Mohorič svari Pogačarja: To ni Tour de France

Danes se na Ptuju začenja 27. dirka po Sloveniji, ki se bo v nedeljo končala v Novem mestu.
Fotografija: Matej Mohorič (levo), Tadej Pogačar (v sredini) in Diego Ulissi danes začenjajo boj za zeleno majico. FOTO: Vid Ponikvar/Sportida
Odpri galerijo
Matej Mohorič (levo), Tadej Pogačar (v sredini) in Diego Ulissi danes začenjajo boj za zeleno majico. FOTO: Vid Ponikvar/Sportida

Po dveh letih – lansko izvedbo je odnesla pandemija – se danes na Ptuju na slovenske ceste vrača dirka po Sloveniji. Odkar je ni bilo, so se za slovenske kolesarje na svetovni sceni zgodili tektonski premiki. Ko je Diego Ulissi junija 2019 osvojil zeleno majico, Slovenija še ni imela zmage na tritedenskih dirkah. Zdaj ima dve rdeči majici Primoža Rogliča z Vuelte in rumeno majico Tadeja Pogačarja s Toura.

Rogliča, ki je največjo domačo preizkušnjo dobil že dvakrat (2015 in 2018), tokrat ne bo na štartu, v Tignesu se pripravlja na francosko revanšo z rojakom. Zato pa bo tu Pogačar, ki bo doma preveril formo pred francosko misijo.»Zelo se veselim nastopa na domači preizkušnji. Dirkal bom proti prijateljem in nekdanjim moštvenim kolegom, lepo bo to početi na poznanih cestah. Lepo bo imeti tudi podporo domačih navijačev. Slovensko kolesarstvo preživlja razburljive čase, prepričan sem, da je pred nami izjemna dirka. Naša ekipa je zelo močna in upam, da se bomo borili za zmago,« je 22-letni Komendčan povedal o slovenskem »touru«, na katerem je nastopil že trikrat, vselej osvojil belo majico najboljšega mladega kolesarja, vendar v skupnem seštevku še ni stal na odru za zmagovalce, ob krstu leta 2017 je bil 5., v naslednjih dveh letih dvakrat četrti.


Kapetan je Tadej


Prva nastopa je opravil kot član matičnega Roga, zadnjega v sedanji ekipi UAE, ki je tedaj slavila zmago z Ulissijem. Pogačar je bil njegov pomočnik, tokrat bo obratno. »V veliko veselje mi je dirkati v Sloveniji, tu sem doživel veliko lepih trenutkov. Najprej z zmago leta 2011, nato še predlani. Lepo je biti tu po zelo težki zimi (zaradi težav v srcem je moral preložiti štart sezone, op. p.), pričakujem, da bom imel tu prave noge, vendar ni dvoma, naš vodja je Tadej,« se 29-letni Italijan, ki bo kot zadnji zmagovalec nosil številko 1, zaveda, kdo je prvi mož ekipe UAE. Vodil jo bo športni direktor Andrej Hauptman, v njej bo tudi zadnji dve sezoni nepogrešljivi Pogačarjev pomočnik Jan Polanc.Čeprav je zmagovalec Toura, Pogačar ve, da zmaga na domačih cestah ne bo samoumevna. »To je pripravljalna dirka za Tour, forma je bila na treningu dobra, vedno sem bil tu blizu odra za zmagovalce, bomo videli, kakšne bodo noge po pripravah. Na vsaki dirki pa je velika konkurenca, 20 ekip, v vsaki en kolesar, ki meri na vrh. Na trasi tudi ni daljših vzponov, na katerih bi lahko odstopal. Na kratkih klancih je lahko marsikdo dober,« je na novinarski konferenci na Ptuju še povedal Pogačar.
 

Sveta Gora strma, vendar kratka


Kaj pa tekmeci? Tudi ti bodo slovenski, izjemno motivirana in močna je tudi zasedba Bahraina Victoriousa, ki bo prav tako imela slovenskega športnega direktorja Gorazda Štanglja in dva domača aduta Mateja Mohoriča in Jana Tratnika. Kapetan bo Mohorič, ki ga je na dirko po Sloveniji pripeljal spektakularni padec, zaradi katerega je Giro končal v 9. etapi, vendar se na srečo ni huje poškodoval.»Med Girom in Tourom nisem nameraval dirkati, vendar je odstop spremenil načrte. V ekipi imamo veliko Slovencev, tako med kolesarji kot osebjem in sponzorji, maksimalno smo motivirani, da tu dosežemo čim boljši rezultat. Proučil sem trase 2., 3. in 4. etape, ki mi ustrezajo,« visoke ambicije razkriva Mohorič, ki ne izključuje možnosti presenečenja. »Nismo na dirki po Franciji, na kateri si Pogačar želi zmagati. Prihaja dva dni po višinskih pripravah, vsi mu bodo otežili pot do zelene majice. To ni laboratorijski test, kdo je boljši v klanec, Sveta Gora je strma, vendar kratka,« je Moho posvaril Pogija, da bo moral biti od danes do nedelje vseskozi na preži in ne le na ciljnem vzponu kraljevske 4. etape.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije