Janševa obramba za Orbánove argumente o LGBTI

Po neuradnih informacijah sta slovenski in poljski premier na vrhu EU pokazala veliko razumevanja za madžarske argumente.
Fotografija: Če Madžarska ne spoštuje temeljnih vrednot, ne more biti v EU, je prepričan nizozemski premier Mark Rutte. Strpnosti do Orbánovih izpadov je čedalje manj. FOTO: John Thys/Reuters
Odpri galerijo
Če Madžarska ne spoštuje temeljnih vrednot, ne more biti v EU, je prepričan nizozemski premier Mark Rutte. Strpnosti do Orbánovih izpadov je čedalje manj. FOTO: John Thys/Reuters

Covid-19, migracije, gospodarsko okrevanje, Belorusija, Rusija, Turčija ... To je le nekaj glavnih tem dvodnevnega vrha EU. A v prvih razpravah je bilo vse drugo v senci nove madžarske zakonodaje, ki naj bi mlajšim od 18 let preprečila dostop do vsebin o homoseksualnosti in spremembi spola.

Po navedbah virov pri EU so v večerni razpravi o madžarskem zakonu, ki zadeva skupnost LGBTI, številni voditelji izrazili zaskrbljenost v povezavi s spodkopavanjem vrednot EU. Madžarski premier Viktor Orbán je odgovarjal na njihova mnenja in pojasnil namen zakona. Po neuradnih informacijah je premier Janez Janša, skupaj s poljskim premierjem Mateuszem Morawieckim, opozoril, da je treba prisluhniti madžarskim argumentom in pomirjal razpravo. Je pa na vsaj posredno podprl Orbánovo argumentacijo.  Opozoril je na objavljene zemljevide, ki da kažejo liberalne in neliberalne države v EU. To je povezal s prvim risanjem zemljevidov v nekdanji Jugoslaviji in poznejšim razpadom države.

Položaj glede tega vprašanje se je zaostril že v torek, ko je več ministrov za evropske zadeve pristopilo k izjavi Beneluksa, v kateri so obsodili madžarski zakon in zahtevali ukrepanje evropske komisije kot varuhinje prava EU. Predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen je včeraj zakon označila za sramoto in pristojnima komisarjema naročila, naj se lotita stvari z vidika madžarskih kršitev evropskega prava.Pred začetkom vrha je 16 voditeljev držav članic – pozneje se jim je pridružil še avstrijski kancler Sebastian Kurz - objavilo skupno pismo, v katerem so zapisali, da »v luči groženj temeljnim svoboščinam in zlasti načelu nediskriminacije na podlagi spolne usmeritve izražamo pripadnost našim temeljnim vrednotam iz 2. člena Pogodbe o EU«.Čeprav Madžarske niso konkretno omenil, so sporočili, da bodo nadaljevali bitko proti diskriminaciji skupnosti LGBTI. Med podpisniki so bili vsi težkokategorniki: italijanski premier Mario Draghi,, francoski predsednik Emmanuel Macron, nemška kanclerka Angela Merkel. Z izjemo predsedujoče Portugalske med podpisnicami ni le držav, ki so v EU vstopile leta 2004 ali pozneje, tudi Slovenije. Med njimi so bile izjeme Ciper, Estonija, Latvija in Malta.
 

Rutte: Spraviti Madžarsko na kolena


Ob prihodu na vrh je nizozemski premier Mark Rutte brez dlake na jeziku kritiziral Madžarsko. Za cilje si je postavil - spraviti Madžarsko na kolena. Če v Budimpešti nočejo spoštovati temeljnih vrednot, morajo iz Unije, je prepričan nizozemski liberalec.

  

Madžarski premier Viktor Orbán se je branil, da imajo zakon, ki varuje pravice otrok in staršev. »Bolje je najprej prebrati in nato kritizirati,« je ponavljal. Predstavil se je kot bojevnik za svobodo. »Branim pravice homoseksualcev,« je govoril. Logika zakona po njegovih besedah je, da samo starši lahko odločijo, kakšno spolno vzgojo bodo imeli njihovi otroci.

»Če kdo verjame, da bo zaradi oglasa, knjige ali filma nekdo postal gej, ne razume življenja,« je Orbánu pojasnil luksemburški premier Xavier Bettel, ki je sam homoseksualec. Sprejeti, da si gej, je po njegovem mnenju ena od najtežjih poti v življenju. Madžarskega premiera je spomnil na skupne vrednote v EU. »Evropa ni samo denar in subvencije, temveč tudi pravila in obveznosti,« je dejal.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije