Zaplet pred OP Avstralije v tenisu

Nole zaprt kot kriminalec, brez telefona v družbi policistov

Novak Đoković zaradi nepravilno izpolnjene vize ne sme v Avstralijo.
Fotografija: Novak Đoković še ni v Melbournu. FOTO: Kelly Defina/Reuters
Odpri galerijo
Novak Đoković še ni v Melbournu. FOTO: Kelly Defina/Reuters

Najboljši teniški igralec Srb Novak Đoković je obstal na letališču v Melbournu, saj nima pravilno izpolnjenega obrazca za vizo, poročajo svetovne agencije. Hkrati navajajo, da je njegova zdravstvena izjema za nastop na turnirju za grand slam v Avstraliji očitno prerasla športne okvire in postala politična zgodba.

Đoković namreč ni izpolnil pravega obrazca, namesto tistega za posebne izjeme je mejnim organom pokazal običajnega, zato ga cariniki oziroma policisti niso spustili v državo. Očitno gre za politično-pravni spor med zvezno oblastjo države Viktorija in državnimi organi Avstralije. Slednji so namreč Đokoviću pred dnevi izdali posebno zdravstveno izjemo za nastop v Melbournu, kar je sprožilo ogorčenje ne samo ljudi v Avstraliji, temveč širom sveta, saj morajo biti vsi nastopajoči na prvem grand slamu sezone cepljeni ali pa imeti posebno zdravstveno izjemo.

Đoković je na letališču v Melbournu že več kot štiri ure. Njegovo letalo je pristalo nekaj pred polnočjo po lokalnem času, kot je povedal njegov oče Srđan Đoković za srbsko spletno stran b92.net, je njegov sin zaprt v sobi, varujeta pa ga dva policista. Srbski portal Telegraf dodaja, da Novaka Đokovića obravnavajo kot kriminalca. Poleg tega, da je zaprt v družbi dveh policistov, mu je bil odvzet telefon in nima možnosti komunikacije s preostalimi člani svoje ekipe.

Prireditelji niso razkrili podlage za izdajo izjeme Đokoviću

Sklicujoč se na avstralski časnik The Age, AFP poroča, da so organi zvezne države Viktorija, katere glavno mesto je Melbourne, kontaktirali državne organe in skušajo rešiti zaplet.

Odločitev za zdravstveno izjemo je dvignila veliko prahu, ravno med potjo Đokovića v Avstralijo so se stvari še dodatno zapletle. Med drugimi sta se oglasila avstralski premier Scott Morrison, ki je omenil, »da če Đoković ne bo utemeljil svoje medicinske izjeme, bo moral s prvim letalom zapustiti državo,« ter avstralski zdravnik Stephen Parnis, nekdanji podpredsednik zdravniške zbornice v državi, ki je ocenil, da je to izjemno slabo sporočilo vsem, ki se trudijo omejiti širjenje novega koronavirusa.

Polemike je podžgalo še dejstvo, da prireditelji niso razkrili podlage za izdajo izjeme Đokoviću. Za to pod avstralskimi pravili obstaja pet možnosti: da je nekdo prebolel novi koronavirus v zadnjih šestih mesecih, da je resno bolan ali pa imel večjo operacijo, da je imel resne stranske učinke od preteklega cepljenja proti novem koronavirusu, da je v zadnjih treh mesecih imel vnetje srčne mišice, ali da zaradi duševne bolezni ob cepljenju predstavlja nevarnost sebi ali drugim.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije