Motokros

Herlings zasenčil Febvra in vzel naslov Gajserju

Nizozemec je dobil obe vožnji za VN Mantove in osvojil naslov svetovnega prvaka v MXGP. Gajser za konec drugi, v sezoni tretji. Slovo legendarnega Cairolija.
Fotografija: Jeffrey Herlings. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Jeffrey Herlings. FOTO: Matej Družnik

Jeffrey Herlings (Niz, KTM) je novi svetovni prvak v elitnem motokrosističnem razredu MXGP. Po dveh letih se od njega poslavlja Tim Gajser (Slo, Honda), ki je na VN Mantove osvojil drugo mesto, v sezoni 2021 pa tretje. Pred zadnjo dirko vodilni Romain Febvre (Fra, Kawasaki) ni zdržal pritiska in je v zadnji vožnji storil usodno napako.

V tej sezoni dominantni Herlings je dobil obe vožnji na mehki progi v Lombardiji in dosegel 99. zmago v karieri. To je njegov peti naslov svetovnega prvaka, po letu 2018 drugi v konkurenci 450-litrskih motorjev. Gajser ostaja pri štirih, a ima tri med elito (2016, 2019, 2020). Herlings je zasluženi prvak, saj je dobil devet od 18 dirk, Gajser štiri in Febvre zgolj eno.

Tim Gajser je imel veliko podporo navijačev. FOTO: Matej Družnik
Tim Gajser je imel veliko podporo navijačev. FOTO: Matej Družnik

Prva vožnja se je razpletla z zmago Herlingsa, drugi je bil Febvre in tretji Gajser. Pred zadnjo vožnjo sta bila Nizozemec in Francoz povsem poravnana po točkah, Gajser je zaostajal 17 točk in je potreboval čudež za ubranitev naslova, ki pa se ni zgodil.

V drugi vožnji je Herlings spretno prehitel Febvra in se ni več ozrl nazaj. Francoz se je kasneje prevrnil na hrbet, kar je izkoristil Gajser, ki je tako z 42 točkami osvojil drugo mesto na VN Mantove. Morda bi lahko v zadnjih krogih celo napadel Herlingsa, vendar tega iz spoštovanja do novega prvaka ni storil.

Tim Gajser ni bil uspešen na štartu. FOTO: Matej Družnik
Tim Gajser ni bil uspešen na štartu. FOTO: Matej Družnik

V Mantovo je prišlo veliko slovenskih navijačev, a večina je prišla pozdravit devetkratnega prvaka Antonia Cairolija (Ita, KTM), ki na domačih tleh končal kariero. Toda 36-letni veteran je sredi prve vožnje po padcu in okvari motorja odstopil, v drugi vožnji pa ni bil konkurenčen najboljšim (10. mesto).

Pred VN Mantove je imel Febvre 651 točk, Herlings 648 in Gajser 636. Po prvi vožnji je bilo stanje takšno: 1. Herlings in Febvre po 683, Gajser 666. Na koncu je imel Herlings 708 točk, Febvre 703 in Gajser 688.

Tim Gajser je bil prvak v zadnjih dveh sezonah. FOTO: Matej Družnik
Tim Gajser je bil prvak v zadnjih dveh sezonah. FOTO: Matej Družnik

Jan Pancar je v prvi vožnji razreda MX2 osvojil 15. mesto, v drugi vožnji pa 14. mesto. Skupno mu je na dirki za VN Mantove pripadlo 14. mesto. Pancar je svetovno prvenstvo končal na 20. mestu z zbranimi 136 točkami. Prvak je bil že prej Maxime Renaux.

Antonio Cairoli je končal kariero. FOTO: Matej Družnik
Antonio Cairoli je končal kariero. FOTO: Matej Družnik

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije