Tokio 2020

Nezlomljivi Slovenci nadigrali tudi Špance, v torek z Nemci

Slovenija je proti svetovnim prvakom zaostajala za 12 točk, a uprizorila preobrat in prišla še do tretje zmage na OI. Tekmec v torkovem četrtfinalu Nemčija.
Fotografija: Slovenci so pokazalo značaj in premagali Špance. FOTO: Thomas Coex/AFP
Odpri galerijo
Slovenci so pokazalo značaj in premagali Špance. FOTO: Thomas Coex/AFP

Slovenski košarkarji ostajajo neporaženi na olimpijskih igrah, kjer nastopajo prvič. Španijo so premagali s 95:87 (68:70, 41:44, 20:24) in zabeležili še tretjo zmago. Osvojili so prvo mesto v predtekmovalni skupini C in se bodo v četrtfinalu v torek ob 3. uri po slovenskem času pomerili z Nemčijo.

Vse četrtfinalne tekme bodo v torek. Srečali se bodo tudi Francija in Italija (10.20), ZDA in Španija (6.40) ter Avstralija in Argentina (14.00). Slovenci, evropski prvaki, so premagali svetovne prvake, čeprav je Luka Dončić že v prvi četrtini dobil tri osebne napake in čeprav so v tretji četrtini zaostajali že za 12 točk in v zadnji za šest.Dončić, ki še ni izgubil tekme v slovenskem dresu, je zbral 12 točk, 14, skokov in 9 podaj. Za reprezentanci selektorja Aleksandra Sekulića je Vlatko Čančar dosegel 22 točk, Mike Tobey 16 točk in 14 skokov, Klemen Prepelič 15 točk, Jaka Blažič 10, Žiga Dimec 6, Edo Murić 5 in Zoran Dragić 4 točke. 

Luka Dončić si je hitro prislužil tri osebne napake. FOTO: Aris Messinis/AFP
Luka Dončić si je hitro prislužil tri osebne napake. FOTO: Aris Messinis/AFP


Standings provided by SofaScore LiveScore


Slovenija je v Tokiu premagala Argentino, Japonsko ter Španijo in je ob Franciji ter Avstraliji edina neporažena na OI. Če bo premagala tudi Nemčijo, jo v polfinalu čaka zmagovalec dvoboja Francija vs. Italija.


 

Prva četrtina (20:24):


Slovenija je tekmo začela s peterko Tobey, Blažič, Dragić, Čančar in Dončić. Obe ekipi sta začeli previdno in nekaj časa je bilo treba počakati na prve točke. Dosegel jih je Rudy Fernandez s trojko. Španci so ušli na 4:0, vendar je nato Čančar dosegel dve trojki in znižal na 6:7.

Marc Gasol je bil razigran v španski vrsti. FOTO: Thomas Coex/AFP
Marc Gasol je bil razigran v španski vrsti. FOTO: Thomas Coex/AFP


Pri tekmecih je bil zelo razpoložen Marc Gasol, ki je zadel celo izza črte. Čančar je na polovici prve četrtine z osmo točko znižal zaostanek na dve točki, a je Fernandes povišal na 17:12. Dončić ni začel najbolje, edino točko dosegel po prostem metu,  prislužil si je dve osebni napaki, drugo v napadu. Španci so bili boljši, vodili z 19:13 in imeli dva napada za povišanje prednosti, ki pa ju niso izkoristili. To je kaznoval Dončić s prvim košem iz igre za tri točke za 16:19.

Tretja osebna Dončića

Dončić je zatem lepo podal Čančarju, ki je položil za 18:19 in dosegel deseto točko, a so Španci spet odgovorili s trojko. Pri 20:22 so imeli Slovenci priložnost za izenačenje ali celo vodstvo, a si je Dončić v napadu prislužil že tretjo osebno napako. Težava za selektorja Sekulića, ki je zvezdnika Dallasa posedel na klop. Prva četrtina se je končala s 24:20 za Španijo.


 

Druga četrtina (21:20):


Drugi del je s trojko za 23:24 odprl Jaka Blažič, na enak način se je odzval Edo Murić in Slovenija je z delnim izidom 6:0 prvič prišla v vodstvo ter španskega trenerja Sergia Scariola prisilila v minuto odmora. Po njej je imela Slovenija priložnost za povečanje razlike, ampak ni bila učinkovita. Sergio Lull in Sergio Rodriguez s trojko sta uprizorila preobrat in tokrat je moral Sekulić sklicati fante na posvet pri zaostanku s 26:29.

Klemen Prepelič je dosegel pomembne točke. FOTO: Aris Messinis/AFP
Klemen Prepelič je dosegel pomembne točke. FOTO: Aris Messinis/AFP


Španci pobegnili za 5

Napotki niso imeli učinka, Rodriguez je zadel za plus 5 (31:26), Slovenci dolgo niso dosegli točk, post je prekinil Prepelič s prostima metoma za minut 3. V igro se je vrnil Dončić, ampak Španci so znova dosegli lahek koš prek Rickyja Rubia. Dončić je izkoristil en prosti met, Prepelič pa zadel trojko za 32:33 štiri minute in pol pred koncem druge četrtine.

Blažič je zgrešil trojko za novo slovensko vodstvo, Dončić pa bil še tretjič le polovično uspešen v prostih metih za 33:35. Na srečo tudi Španci niso bili pri metu in so zgrešili nekaj poskusov za tri. Igra je postala raztrgana, v njej pa so se boljše znašli Slovenci, pri katerih je Dončić lepo podal v zrak Čančarju, ki je dve minuti pred odmorom z 12. točko izenačil na 35:35.

Mike Tobey je dosegel zadnje štiri točke za Slovenijo v prvem polčasu. FOTO: Sergio Perez/Reuters
Mike Tobey je dosegel zadnje štiri točke za Slovenijo v prvem polčasu. FOTO: Sergio Perez/Reuters


Dončić je končno zadel oba prosta meta in Slovenija je vodila s 37:36. Alberto Abalde je zadel trojko in obnovil špansko vodstvo. Za novi izenačenji je poskrbel Tobey, Rubio pa je s trojko Španijo popeljal v vodstvo s 44:41. Slovenci so imeli zadnji napad, vendar Dragić ni zadel izza črte. V prvih 20 minutah je Dončić zbral 8 točk, 9 skokov in 5 asistenc. Čančar je bil pri 12, točkah, Prepelič pri 7 in Blažič pri 5. Pri Špancih je bil najboljši Rubio z 11 točkami in 6 asistencami.


 

Tretja četrtina (27:26):


Dončić je začel tretjo četrtino. Abalde je zadel za tri točke za najvišje vodstvo Španije s 47:41. Koš Rubia je pomenil plus 8 (49:41). Slovenci so bili v krizi, Fernandez in Rubio sta s trojkama razliko povečala na skrb vzbujajočih 12 točk (55:43). Delni izid 11:2 je Sekulića primoral v minuto odmora.Slovenci so po njej dosegli koš prek Čančarja, vendar Španci niso popuščali in držali vodstvo z 10 točkami, dokler ni trojke zadel Dončić za 50:57. Čančar je bil vroč in je z novo trojko znižal na 53:59. Toda slovenska obramba ni bila dovolj agresivna in je tekmecem dopuščala lahke koše. Blažič je zadel izpod koša za 55:61, zatem pa še trojko za 58:61.

Dve tehnični napaki

V naslednjem napadu je Dragić dobil tehnično napako, kar so košarkarji z Iberskega polotoka izkoristili in spet malce lažje zadihali. Dimec je z zabijanjem znižal na 60:64. Toda Blažič je dobil novo tehnično napako, sodniki pa so priznali trojko Rodrigueza. Dve minuti pred koncem tretje četrtine je bilo 68:60 za Španijo.

Žiga Dimec se je izkazal v tretji četrtini. FOTO: Aris Messinis/AFP
Žiga Dimec se je izkazal v tretji četrtini. FOTO: Aris Messinis/AFP


V končnici tretjega dela je Dimec ujel žogo v napadu in zadel za 63:68, nakar je Čančar izkoristil odprt met za tri točke za 66:68. Slovenci so imeli napad in odlični Dimec je z novim ofenzivnim skokom postavil izid 68:68. Spet je bilo vse odprto, ko je Scariolo želel ustaviti slovenski nalet z minuto odmora. Lull je s prostima metoma obnovil špansko vodstvo.
 

Četrta četrtina (27:17):


Dončić je lepo našel Murića pod košem in Slovenija je izenačila na 70:70. Kmalu se je izkazal Tobey in po zgrešeni trojki Prepeliča žogo odbil v koš za slovensko vodstvo s 74:73. Toda Španci so odgovorili odločno, s serijo trojk (Lull, Abalde, Rodriguez) so znova prišli do višjega vodstva z 82:76.

Slovenci so bili uspešnejši pod košem. FOTO: Brian Snyder/ Reuters
Slovenci so bili uspešnejši pod košem. FOTO: Brian Snyder/ Reuters


Tobey je s 14. točko znižal na 79:82, Prepelič pa s prostima metoma na 81:82. Slovenci so štiri minute pred koncem krenili v napad za vodstvo. Čančar je izsilil osebno napako in zadel oba prosta meta za 83:82. Rubio je preigral Dončića za novo špansko minimalno prednost. Prepelič je v zelo pomembnem trenutku zadel trojko za 86:85 za Slovenijo. Do konca sta bili dve minuti, Prepelič je v protinapadu zgrešil in dal Špancem priložnost za vodstvo.Dramatična končnica Slovencem

Niso je izkoristili, Slovenci pa so odgovorili na najboljši način, z zabijanjem Tobyja po podaji Prepeliča. Minuto in 39 sekund pred koncem je bilo obetavnih 88:85 za Slovenijo. Rubio je znižal na 87:88, Slovenci pa izgubili žogo v napadu. Rubio je zgrešil iz bližine in žoga je bila po ogledu posnetka slovenska. Do konca je bilo 55 sekund. Tobey je imel lepo priložnost, ampak zgrešil s polrazdalje. Abalde je zatem zgrešil trojko, Tobey pa se je izkazal z ujeto žogo. Prepelič je zadel oba prosta meta in 13,4 sekunde pred koncem je bilo 90:87 za Slovenijo.

Luka Dončić ostaja neporažen v slovenskem dresu. FOTO: Aris Messinis/AFP
Luka Dončić ostaja neporažen v slovenskem dresu. FOTO: Aris Messinis/AFP


Po Scariolovi minuti odmora Rubio zgrešil za tri, žogo je ujel Dončić. Španci so storili prekršek nad Dragićem, ki je 5,4 sekunde pred koncem zadel prosta meta za 92:87. V usodo vdani Španci so izgubili še eno žogo in Murić je lepo zgodbo končal s trojko za končnih 95:87!

Slovenci ne poznajo poraza na olimpijskih igrah. Padla je tudi Španija. FOTO: Brian Snyder/Reuters
Slovenci ne poznajo poraza na olimpijskih igrah. Padla je tudi Španija. FOTO: Brian Snyder/Reuters

 
Standings provided by SofaScore LiveScore


Standings provided by SofaScore LiveScore


Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije