Spremljamo dogajanje

Izjemno veliko zanimanja za cepivo Janssen

V članku povzemamo relevatne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
Fotografija: FOTO: Johnson & Johnson via Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Johnson & Johnson via Reuters

21.45 Štirje zaposleni v policiji zaradi pohojev PCT niso mogli na delo

Pogoj PCT je obvezen za vse osebe, zaposlene v policiji, so se na Generalni policijski upravi odzvali na današnji poziv Sindikata policistov Slovenije. Kot so pojasnili za STA, po do zdaj znanih podatkih štirje zaposleni v policiji niso izpolnjevali pogojev PCT in niso želeli opraviti samotestiranja, zato jim niso dovolili delati.

V Sindikatu policistov Slovenije opozarjajo na po njihovi oceni nezakonit poseg v pravice iz delovnega razmerja, ko vodje policijskih enot policiste brez pogoja PCT ob prihodu v službo izločijo iz delovnega procesa in jih napotijo domov. Opozarjajo, da policisti pri tem niso prejeli nikakršnega pravnega akta, ki bi utemeljeval napotitev iz službe, s čimer jim je kršena pravica do pravnega varstva in pravne varnosti pri uveljavljanju pravic iz delovnega razmerja. Ob tem jih skrbi, da bo zaradi take organizacije dela zmanjšana varnost ljudi in premoženja.

20.45 Policija na shodu nasprotnikov PCT uporabila solzivec in vodni top

Protestniki so v parlament metali petarde, policija se je odzvala in v protestnike začela metati solzivec, uporabila je tudi vodni top. Ljudje bežijo, videti je rešilce, dogajanje nizko preletava helikopter.

Preberite več:
image_alt
Policija nasprotnike pogoja PCT pregnala s solzivcem in vodnim topom


19.00 Pred parlamentom protestira več tisoč nasprotnikov zaostritve ukrepov​

Na ljubljanskem Trgu republike pred parlamentarnim poslopjem se je danes zbralo več tisoč nasprotnikov uvajanja pogojev PCT. Zoran Stevanović, eden izmed govorcev na shodu, je dejal, da so jim oblasti ukradle svobodo, dostojanstvo, pravico do dela, izobrazbe ... Zato zahtevajo umik omejitev. Na protestu so bili kritični do vlade in aktualnega sklica državnega zbora, ki da ne uživata več zaupanja ljudi, zato so jih med skandiranjem pozvali k odstopu.

Anica Bidar iz iniciative Maske dol pa je v izjavi navedla, da imajo ljudje dovolj izsiljevanja in pogojevanja s PCT. Prav tako je napovedala nove shode prihodnji teden in celo ustavitev države. Po njenih besedah želijo, da se ukinejo vsi ukrepi. Na trgu je bilo slišati tudi nekaj takih, ki sploh ne verjamejo v obstoj novega koronavirusa, ali pa ga vidijo kot zgolj sezonsko gripo, in ki menijo, da cepiva škodijo ljudem.

Trg republike je zasedla množica protestnikov. FOTO: Blaž Samec/Delo
Trg republike je zasedla množica protestnikov. FOTO: Blaž Samec/Delo


18.05 Izjemno veliko zanimanja za cepivo Janssen

Cepilni center ljubljanskega zdravstvenega doma je v začetku tedna zabeležil opazen porast zanimanja za cepljenje proti covidu-19. Večina ljudi, ki se je za cepljenje odločila v zadnjih dneh, med razlogi navaja širitev obveznega izpolnjevanja pogoja PCT. Največ zanimanja je bilo za cepivo Janssen, pri katerem za pogoj PCT zadostuje že en odmerek.

Kot je v današnji izjavi za medije pojasnila vodja cepilnega centra in zdravnica Simona Repar Bornšek, so cepilne kapacitete sicer povečali že prejšnji teden, a bistvenega povečanja obiska takrat še niso opazili. To je spremenilo po sobotnem sprejetju vladnega odloka, ki od danes med drugim razen redkih izjem določa obveznost izpolnjevanja pogoja PCT za vse zaposlene in uporabnike storitev.

Italija zaostruje ukrepe. FOTO: Andreas Solaro/AFP
Italija zaostruje ukrepe. FOTO: Andreas Solaro/AFP


17.30 V Italiji se obeta obvezen pogoj PCT za vse zaposlene

Covidno potrdilo o cepljenju, prebolelosti ali negativnem testu na novi koronavirus bo za vse zaposlene, tako v javnem kot zasebnem sektorju, v kratkem obvezno tudi v Italiji, je danes v pogovoru za javni radio napovedala ministrica za regionalne zadeve Mariastella Gelmini. S tem želijo v zahodni sosedi pospešiti cepljenje.

T. i. zeleni potni list, v digitalni obliki ali na papirju, je v Italiji že sedaj obvezen za vstop v muzeje, telovadnice, notranje prostore lokalov in podobno. Tudi uporabo covidnega potrdila na delovnem mestu so, kljub nestrinjanju znotraj široke koalicije, ki podpira premierja Maria Draghija, že razširili, zdaj pa naj bi naredili še korak naprej.

Po besedah Gelminijeve bo vlada v Rimu na četrtkovi seji obvezno predložitev potrdila pomembno razširila. »Smo na poti k obveznemu zelenemu potnemu listu ne le za zaposlene v javnem sektorju, ampak tudi za tiste v zasebnem sektorju,« je po poročanju agencije Reuters povedala za javni radio RAI. V 60-milijonski Italiji je z vsaj prvim odmerkom cepljenih 73 odstotkov prebivalcev, v celoti pa 65 odstotkov, kar je primerljivo z večino drugih držav članic EU.

Italija zaostruje ukrepe. FOTO: Andreas Solaro/AFP
Italija zaostruje ukrepe. FOTO: Andreas Solaro/AFP


15.30 V UKC Maribor danes približno desetina bolnikov brez pogojev PCT

V Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor je na prvi dan zaostrenih ukrepov, ki nenujne zdravstvene storitve omogočajo le tistim, ki izpolnjujejo pogoj PCT, velika večina bolnikov prišla s potrebnimi dokazili. Kot je povedal strokovni direktor bolnišnice Matjaž Vogrin, jih pogojev ni izpolnjevala desetina, za te pa so organizirali testiranje.

Po njegovih informacijah je na organizirano mesto za testiranje na novi koronavirus, ki je seveda plačljivo, dopoldne prišlo 115 ljudi. Zjutraj je nastala večja gneča, tako da so morali na odvzem brisa čakati približno pol ure, a so pozneje ekipe okrepili in čakalna doba ni daljša od petnajstih minut. Vsi se seveda pri njih lahko tudi cepijo proti covidu-19.

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo


13.02 Zaradi preverjanja pogoja PCT ponekod precej nejevolje

Zaradi preverjanja, ali stranka izpolnjuje pogoj prebolevnosti, cepljenja in testiranja (PCT), je marsikje precej nejevolje. Petrol je med drugim poročal o incidentu, ko je ena od strank svoje vozilo pustila na bencinskem servisu; odstraniti ga je morala policija. Ponekod je zaradi tega tudi precej hude krvi. V Petrolu so za STA pojasnili, da na njihovih prodajnih mestih preverjanje pogoja PCT sicer poteka tekoče, a je nejevolje med kupci precej, zaposleni pa so deležni številnih žaljivk in zmerjanja. Dopoldne se je na prodajnem mestu v Brežicah zgodil tudi incident. Kot so za STA pojasnili v Petrolu, je ena oseba želela napolniti rezervoar na vozilu, a zaradi neizpolnjevanja pogoja PCT tega ni mogla storiti, zato je zaklenila avto in ga pustila na območju prodajne enote. Avto je po prijavi Petrola odstranila policija, ki zdaj vodi postopek proti osebi. Na Petrolovem bencinskem servisu v Izoli sicer gneče dopoldne ni bilo, uslužbenci so izpolnjevanje pogoja PCT preverjali s čitalcem QR-kod. Stranke so bile redkobesedne, nobena pa ni bila videti nezadovoljna.11.45  V Avstriji največ novih okužb v zadnjih petih mesecih

V Avstriji so v zadnjih 24 urah potrdili 2624 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ po 15. aprilu, ko so potrdili 2678 okužb. Covid-19 je poleg tega v Avstriji v zadnjih 24 urah zahteval sedem novih življenj, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Skupno je v Avstriji doslej umrlo 10.856 covidnih bolnikov. Število covidnih bolnikov v avstrijskih bolnišnicah se je v zadnjih 24 urah povečalo za 20, na oddelkih intenzivne nege pa zmanjšalo za dva. Trenutno zdravijo skupno 825 covidnih bolnikov, od tega jih 198 potrebuje intenzivno zdravljenje. Sedemdnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev se je v Avstriji povečala na 164. V državi so od začetka pandemije potrdili skupno 715.893 okužb z virusom sars-cov-2.

11.22 Von der Leynova napovedala boljšo pripravljenost EU na pandemije, dodatno cepivo za revnejše države

Predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen je v govoru o stanju v Uniji v Strasbourgu danes napovedala ustanovitev posebnega organa za soočanje s prihodnjimi zdravstvenimi krizami. Pri tem je napovedala, da bo EU v luči globalnega spoprijemanja s pandemijo covida-19 podarila dodatnih 200 milijonov odmerkov cepiva za revnejše države. Evropska komisija želi okrepiti pripravljenost EU na pandemije. Von der Leynova je zato danes napovedala vzpostavitev in delovanje posebnega evropskega organa za soočanje s prihodnjimi zdravstvenimi krizami, imenovanega Hera. To bo EU omogočilo hitrejše in lažje prepoznavanje prihodnjih groženj za zdravje, je dejala. Vzpostavitev omenjenega organa je del načrtov za oblikovanje evropske zdravstvene unije, ki jo je evropska komisija napovedala lani.09.46 Svetovno prvenstvo v krosu zaradi pandemije preloženo na 2023

Atletsko svetovno prvenstvo v krosu, ki bi ga prihodnje leto moral gostiti avstralski Bathurst, je zaradi omejitev, povezanih s protikoronskimi ukrepi, preloženo za leto dni. Kot je danes sporočila krovna zveza Svetovna atletika, bo prvenstvo na peti celini potekalo šele leta 2023.

09.40 V torek potrdili 1364 novih okužb

Ob 6745 PCR-testih so v torek potrdili 1364 novih okužb, kažejo podatki, objavljeni na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Delež pozitivnih je 20,2-odstoten, kažejo podatki sledilnika za covid-19. Poleg tega je bilo opravljenih še 25.661 hitrih antigenskih testov. Trenutno je v državi 11.238 aktivnih primerov okužbe. Sedemdnevno povprečje znaša 957,4, 14-dnevna incidenca pa 533,2. V bolnišnični oskrbi je 347 oseb, od tega 76 na intenzivni negi. Včeraj so umrli trije bolniki s covidom-19.Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je pri nas cepljenih 1.043.829 oseb, z vsemi odmerki pa 944.443 oseb, še kažejo podatki NIJZ. Med starejšimi od 18 let je polno cepljenih 53 odstotkov, med starejšimi od 50 let pa 66 odstotkov prebivalcev. Med starejšimi od 18 let je z enim odmerkom cepljenih 59 odstotkov, med starejšimi od 50 let pa 71 odstotkov prebivalcev, še kažejo podatki vlade.

08.00 Singapur z največjim izbruhom v zadnjem letu
 
Singapur poroča o največjem porastu primerov covida v enem letu kljub 81-odstotni stopnji precepljenosti, poroča britanski Guardian. Vlada je tako začasno ustavila načrte za ponovno odprtje in ponovno uvedla nekatere omejitve, potem ko so zaradi izbruha različice delta poročali o 837 novih primerih okužbe. To je največji porast števila dnevnih okužb v zadnjem letu, kljub temu da je cepljenih 81 odstotkov celotnega prebivalstva, brez otrok, mlajših od 12 let, je precepljenost 90-odstotna.

FOTO: Roslan Rahman/AFP
FOTO: Roslan Rahman/AFP

 
V torek je bilo v bolnišnici 809 bolnikov s covidom-19. Od tega jih je bilo 75 resno bolnih in so potrebovali kisik, devet pa jih je bilo na intenzivni negi. Po podatkih ministrstva za zdravje je bila večina hudo bolnih bolnikov starejših od 66 let.
Čeprav je število resno bolnih bolnikov na splošno majhno, se hitro povečuje. Število bolnikov, ki potrebujejo kisik, se je v nedeljo podvojilo na 54, kar je pomemben pokazatelj pri presoji, ali bi to lahko zdravstveni sistem preobremenilo. Po podatkih zdravstvenega ministrstva so v zadnjih 28 dneh umrli štirje ljudje, vsi so bili necepljeni. Singapur je sicer ena od držav, ki se je s pandemijo najbolje soočala oziroma je ena z najmanj primeri in smrti na svetu. Singapurska vlada pa zdaj tehta izbiro o tretjem odmerku za mlajše odrasle, otroke pa bodo verjetno začeli cepiti v začetku prihodnjega leta. Ta teden bodo s tretjim odmerkom začeli cepiti starejše in tiste z oslabljenim imunskim sistemom.

Izjeme pri živilskih trgovinah, drogerijah in lekarnah veljajo le, kadar te niso v trgovskem centru; tam je pogoj PCT za vstop. FOTO: Jure Eržen/Delo
Izjeme pri živilskih trgovinah, drogerijah in lekarnah veljajo le, kadar te niso v trgovskem centru; tam je pogoj PCT za vstop. FOTO: Jure Eržen/Delo


06.00 V trgovino, k frizerju, k zdravniku ob izjemah le še ob izpolnjevanju pogoja PCT

Danes začenjajo veljati obsežne spremembe odlokov za omejevanje širjenja epidemije covida-19, ki uvajajo pogoj PCT v veliko večino javnega življenja v državi. Pogoja PCT ne bo treba izpolnjevati le mlajšim od 12 let oziroma ob obisku trgovine z živili, drogerije ali lekarne. Izjema bo tudi obisk zdravnika zaradi nujnega zdravstvenega stanja.Izpolnjevanje pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) bo nujno tako rekoč povsod, tudi za obisk katere koli trgovine z izjemo živilskih, upravne enote, sodišča ali za uporabo javnega potniškega prometa. Na Petrolovih bencinskih servisih bodo izpolnjevanja pogoja PCT pri strankah preverjali še pred točenjem goriva in pred vstopom v prodajalno, so napovedali. Prav tako bodo morali pogoj izpolnjevati vsi zaposleni v vseh dejavnostih. Tisti, ki se testirajo, imajo na voljo PCR in hitre teste, za službo tudi samotestiranje. Veljavnost in tudi uporabnost testov pa je različna. Stroške testov so dolžni kriti delodajalci.

00.30 Von der Leynova v Strasbourgu o stanju v Uniji po pandemiji

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen bo imela danes na plenarnem zasedanju evropskega parlamenta v Strasbourgu govor o stanju v Uniji. V njem naj bi spregovorila o okrevanju po pandemiji, poudarek pa bo tudi na zeleni in digitalni Evropi ter vlogi EU v svetu. Pričakovati je še sporočila glede vladavine prava in svobode medijev. Von der Leynova naj bi glavne poudarke v svojem govoru namenila prizadevanjem za izhod iz zdravstvene krize po pandemiji covida-19, iz primeža katere se Evropa počasi izvija. Med drugim je pričakovati predloge za boljše odzivanje EU na prihodnje zdravstvene grožnje.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije