PROPAD HOTELA BELLEVUE

Mestna sramota v krajinskem parku

Novi lastnik, največji uvoznik banan Izet Rastoder, napoveduje obnovo, medtem pa ruševina postaja vse bolj nevarna za sprehajalce. Spomeniška zaščita je brez slehrne vrednosti.
Fotografija: Mestni predel za duhove. FOTO: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Mestni predel za duhove. FOTO: Dejan Javornik

Podrtija, nekdanji hotel, je vedno bolj videti kot prizorišče iz Dickensovih romanov. Kaj si misli turist z Dunaja, iz Prage, Rige ali Osla, ko zagleda sramotno podrtijo na robu krajinsko zaščitenega šišenskega gozda – Tivolskega parka? Še dobro, da ne ve, da gre za zaščiteno dediščino …

Bo kar držalo, podoba mesta je skupna obleka vseh meščanov. Zato ne preseneča, da se številnim zaradi pogleda na podrtijo na Šišenskem hribu zdi, da pogledujejo na vedno bolj zanemarjenega mestnega klošarja.
Hotel Bellevue, nekdaj ponos Ljubljane, ki ga je dal zgraditi šišenski vinski trgovec Alojzij Zajec, je v polnem sijaju odprl vrata leta 1909.

Lastnik Izet Rastoder, največji uvoznik eksotičnega sadja FOTO: K. E.
Lastnik Izet Rastoder, največji uvoznik eksotičnega sadja FOTO: K. E.

Od takratnega hotela ni ostalo tako rekoč nič. Po denacionalizaciji so ga dediči leta 2005 prodali Študentskemu servisu Maribor. Čez dve leti je bil prodan mednarodni skupini za razvoj nepremičnin Mawared International, zdaj pa ga je kupil Izet Rastoder. Največji uvoznik eksotičnega sadja in tisti, ki je iz stečaja družbe S1 kupil gradbeno jamo na Bavarskem dvoru in jo prodal srbski Delti v lasti tajkuna Miroslava Miškovića, ki je zgradil hotel s petimi zvezdicami.

Prav Delta je 2008. z Grepom (ki je gradil Stožice, a trgovskega centra ni dokončal, ker mu je zmanjkalo denarja) podpisala pogodbo, po kateri naj bi v trgovski center vložila vrtoglavih 242 milijonov evrov, a je od pogodbe nato odstopila. Uradno zaradi začetka krize.

Zajec, Friedl, Šterk …

A vrnimo se za nekaj vrstic v zgodovino. Preden so na Šišenskem hribu leta 1909 zgradili hotel Bellevue, je tu stala lesena kavarna, ki jo je kupil šišenski vinski trgovec Alojzij Zajec. Kavarno je porušil in nastal je namestitveni secesijski objekt, ki ga je sprva želel poimenovati K razgledu na šišenskem griču, a je prevladalo ime Bellevue.

»Več v tiskani izdaji. Dobite jo v bližnji trafiki in na drugih prodajnih mestih.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije