OP Francije

Luka, Gogi, Rogla, Tina ... odprt natečaj za Tamaro

Zidanškova je senzacija Pariza, a nima dovolj, danes v boj za finale OP Francije proti Anastaziji Pavljučenko. Kamen na kamen: versajska palača.
Fotografija: Tamara Zidanšek ob zmagoslavju pokaže pest. FOTO: Christophe Archambault/AFP
Odpri galerijo
Tamara Zidanšek ob zmagoslavju pokaže pest. FOTO: Christophe Archambault/AFP

Se bo nadaljevala pariška pravljica nove slovenske športne junakinje Tamare Zidanšek in bo postala naša prva teniška igralka po Mimi Jaušovec leta 1983 v finalu OP Francije med posameznicami? Glede na doslej prikazano je mogoče tudi to. Njena tekmica je kakovostna in izkušena 31. nosilka Anastasija Pavljučenkova, ki pa ni nepremagljiva. Dvoboj na osrednjem igrišču Philippe-Chatrier se bo začel ob 15. uri.Čeprav je že več let v stoterici najboljših teniških igralk, je Zidanškova šele ta teden zbudila radovednost svetovne športne javnosti. Kar je logično, ni še osvojila turnirja serije WTA, na grand slamih se ni prebila dlje od drugega kroga in tudi kot osebnost ni izstopala. Ima profile na družabnih omrežjih, a je občasno aktivna le na instagramu, kjer vsaj malce odstre zaveso pred zasebnim življenjem.

...
...


Še v Sloveniji, kjer vemo vse o Rogliču, Dončiću in drugih paradnih asih, je večina izvedela, da 23-letnica iz Slovenskih Konjic del leta preživi v Katarju, da študira psihologijo in da je pri 14 dokončno dala prednost tenisu pred deskanjem na snegu, ker ni marala mraza na bližnji Rogli. Da ima rada spontane in nore stvari, da je oddana fantu Matiji ...

Kar je pomembneje, je še ena športnica, ki razbija predsodke o tem, da Slovenci (pre)pogosto pregorijo in se hitro vdajo v usodo, ko gredo stvari navzdol. Šesto nosilko Bianco Andreescu je premagala po izgubljenem prvem nizu; Katerino Siniakovo, ko ji je tekmica zavezala kravato s 6:0; Sorano Cirstea, potem ko je rešila zaključno žogico v prvem nizu; in nazadnje Paulo Badosa, ko je bila vmes že dvakrat odpisana.

Tamara Zidanšek preživlja vrhunec kariere. FOTO: Benoit Tessier/ Reuters
Tamara Zidanšek preživlja vrhunec kariere. FOTO: Benoit Tessier/ Reuters


Je najnižje postavljena polfinalistka, 85. na lestvici WTA. Po novem bo najmanj 47. in tako najvišje uvrščena Slovenka. V desetih dneh je zaslužila 375.000 evrov, kar je tretjina vsote od profesionalnega ognjenega krsta leta 2014. Ogromno zaslug gre dolgoletnemu trenerju Zoranu Krajncu, zgodbo so nadgradili vodja ekipe Marjan Čuk, novi trener Pancho Alvariño in športni psiholog Matej Lunežnik.


 

Boj značajev


Zidanškova je tudi telesno trdna kot skala. Odigrala je pet dvobojev in na igrišču preživela 614 minut. Za primerjavo, Aleksander Zverev je do polfinala potreboval 654 minut, četudi morajo moški dobiti tri nize. A tudi njena današnja tekmica, 29-letna Pavljučenkova, je prehodila križev pot, tako v karieri kot letos v Parizu, kjer ima težave s kolenom.

Tamara Zidanšek in Anastazija Pavljučenko sta današnji tekmici na OP Francije. FOTO: Anne-christine Poujoulat/AFP
Tamara Zidanšek in Anastazija Pavljučenko sta današnji tekmici na OP Francije. FOTO: Anne-christine Poujoulat/AFP


Kljub temu je v četrtfinalu izločila favorizirano Jeleno Ribakino. V polfinalu bo favoritinja, na stavnicah je kvota za njeno zmago 1,57 (Zidanšek 2,37). »Toliko čustev me preveva, prvič sem v polfinalu po šestih razočaranjih. Vedno sem igrala dober tenis, a zdaj sem psihično bolj stabilna. Želim igrati pametno in bolj garati,« pravi Rusinja.Zidanškova, ki je povedala, da kariero gradi kot hišo, kamen na kamen, je omenila slovenske športne uspehe, v katerih mozaik je že dodala pomemben kamenček. »Ker sem ljubiteljica košarke, bi najprej izpostavila Dončića in Dragića. Ne smemo pozabiti Rogliča in Pogačarja, najboljša kolesarja sveta, ki sta tu v Parizu osvojila prvi mesti na Touru. Imeli smo Tino Maze, najboljšo smučarko na svetu. Zagotovo pozabljam mnoge. Slovenija je majhna država, vendar imamo ogromno izjemnih športnikov.«

Luka, Gogi, Tina, Rogla, Pogi, Jojo, Kopi, Zaro ... Odprt je natečaj za vzdevek jeklene Tamare.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije