ŽELELI SO JIH POSVOJITI

Osmerico Hrvatov, obtoženih trgovine z otroki, izpustili na prostost: kaj bo z otroki?

Državno tožilstvo v Zambiji jih je obtožilo za kaznivo dejanje poskusa trgovine z otroki in ponarejanja dokumentacije.
Fotografija: Osmerico Hrvatov, obtoženih trgovine z otroki, zambijsko sodišče izpustilo na prostost. FOTO: Emica Elvedji/Pixsell
Odpri galerijo
Osmerico Hrvatov, obtoženih trgovine z otroki, zambijsko sodišče izpustilo na prostost. FOTO: Emica Elvedji/Pixsell

Sodišče v Ndoli je danes zavrglo obtožnico proti osmim hrvaškim državljanom, ki so jim sodili za kaznivo dejanje poskusa trgovine z otroki in ponarejanja dokumentov. Osmerica Hrvatov mora zapustiti Zambijo v naslednjih 48 urah, so sporočili s hrvaškega ministrstva za zunanje zadeve. Kaj bo s posvojenimi otroki, še ni znano.

Zambijske oblasti so osmerico Hrvatov aretirale 7. decembra na mednarodnem letališču Simon Mwansa Kapwepwe v Ndoli s štirimi domnevno posvojenimi otroki.

Državno tožilstvo jih je obtožilo za kaznivo dejanje poskusa trgovine otroki in ponarejanja dokumentacije. Vsa dokumentacija za posvojitev otrok je prišla iz doma za otroke v bližnji Demokratični republiki Kongo.

Posvojene otroke so jim odvzele zambijske socialne službe

Posvojene otroke, ki so imeli hrvaške dokumente, so jim odvzele zambijske socialne službe, dostopa do njih pa doslej niso imeli niti hrvaški diplomati.

»Naša skrb je bila osredotočena na hrvaške državljane, ki so bili priprti. Domnevamo, da ni bilo obremenilnih elementov in so zato zavrgli obtožnico. Naš naslednji korak je zavarovati otroke, ki imajo hrvaške dokumente,« je poudaril hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman. Dodal je, da jim do otrok še ni uspelo priti, a da gre za hrvaške državljane in imajo konzularno zaščito.

Iz Konga so želeli posvojiti štiri otroke

Osem hrvaških državljanov je nameravalo posvojiti štiri otroke, enega, starega leto in tri mesece, ter tri triletne otroke, vse iz DR Kongo. Med obtoženimi Hrvati so bili štirje zakonski pari, Damir in Nadica Magić, zagrebški svetnik iz stranke Možemo! Noah Kraljević in žena Ivona, Ladislav in Aleksandra Peršić ter kitarist skupine Hladno pivo Zoran Subošić in žena Azra Imamović Subošić, uslužbenka ustavnega sodišča.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije