15. SLOVENSKA VLADA

Golobova vlada se sestavlja: ta imena ministrov zakrožila v javnosti

Po koalicijskih pogajanjih je danes pričakovati končen kadrovski razrez. Med ministri tudi Šarec in Bratuškova.
Fotografija: Koalicijska pogodba naj bi bila večinoma usklajena. FOTO: Črt Piksi, Delo
Odpri galerijo
Koalicijska pogodba naj bi bila večinoma usklajena. FOTO: Črt Piksi, Delo

Po srečanju prvakov Gibanja Svoboda Roberta Goloba, SD Tanje Fajon in Levice Luke Mesca je danes po več krogih koalicijskih usklajevanj pričakovati odločitev o končnem številu ministrstev in razdelitvi resorjev, znani naj bi bili tudi ministrski kandidati. V pogajanjih naj bi sicer SD pripadli štirje resorji, Levici pa trije.

Za zdaj ni znano, kolikšno bo končno število ministrstev, po Golobovih napovedih pa bodo krepili področje podnebne politike, medgeneracijske solidarnosti, digitalizacije in regionalnega razvoja. V kakšni obliki bodo in ali gre dejansko za štiri povsem nova ministrstva ali pa bodo omenjena področja krepili kot del obstoječih, še ni povsem jasno, se pa, kot kaže, v novi vladi obeta več resorjev kot doslej.

V javnosti kroži nekaj imen ministrskih kandidatov

Vodenje zunanjega ministrstva se obeta Fajonovi, Mesec pa naj bi prevzel vodenje resorja za socialne zadeve, omenja se tudi resor za stanovanje in dolgotrajno oskrbo. Zdravstveno ministrstvo bi po Golobovih dozdajšnjih napovedih prevzel zdravnik Danijel Bešič Loredan, ministrstvo za visoko šolstvo, znanost, inovacije in digitalizacijo pa nekdanji rektor ljubljanske univerze Igor Papič.

image_alt
Razrez ministrstev: znano, kaj so se Golob, Fajonova in Mesec dogovorili (VIDEO)

Med ministrskimi kandidati omenjajo še nekdanjo generalno direktorico policije Tatjano Bobnar na čelu notranjega ministrstva, Milana Cvikla in vodjo poslancev SD Matjaža Hana za vodenje gospodarskega ministrstva, na čelu obrambnega ministrstva Antona Grizolda, na ministrstvu za kulturo Asto Vrečko, med kandidati za pravosodnega ministra pa Gregorja Strojina, Andrejo Katič in Dominiko Švarc Pipan.

Ministrski stolček naj bi v 15. slovenski vladi zasedla tudi predsednika iz parlamenta izpadlih LMŠ in SAB, Marjan Šarec in Alenka Bratušek. Šarca se najpogosteje omenja na čelu resorja za regionalni razvoj pa tudi obrambnega resorja, Bratuškovo pa na mestu ministrice za medgeneracijsko solidarnost, a tudi na mestu ministrice za infrastrukturo.

Ime pomembnega ministrstva za finance pa bo znano menda že danes. Žiga Debeljak ni želel sprejeti resorja.

Levosredinski trojček želi sicer vlado sestaviti do 3. junija, koalicijsko pogodbo pa bi lahko parafirali že do konca tedna.

Več iz te teme:

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas