Največji padec (1,7-odstoten) je doživel NSi, za katerega bi volilo 3,9 odstotka vprašanih. Sledijo še SLS (dva odstotka), Piratska stranka (1,7 odstotka), SNS (1,4 odstotka), Zeleni Slovenije (1,1 odstotka), Desus (en odstotek), Dobra država (0,8 odstotka) in vladna SMC (0,4 odstotka). Za skoraj tri odstotne točke se je v primerjavi z avgustom povečal delež tistih, ki ne vedo, katero stranko bi volili (26,1 odstotka). Nobene od obstoječih strank ne bi izbralo 10,7 odstotka vprašanih, 3,4 odstotka vprašanih na vprašanje ni želelo odgovoriti.

Najbolj priljubljeni politiki

Po podatkih raziskave je na vrhu najbolj priljubljenih politikov ponovno Pahor, ki je prehitel evropsko poslanko iz vrst NSi Ljudmilo Novak. Sledita jima predsednik državnega zbora Igor Zorčič in zdravstveni minister Janez Poklukar. Z devetega na peto mesto je napredoval zunanji minister Anže Logar. Na sedmem mestu je predsednica SD Tanja Fajon, z devetim mestom pa se je v deseterico vrnil predsednik NSi Matej Tonin. Na 12., 13. in 14. mestu so se znašli predsednik LMŠ Marjan Šarec, koordinator Levice Luka Mesec in predsednica SAB Alenka Bratušek. Predsednik vlade Janez Janša je pristal na 16. mestu. Zadnje mesto je tokrat pripadlo notranjemu ministru Alešu Hojsu.

V septembrski javnomnenjski raziskavi sta sodelovala 702 anketiranca.

Več iz te teme:

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas