EPIDEMIJA

Poklukar: To se je zgodilo prvič po novembru

V petek je bil delež pozitivnih več kot 17-odstoten.
Fotografija: Minister za zdravje Janez Poklukar pravi, da grožnja ostaja.  FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Minister za zdravje Janez Poklukar pravi, da grožnja ostaja.  FOTO: Jure Eržen, Delo

Epidemiološko stanje v državi se ne umirja. Minister za zdravje Janez Poklukar celo pravi, da se krivulja padanja zaustavlja in da zaradi novih različic grožnja še ostaja. V petek je bilo s PCR-testi potrjeno 920 novih primerov (17,4 odstotka). Opravili so 5287 PCR-testov in 29.908 hitrih testov. Število aktivnih primerov je nekoliko upadlo. V državi je 10.832 aktivnih primerov, poroča sledilnik covida 19. Sedemdnevno povprečje novih primerov znaša 779,9 na dan. Danes se je v bolnišnicah zdravi 498 bolnikov. Sprejetih je bilo 45 bolnikov, odpuščenih 62. Na intenzivni terapiji zdravljenje potrebuje 88 bolnikov, šest oseb je umrlo.Danes je minister za zdravje Janez Poklukar obiskal kliniko Golnik in dejal, da je klinika ena izmed bolnišnic, ki nosi ves čas glavno breme, in se zahvalil zaposlenim, da so omogočili zdravljenje vsem bolnikom s covidom in brez. »Zaradi poznavanja sistema in odlične strokovnosti, s katero se je izkazal direktor Aleš Rozman, sem ga povabil k vodenju zdravstvenega sveta, ki bo imenovan v naslednjih dneh. Danes smo govorili o izzivih, pred katerimi je klinika. Eden izmed teh je tudi kader.« V izdelavi je tudi dokumentacija za dodatno investicijo.

Krivulja se zaustavlja


Poklukar je povedal, da je bilo v petek 28 pozitivnih manj kot prejšnji petek. »To ni slab rezultat, a nam zaustavlja krivuljo padanja. Danes smo imeli prvič pod 500 hospitaliziranih, kar se je zgodilo prvič po novembru. Grožnja, ki jo predstavljajo nove različice, ostaja, zato bo potrebna previdnost. Epidemijo bomo zmogli z osnovnimi ukrepi in cepljenjem. Naslednji teden imamo cilj, da začnemo cepljenje v vzgoji in izobraževanju. S cepljenjem želijo zaščiti varnost zaposlenih in otrok ter razbremenitev zdravstvenih delavcev.« Zaposlenim v šolstvu in izobraževanju se tri tedne po uspešnem cepljenju ne bo treba več redno testirati. Uspešno cepljenje je po njegovih besedah tudi zagotovilo, da ostanejo odprte šole. ​»V šolstvu je ta trenutek teh, ki bi jih želeli cepiti, približno 65.000. Zavedamo se, da je to velika dodatna obremenitev zdravstva.« Podatkov o tem, koliko se jih bo tudi dejansko cepili, ne ve, želi pa si, da čim več.

Poklukar je še povedal, da nove različice so grožnja, je pa dejstvo, da bodo ostajale okoli nas še dolgo časa. Ključno je po njegovem, da izvajamo ukrepe.
 

Rozman pravi, da ima upanje


Rozmana veseli, da Poklukar kaže razumevanje zdravstvenega sistema in da je razvojno naravnan. Veseli se tega, da bi sistem spremenili na takšen način, da bi ostajal zanimiv za zaposlene. Glede stanja v državi je Rozman še dejal: »Imamo upanje, da smo v zadnji fazi, kjer pa je treba svoje oddelati s spoštovanjem načina življenja, ki ga trenutno imamo, da se bomo lahko bolje znašli v svetu po covidu.« Rozman je povabilo ministra, da vodi zdravstveni svet, sprejel. 

image_alt
Trampuž: V jeseni se bomo morali znova cepiti


Več iz te teme:

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas