Pisanje poročila ni kot državna skrivnost

Nizozemska liberalka Sophie in 't Veld odgovarja na očitke SDS glede priprave in vsebine poročila o demokraciji in vladavini prava v Sloveniji.
Fotografija: Sophie in 't Veld  pojasnjuje, da je poročilo o misiji v Sloveniji podprla tudi skupina EPP, v kateri je članica evropska poslanka SDS Romana Tomc. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Sophie in 't Veld  pojasnjuje, da je poročilo o misiji v Sloveniji podprla tudi skupina EPP, v kateri je članica evropska poslanka SDS Romana Tomc. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Vodja delegacije odbora evropskega parlamenta za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIBE), ki je bila sredi oktobra na misiji v Sloveniji, Sophie in 't Veld obžaluje objave evropske poslanke SDS Romane Tomc.

Tomčeva, ki je bila članica misije za politično skupino evropske ljudske stranke (EPP), je v objavah napadala poročilo, češ da ni verodostojno, saj da ga sama ni potrdila. Navedla pa je tudi, da je bila v njegovo pripravo vpletena Tanja Fajon iz SD, saj je njen asistent pustil sledi pri pripravi dokumenta. Fajonova sicer ni bila članica misije, je pa nadomestna članica odbora LIBE.

image_alt
Skrb vzbujajoči položaj, vladni pritisk na institucije, globoka polarizacija

Nizozemska liberalka je v pogovoru za Delo opozorila, da jo je Romana Tomc v enem od intervjujev poskušala diskreditirati, preden je delegacija sploh šla v Slovenijo. Pisanje poročila je po njenih besedah potekalo po običajnem postopku. »Vse skupine, vključno z EPP, v kateri je gospa Tomčeva članica, so dale svoje prispevke, predlagale spremembe, lahko so čemu nasprotovale. A na koncu smo se strinjali o besedilu. Podprl ga je EPP,« je povedala.

Besedilo so pripravili na ravni osebja, ki je nato poročalo poslancem. »Kako je bilo izpeljano znotraj EPP, bi morali vprašati njih. Bila sem v stiku z njihovim koordinatorjem (to je v odboru LIBE nizozemski krščanski demokrat Jeroen Lenaers, op. p.). Strinjal se je,« je nadaljevala Sophie in 't Veld.

Sprejema sicer, da se Tomčeva ne strinja z delom teksta, saj je upravičena do svojih pogledov. Po besedah Nizozemke je jasno, da so v skupini S&D (socialisti in demokrati) delili besedilo s pisarno Tanje Fajon, ki je nato naredila predloge. »To lahko naredijo. To ni državna skrivnost. Morda ni najbolj moder korak. EPP je glede tega boljša,« je povedala Nizozemka.

Po njenih besedah so vsi predstavniki delili osnutke z drugimi relevantnimi ljudmi v svoji skupini. »To lahko delajo. To poročilo ni kot zakonodaja ali resolucije. Je le poročanje,« je ocenila. Poročanje o Sloveniji je bilo del svežnja, ki vključuje misije v Bolgarijo in Slovaško. »EPP je naredila enako. Delila je osnutek z drugim,« je ocenila.

»To ni zločin«

Po njenih besedah ne bi smeli napihovati stvari čez vsako mero. »Kar se je zgodilo, je bilo nato v socialnih medijih predstavljeno, kot da je prišlo do neprimernega vpletanja ene politične skupine. To preprosto ni res. Vsi smo se strinjali o besedilu poročila, kot smo vsi podprli izjavo za tisk, ko smo bili v Sloveniji,« je povedala. In če je en kolega delil besedilo z drugimi? »To ni zločin. Rekla bi, da če je kontekst tako napet, to morda ni najpametnejše,« je povedala.

Evropski parlament, odbor LIBE in posebna skupina za spremljanje demokracije, vladavine prava in temeljnih svoboščin opravljamo delo kolegialno, je poudarila. »Imamo razprave, včasih vroče. A na koncu, kot je v demokraciji, sedeš in zgladiš razlike na civiliziran, spoštljiv način. Upam, da se bomo držali te tradicije,« je povedala.

image_alt
Evropska komisija: V Evropi ni prostora za antisemitizem

Naključje je, da bo v sredo na plenarnem zasedanju evropskega parlamenta v Strasbourgu razprava o Sloveniji. Predlogi so bili, da bi razpravo glede vladavine prava in temeljnih pravic na plenarnem zasedanju imeli že prej. Eden od argumentov je bil, da je začetek predsedovanja. Poleg tega se je načrtovala misija in po mnenju Sophie in 't Veld  je bilo bolje, da so počakali na njihove ugotovitve.

Pazljivo o STA in delegiranih tožilcih

Odločitve vlade o financiranju STA in imenovanju dveh delegiranih tožilcev še ne vidi kot popolne odprave težav. »Moramo videti več podrobnosti. Rešeno je morda premočna beseda. Imela bi nekaj pridržkov. Zelo sem vesela, da so rešene nujne težave glede financiranje STA. A moramo biti gotovi glede dveh stvari: financiranje mora biti tudi stabilno in predvidljivo za prihodnost. Uredniška neodvisnost pa mora biti zajamčena,« je povedala.      

Kar zadeva delegirana tožilca, je nekoliko presenečenja glede začasne narave imenovanja. »Ne more država članica nekoga nato odpoklicati. To bi bilo v nasprotju z neodvisnostjo tega delegiranega tožilca,« je povedala.  

Odbor LIBE bi moral o poročilu misije razpravljati včeraj zvečer, je pa bila razprava preložena na 29. november, saj se je Sophie in 't Veld okužila s covidom-19. Polno cepljena političarka sicer nima simptomov in opravlja delo na daljavo.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije