KAJAKAŠICI

Katastrofa! Poglejte, kaj se je na OI zgodilo Slovenkama (FOTO)

Ponomarenko Janićeva je v solzah dejala, da je to eden najhujših trenutkov v njeni karieri.
Fotografija: Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman. FOTO: Yara Nardi, Reuters
Odpri galerijo
Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman. FOTO: Yara Nardi, Reuters

Kajakašici Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterrman sta bila v disciplini K-2 kandidatki za odličja, a njun nastop se je končal klavrno. V polfinalu sta se pred ciljem prevrnili, ostali brez želenega finale in celo olimpijske uvrstitve. Povsem jasno je, da obe in tudi njun trener dogodek ocenjujejo kot tragedijo, saj sta olimpijskemu nastopu posvetili pet let trdega dela, 39-letna Ponomarenko-Janićeva pa še kaj več, po nosečnostih se je dvakrat vrnila le, da bi v Tokiu poskušala osvojiti kolajno.

»To je eden najhujših trenutkov moje kariere. Zgodil se je v najslabšem možnem trenutku, na olimpijskih igrah se mi je pripetilo to, kar se mi ni v vsej karieri. Žalostna sem, težko bo to preboleti,« je v solzah dejala Ponomarenko Janićeva, ki se ne zaveda dobro, zakaj je prišlo do neljubega dogodka. »V težkih razmerah, valovih, sva se na koncu začela razhajati, nisva bili več usklajeni. Kar naenkrat sva se znašli v vodi. Nisem se mogla uloviti, veslo sem imela najbrž v zraku. Če bi se uspeli obdržati, bi zadržali četrto mesto, ki je še vodilo v finale.«

Slovenki sta končali v vodi. FOTO: Maxim Shemetov, Reuters
Slovenki sta končali v vodi. FOTO: Maxim Shemetov, Reuters

Tega nista pričakovali


Tudi pri Ostermanovi so že oči izdajale, da je pretočila nekaj solz, a se je po dopinški kontroli vendarle nekoliko umirila. »Do zdaj sva nizali uspeh za uspehom, zdaj nisva ostali le brez finala, ampak tudi brez uvrstitve. Žal mi je, da se je to zgodilo, toda z dvignjeno glavo je treba naprej. Ne vem, kaj se je točno zgodilo, vem samo to, da so se najine sanje tam razblinile. Moram prespati, vedela sem, da bo težka, a da bova končali v vodi pa res nisem pričakovala.« V kvalifikacijah, četrtfinalu in tudi med vožnjo v polfinalu nista dajali občutka, da bi se lahko borili za kolajno, a trener Stjepan Janić vendarle meni, da bi v finalu vse šlo na novo in da bi imeli njegovi varovanki dovolj moči, da se bi vmešali v boj za prva tri mesta.

Slovenki sta končali v vodi. FOTO: Maxim Shemetov, Reuters
Slovenki sta končali v vodi. FOTO: Maxim Shemetov, Reuters


»Še vedno menim, da sta bili pripravljeni za kolajno, čolni so si bili povsem blizu. Madžarki, ki sta blesteli v kvalifikacijah, sta se morali za finale zelo potruditi. A o tem zdaj nima smisla govoriti. Zgodilo se je to, kar se je, jezen sem bil, razbijal sem po tribuni. Zakaj je prišlo do napake? Predvidevam, da zaradi neusklajenosti. Po minuti veslanja zaradi utrujenosti izgubljaš usklajenost. Tehnično so zadnji metri kritični moment. Zadnji zavesljaji so se razpadli, čoln se je nagnil na eno stran in končali sta v vodi.«

Ponomarenko Janićevo in Ostermanovo v sredo čaka še nastop v posamični konkurenci, enojcu se zadnje časa nista posvečali, tako da nimata posebno velikih pričakovanj. Kljub tragediji v dvojcih o odpovedi nista razmišljali. »Tukaj sem, da tekmujem. Dala bom vse od sebe, bomo videli, kaj lahko dosežem,« je dejala Ponomarenko Janićeva, enako obljublja Ostermanova.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije