ZAPLETI

Našli naj bi našli razlog za krvne strdke po cepljenju s cepivom AstraZenece

Zapleti so izjemno redki.
Fotografija: Preiskava je ugotovila, kako cepivo pri nekaterih sproži redke primere tromboze v možganih FOTO: Kai Pfaffenbach, Reuters
Odpri galerijo
Preiskava je ugotovila, kako cepivo pri nekaterih sproži redke primere tromboze v možganih FOTO: Kai Pfaffenbach, Reuters

Znanstveniki univerzitetne klinike v nemškem Greifswaldu trdijo, da so odkrili razlog, zakaj pri manjšem številu ljudi, ki so bili proti covidu 19 cepljeni s cepivom AstraZenece, nastanejo krvni strdki. Glede na ugotovitve lahko sedaj uporabijo primerno zdravljenje, poroča nemški portal Deutsche Welle.

Preiskava je ugotovila, da cepivo pri majhnem številu bolnikov sproži redke primere tromboze v možganih. Obenem pa to omogoča uporabo že uveljavljenega zdravljenja za tovrstne pojave. To je rezultat sodelovanje med kliniko v Greifswaldu, nemškim inštitutom Paula Ehrlicha in zdravniki v Avstriji, kjer je zaradi tromboze po cepljenju umrla medicinska sestra. Raziskovalci poudarjajo, da je zdravljenju možno le pri bolnikih, pri katerih se pojavijo krvni strdki in ne gre za preventivno zdravljenje.

Ugotovitve so posredovali tudi bolnišnicam po Evropi, čeprav študije še niso objavili v znanstveni publikaciji in je niso preverili drugi neodvisni znanstveniki. Ugotovitve trenutno proučujejo pri inštitutu Paula Ehrlicha. Nemško združenje za raziskovanje tromboze in hemostaze je sporočilo, da je treba na zdravniški pregled, če več kot tri dni po cepljenju bolniki čutijo glavobol, se jim vrti ali imajo težave z vidom.

Nemčija je bila ena od več držav, ki je prejšnji teden začasno prekinila cepljenje s cepivom AstraZenece zaradi poročil o nenavadnih krvnih strdkih. Evropska agencija za zdravila (Ema) je v četrtek sporočila, da ni dokazanih povezav med cepivom in krvnimi strdki ter da so prednosti cepljenja večje od morebitnih groženj. Nemčija je tako v petek obnovila cepljenje s tem cepivom.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije