COVID 19

Kratko je trajalo: minister Poklukar že napoveduje nove ukrepe

Zdravstveni minister je napovedal, da bodo pripravili strategijo za morebitni novi val pandemije covida 19, ki ga bo treba začeti izvajati že v poznem poletju.
Fotografija: Janez Poklukar. FOTO: Blaž Samec, Delo
Odpri galerijo
Janez Poklukar. FOTO: Blaž Samec, Delo

Minister za zdravje Janez Poklukar je danes dejal, da Nacionalni inštitut za javno zdravje pripravlja analizo epidemije covida 19. Na njeni podlagi pa bodo pripravili strategijo za morebitni novi val. Po njegovih besedah bo strategijo treba začeti izvajati že v poznem poletju, »da dosežemo ustrezno precepljenost in zaščito prebivalcev«.

Na ministrstvu izsledke analize pričakujejo v drugi polovici maja, potem pa bodo strategijo oblikovali skupaj s čim več deležniki v družbi, je v današnji izjavi za medije povedal Poklukar, ki se bo sicer po pričakovanjih s čela ministrstva poslovil junija. V zmagovalki nedavnih državnozborskih volitev, stranki Gibanje Svoboda, namreč želijo, da bi bila nova vlada operativna že pred poletnimi počitnicami. Kot eno glavnih prioritet prihodnje vlade najverjetnejši mandatar Robert Golob napoveduje prav pripravo na jesen, ko bi se lahko zgodil nov val epidemije covida 19.

Medtem je Poklukar na vprašanje o tem, kako se v zdravstvu pripravljajo na morebitni novi val, danes odgovoril, da pripravljenost primarne in sekundarne zdravstvene ravni ta trenutek ostaja nespremenjena. »Kajti moje osebno mnenje je, da sta bili učinkoviti,« je povedal na novinarski konferenci, sicer namenjeni pojavu nove oblike hepatitisa.

Priprave na jesenski in zimski čas

Priprave na jesenski in zimski čas pa potekajo v laboratorijih za analiziranje sekvenc virusa, kjer so povečali potrebne zmogljivosti za več kot desetkrat, nekatere celo stokrat, je danes dejal predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec. Meni, da so vsi laboratoriji zdaj veliko bolje pripravljeni tudi zaradi sredstev Evropske unije, naloga predstojnikov laboratorijev pa je, da vzdržujejo ustrezno kadrovsko zasedbo in skrbijo za logistiko.

image_alt
Maske lahko pustite doma, obvezne le še v teh primerih ...

Poklukar je spomnil, da pandemija ni le zdravstveni problem, ampak družbeni. Prihodnjemu zdravstvenemu ministru pa ne bo lahko, priznava. »Seveda pa bo, kdor koli že bo minister, potreboval pomoč vseh deležnikov, ne samo v zdravstvu, ampak širše v družbi. Samo na ta način bomo imeli tudi v bodoče zdravstvo, kot ga poznamo danes,« meni Poklukar.

image_alt
Hudo nevaren virus grozi otrokom: če se pojavijo ti simptomi, otroka takoj odpeljite k zdravniku

Evropska komisija je po Poklukarjevih besedah državam članicam v teh dneh poslala priporočilo, kako se v umirjeni fazi pandemije pripraviti na morebitne nove valove. Ključno sporočilo je, naj se nadaljuje cepljenje s poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu 19 in s cepljenje s prvim odmerkom.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas