NOGOMET

Mateo je od Luke že prevzel vajeti

Hrvaška nogometna reprezentanca popravila splitski spodrsljaj v Turčiji. Kovačić je še enkrat potrdil, da je naravni naslednik kapetana Modrića.
Fotografija: Chelseajev zvezdnik Mateo Kovačić je na igrišču že prevzel vajeti igre od Luke Modrića. FOTO: Murad Sezer/Reuters
Odpri galerijo
Chelseajev zvezdnik Mateo Kovačić je na igrišču že prevzel vajeti igre od Luke Modrića. FOTO: Murad Sezer/Reuters

Spodrsljaj na Poljudu proti Walesu je po malem zamajal trdne hrvaške nogometne temelje, toda že naslednja kvalifikacijska tekma za evropsko prvenstvo v Nemčiji prihodnje leto je dala vedeti, kdo je absolutni favorit v skupini D. V Bursi je tudi povprečna, a taktično dovršena tretja reprezentanca na svetu prizemljila navdahnjene in po zmagi v Armeniji nabrušene Turke.

 

Rutina je hrvaška blagovna znamka in je oplemenitena z vrhunsko taktično in tehnično izurjenimi igralci. V Zlatku Daliću imajo umirjenega in nevpadljivega selektorja, ki se je obdal z nekdanjimi zvezdniki. V obdobju največje premoči in valov napadov ter nizanja priložnosti Turkov pred odličnim vratarjem Dominikom Livakovićem je v prvem polčasu dvakrat »pičil« Mateo Kovačić. Še enkrat je 28-letni zvezdnik Chelseaja potrdil, da je naravni naslednik Luke Modrića, ter potrpežljivo in kot švicarska ura natančno čaka na prevzem dirigentske paličice od slavnega Realovega veterana.

Zdaj še z Bayernovim obrambnim stebrom

 

V avstrijskem Linzu rojeni Kovačić je praktično že prevzel vajeti na igrišču, a dokler bo kapetan še vztrajal, bo vedno najhvaležnejši mož iz ozadja. Takšnega ga poznajo navijači in trenerji od Milana, Madrida do Londona. Že desetletje je zvezni igralec član elite, od Dinama je prestopil k Interju, potem k Realu, zdaj je pri Chelseaju, a z eno nogo že pri Manchester Cityju, kjer si ga je zaželel Pep Guardiola. To največ pove o vrhunstvu tihega in skromnega fanta, ki je tudi zbiralec lovorik.

 

Ob zmagi Hrvatov v Bursi se je v ospredje prebil še en veliki evropski obrambni adut. Bayernov »otrok« in v Münchnu rojeni Josip Stanišić (v nedeljo bo dopolnil 23 let) je pokazal, zakaj je bil ob njem nemočen tudi Kylian Mbappe, in zakaj ima Hrvaška s še dve leti mlajšim Joškom Gvardiolom najdražji obrambni dvojec na svetu.

Naslednji paket kvalifikacijskih tekem bo od 16. junija do 20. junija. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije